Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Мицкоски рече дека денеска разговарал со Арбен Таравари и Изет Меџити пред прес-конференцијата, а вечерва разговарал и со Биљал Касами и очекува брзо да се формира влада со коалицијата „Вреди“. Притоа, како што рече, ќе разговара и со останатите партии

Мицкоски последниве две недели цело време зборува за коалиција со ВЛЕН и ЗНАМ.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.117
Поени од реакции
12.698
Мора во влада да влезе една албанска партија мислам дека таков е законито или договор нешто бла бла и ја мислев дека може напр вмро со максо да направе чиста влада без планинци ама не можело
Не постои таква законска обврска, а ако имаат нешто такво договорено политичките партии, тоа си е нивен меѓусебен договор и нивен проблем, а не законска обврска.

За формирање на влада потребно е парламентарно мнозинство од 61 пратеник, без разлика кои им се националноста, потеклото, религијата, бојата на кожата или било кои други карактеристики на пратениците.

За изгласување на одредени закони потребно е таканаречено Бадентерово мнозинство, кое го сочинуваат мнозинство гласови од пратеници кои не се Македонци, но и тука не постои пишано правило дека тие пратеници мораат да бидат рамковнисти, можат да бидат Срби, Бошњаци, Хрвати, Црногорци, што сакаат можат да бидат, освен Македонци.

И ако не се оствари таканареченото Бадентерово мнозинство за тој некој одреден закон за кој е предвидено такво мнозинство, законот нема да биде усвоен и крај на приказната, владата не зависи од усвојување на некој закон, туку зависи од довербата на 61 пратеник, без разлика кои им се националноста, потеклото, религијата, бојата на кожата на пратениците, или било кои други карактеристики.

Член од
23 април 2024
Мислења
288
Поени од реакции
735
Да ги немавме овие милион помали партии ќе имавме гарантирано уште еден пратеник екстра што сега најверојатно оди на шиптараната во ие2.Браво македончиња :vozbud:

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.224
Поени од реакции
6.269
Realno da si zborame, probaa da napravat drzaven udar i da im ja negiraat izbornata zelba na togasnoto mnozinstvo na gragjani so pravo na glas vo fer i demokratski izbori.
Isto kako sega na primer da im tekni na SDSM ili DUI da vlezat vo soobranieto i da go pravat istoto i po tamu nekolku godini, nekoj iden pretsedatel da gi pomiluva zatoa sto SDSM ili DUI pobedile na tie izbori.
Znam ke me zemite na noz vo euforijata, ali jbg taka stojat rabotite.
Drzaven udar si e drzaven udar. Treba gragjanite da si mislat pred da glasaat i za kogo glasaat, sepak sme ili pretendirame da bidime parlamentarna demokratija.
Jas bi drugo, niti tie ke gi oslobodam ali i site ucesnici vo sarenata ke gi ispopikam po zatvori radi istoto, rusenje na drzeven poredok i legalna vlast dobiena na fer i demokratski izbori, pa tamu neka si se razberat. Treba sekoj da sfati deka vlast na izbori se dobiva, ne na ulica, ne sme vo Afrika. Posebno toj nekapeniot saren kurton, segasen lider na Levica. Mu ukinuvam pratenicki imunitet i neka se vlecka po sudnici i zatvori cel zivot.
Тие тогаш протестираа затоа што Талат Џафери беше избран со помалку од 61 глас.ако се сеќаваш Петре Шилегов гласаше со 2 раце:
1715215061779.jpeg

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.792
Поени од реакции
37.792
Мицкоски рече дека денеска разговарал со Арбен Таравари и Изет Меџити пред прес-конференцијата, а вечерва разговарал и со Биљал Касами и очекува брзо да се формира влада со коалицијата „Вреди“. Притоа, како што рече, ќе разговара и со останатите партии

Мицкоски последниве две недели цело време зборува за коалиција со ВЛЕН и ЗНАМ.
...аман бе, победник си, а ти се јавуваш? почнуваме со грешките? а бе хиени се тие ќе те изедат не биди наивен, преспи, размисли...тактикава ти е детска, земи ебаго советник!

Член од
8 август 2013
Мислења
1.335
Поени од реакции
2.084
...аман бе, победник си, а ти се јавуваш? почнуваме со грешките? а бе хиени се тие ќе те изедат не биди наивен, преспи, размисли...тактикава ти е детска, земи ебаго советник!
Pa so koj ke razgovara be bijonsi ?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.199
Поени од реакции
12.118
Гадот бемката кажува што требало сега ВМРО да прави и како да владее и да не навлегува во реваншизам, автократски политики, пишти вришти, околу 40та минута...

Абе со ред маме соросоидно ќе ви ебеме, ти ќе кажуваш ВМРО како да владеело

Kajgana Shop

На врв Bottom