Шоидае, лошите Руси убиле милиони Афгани.
In addition to laying millions of landmines across Afghanistan, the Soviets used their aerial power to deal harshly with both Afghan resistance and civilians, levelling villages to deny safe haven to the mujahideen, destroying vital irrigation ditches and other scorched-earth tactics.
Истата тактика како и на Американците во Виетнам.
Американците убијаа 15% од тогашното население во Виетнам, Русите 12%.
И не, Америка не ја почна војната во Авганистан, како што СССР не ја почна во Виетнам.
И да, денешна Русија е продолжение на СССР, без идеологијата.
Не можат оти не им требало, во последните 30 години немаа ниту една апла сериозна војна каде им требаше големо вооружување. Ако им гори под нозе ќе си најдат начин за производството, или пак за увоз на тоа што не им се исплати да го произведуваат. Нека капнат тендерчиња за поголеми количини и ќе се среди производството.
Прашањето е какво оружје им треба.
-Русија има доволно авијација, да нема потреба да произведува нови авиони. Но не ги користат многу во Украина, па немаат потреба од многу авиони.
Би имале потреба од стелт авиони или слични поседи за да извршат потиснување на противничката ПВО, но Русите не функционираат така, па оттука и немаат потреба за тоа.
-Наведувани бомби, ги немаа многу, но очигледно, заради потребата за краток период успеваат да произведат или опремат многу наведувани бомби.
-Артилерија, очигледно можат да го зголемат производството нагло, значи и тука се ок.
-Наведувана муниција (дронови, артилерија) веројатно малку потешко, но изгледа дека поголем проблем е недостатокот (неможноста) на откривање мети отколку самото количество и производство на наведувана муниција.
Единствен проблем што може да се забележи засега е што не можат да внесат во масовно производство модерни оружја, како Су-57ката, Т-14 и слични оружја.
Е сега, колку реално тоа оружје ќе ја смени ситуацијата на терен и дали вреди огромно вложување е веќе нешто што можеби им е пресметано.
Ако можат да произведат 10 тенкови Т-84 по цена од 1 Т-14 и ако тие десет се далеку поефективни од еден Т-14, тогаш зошто да трошат ресурси без причина?