Дежурна Ординација! #2

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.742
Имам надворешни хемороиди, пред 4 години ми беше големо доктор го пресече и истиска, од тогаш користам Аварикон немав проблеми сега пак се појавува тие два дена. Некоја друга маст да препорача некој од кој што бил задоволен?
@Stern imashe pishano na predhodnive strani deka Bioptron Lamba salam pomagalo.
Probaj pobaraj od nekogo ako ima da ti pozajmi. Ili kupi si AMA se soleni.
I pred se mnogu Higiena tamu

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.764
Поени од реакции
22.788
@Stern imashe pishano na predhodnive strani deka Bioptron Lamba salam pomagalo.
Probaj pobaraj od nekogo ako ima da ti pozajmi. Ili kupi si AMA se soleni.
I pred se mnogu Higiena tamu
Не сум се оставил без миење после вц, дали веќе непомага таа крема незнам или таква се погодило тоа пакување, сега зедов ново пакување, од старата сосе кремата излегуваа и балочиња изгледа небило нешто во ред со кремата.. Инаку како што пишав ја користам 4 години никакви проблеми немав.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.742
Не сум се оставил без миење после вц, дали веќе непомага таа крема незнам или таква се погодило тоа пакување, сега зедов ново пакување, од старата сосе кремата излегуваа и балочиња изгледа небило нешто во ред со кремата.. Инаку како што пишав ја користам 4 години никакви проблеми немав.
Na sekoja krema pishuva rok na traenje i kolku vreme odkako ce ja otvorish se koristi.

Nishto ne e vechno

A za toa Lambata citaj na predhodnite strani

Член од
28 ноември 2022
Мислења
401
Поени од реакции
718
Имам надворешни хемороиди, пред 4 години ми беше големо доктор го пресече и истиска, од тогаш користам Аварикон немав проблеми сега пак се појавува тие два дена. Некоја друга маст да препорача некој од кој што бил задоволен?
Dali imas otok? Dokolku ne:
Th.
Faktu mast x3/dnevno, vnatresno so aplikator kako i lokalno //na baza od cinhokain-hidrohlorid kako anestetik i polikrezulen kako antiseptik//

Sovet:
- Redovna higiena
- Izmivanje so caj od kamilica lokalno //kako antiinflamator//
- Vremeno bez upotreba na toaletna hartija po moznost izmivanje
- Tecna ishrana, zgolemena dnevna hidratacija pridruzeno so sekojdnevno dvizenje //bez silna fizicka aktivnost//
Pisi kako kje bides po odredeno vreme. Bez izvrsen pregled, tolku mozam da kazam zasega.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.764
Поени од реакции
22.788
Dali imas otok? Dokolku ne:
Th.
Faktu mast x3/dnevno, vnatresno so aplikator kako i lokalno //na baza od cinhokain-hidrohlorid kako anestetik i polikrezulen kako antiseptik//

Sovet:
- Redovna higiena
- Izmivanje so caj od kamilica lokalno //kako antiinflamator//
- Vremeno bez upotreba na toaletna hartija po moznost izmivanje
- Tecna ishrana, zgolemena dnevna hidratacija pridruzeno so sekojdnevno dvizenje //bez silna fizicka aktivnost//
Pisi kako kje bides po odredeno vreme. Bez izvrsen pregled, tolku mozam da kazam zasega.
Ептен малечок оток, инаку знаете дека не се движам заради деформитетите од реуматоидниот артрит,обавезно се мијам после вц тоа го практикувам одамна, и да ви кажам тоалетната хартија го иритираше местото, сега наместо тоалетна користам влажна марамица плус измивање. Ќе пробам од новата тубичка од Аварикон неколку денови ако нема подобрување ќе земам Факту маст. Мислам колку ме држи памтењето имам користено Факту немаше подобрување но сепак пак ќе пробам. Фала на советите.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
401
Поени од реакции
718
Ептен малечок оток, инаку знаете дека не се движам заради деформитетите од реуматоидниот артрит,обавезно се мијам после вц тоа го практикувам одамна, и да ви кажам тоалетната хартија го иритираше местото, сега наместо тоалетна користам влажна марамица плус измивање. Ќе пробам од новата тубичка од Аварикон неколку денови ако нема подобрување ќе земам Факту маст. Мислам колку ме држи памтењето имам користено Факту немаше подобрување но сепак пак ќе пробам. Фала на советите.
Vremeno isfrlete i upotreba na vlazna maramica //dodeka ,,se smiri,,//, samo izmivanje so mlaka voda //zadolzitelno prethodno mienje na race//.

Член од
20 декември 2023
Мислења
185
Поени од реакции
722
4 дена температура од 38.7 до 39.8 и покрај сите инекции, лекови и сл. Денес го изгубив и вкусот (или така ми се чине заради енормните болки во грлото дури и на секое подголтнување). Секои 10 секунди исплукувам жолта смеса. Денес правев и детална крвна анализа, каде CRP треба да е под 6, моето е 71.5. Желба за живот на минимум. Матичната ми изнапрепиша лекови, меѓутоа не помага ништо очигледно. Слично искуство некој деновиве?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
401
Поени од реакции
718
4 дена температура од 38.7 до 39.8 и покрај сите инекции, лекови и сл. Денес го изгубив и вкусот (или така ми се чине заради енормните болки во грлото дури и на секое подголтнување). Секои 10 секунди исплукувам жолта смеса. Денес правев и детална крвна анализа, каде CRP треба да е под 6, моето е 71.5. Желба за живот на минимум. Матичната ми изнапрепиша лекови, меѓутоа не помага ништо очигледно. Слично искуство некој деновиве?
Slicni iskustva ima mnogu na ,,dnevna osnova,,. Dopolnitelno proprateno i so stomacni tegobi kaj odredeni pacienti.
CRP ukazuva na bakteriska infekcija //>40 pokaceno//. Mozebi od virusno preslo kon baketrisko. Bris dali e napraven pred zapocnuvanje so antibiotska terapija? Leukocitite kolku se?

Член од
20 декември 2023
Мислења
185
Поени од реакции
722
stomacni tegobi kaj odredeni pacienti.
Од симптоми имам:
- Ненормално јака болка во грлото, едвај пијам вода или подголтнувам.
- Многу често плукам жолта смеса.
- Голема главоболка и константно висока температура без намалување под 38.3/4 никако.

Bris dali e napraven pred zapocnuvanje so antibiotska terapija?
Не.

Leukocitite kolku se?
9.40

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.577
Поени од реакции
37.476
Avaricon®HEMOR KREM е против хемороиди, обичниот Avaricon е против проширени вени, пробај со маст Модолекс!
Од симптоми имам:
- Ненормално јака болка во грлото, едвај пијам вода или подголтнувам.
- Многу често плукам жолта смеса.
- Голема главоболка и константно висока температура без намалување под 38.3/4 никако.
Не.
9.40
...што чекаш, мора антибиотик (Амоксиклав или Пансеф) Coldrex топол напиток, врзи крпа натопена со спирт околу врат, алкохол нешто ракија инпровизирај и така спиј, на чело исто со крпа намокрена со ладна вода, онака често ладни облози, затоа и глава те боли ,,ти гори мозкот" , до толку не си снаодлив што чекаш!

Последно уредено:
Член од
20 мај 2023
Мислења
592
Поени од реакции
2.644
Може да се прави анализа на спутум додека си под антибиотик? Пошто нели истиот ќе го спречи/намали растот на патогените микроорганизми.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.577
Поени од реакции
37.476
и покрај сите инекции, лекови и сл.
...а тоа се, кои лекови?
Може да се прави анализа на спутум додека си под антибиотик? Пошто нели истиот ќе го спречи/намали растот на патогените микроорганизми.
...не може, велиме ,,лажен резултат"!

Последно уредено:
Член од
20 декември 2023
Мислења
185
Поени од реакции
722
до толку не си снаодлив што чекаш!
Напротив, прво пиев Тајлолхот па дупла доза Аналгин по препорака од брза помош оти беше викенд. Сега сум со Амоксиклав 1000, Парацетамол и Бруфен. За грлото Септолете и прополис, а во носот спреј Мариссимо. Во меѓувреме и инекција (не памтам име). По неколку пати се туширам со млака вода и се масирам со ракија. Не е до снаодливоста, изгледа треба денови да минат, друго чаре не гледам. Желба за живот, нула..

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.577
Поени од реакции
37.476
. Mozebi od virusno preslo kon baketrisko.
...штом вели четири дена со ,,сите лекови и инјекции" полошо, сигурно било вирусна инфекција на почеток, не провериле со антибиограм и СРП, веднаш му дале антибиотик што вирусот не реагира, само дополнително му го спаднаа имунитетот и направиле услови за бактериска инфекција (претпоставка) и сега му се пролонгира уште полошо ако не е погоден претходниот даде антибиотик џабе му го даваат или ...
Напротив, прво пиев Тајлолхот па дупла доза Аналгин по препорака од брза помош оти беше викенд. Сега сум со Амоксиклав 1000, Парацетамол и Бруфен. За грлото Септолете и прополис, а во носот спреј Мариссимо. Во меѓувреме и инекција (не памтам име). По неколку пати се туширам со млака вода и се масирам со ракија. Не е до снаодливоста, изгледа треба денови да минат, друго чаре не гледам. Желба за живот, нула..
...Добро, биди трпелив, остави телото да сам се стабилизира 7 дена не ти бегаат, само исфрли го бруфенот јас сум голем противник на тој лек.
Желба за живот, нула..
...ај ај не биди таков, ни прв ни последен, гледај само течности да пиеш и по некој залак храна и гледај филмови нека мозокот не мисли на глупости.

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
401
Поени од реакции
718
Primaj Amoxiclav terapija 7 dena. ,,kombiniraj,, paracetamol so brufen samo ako odi nad 38.5 i kje pomine.
Nareden pat koga ke se razbolis, pred da zapocnes so antibiotska terapija kje insistiras da ti se zeme bris od nos i grlo. Potoa po antibiogram samo dokolku ima bakterija kje primas soodveten antibiotik.
Sega odmor, tecnosti i ke pomine.
...штом вели четири дена со ,,сите лекови и инјекции" полошо, сигурно било вирусна инфекција на почеток, не провериле со антибиограм и СРП, веднаш му дале антибиотик што вирусот не реагира, само дополнително му го спаднаа имунитетот и направиле услови за бактериска инфекција (претпоставка) и сега му се пролонгира уште полошо ако не е погоден претходниот даде антибиотик џабе му го даваат или ...
Toa e kaj nas. Zatoa sme rezistentni opsto na antibiotici kako nacija.
Abeee po telefon se javuvaat pacienti kaj maticen, niti pregled niti nisto. Na telefon i se javil, se zalel na pokacena temperatura, grlo go bolelo ona Amoxiclav mu prepisala.
Toj otisol vo apteka so LK si podignal i sega ,,prima terapija,,. Shampion za taa rabota e edna ,,lekarka,, od naselba Crnice. Sega faximilot i go gledam nekoja si Sara. Boze mili so taa zena, ne e prv pat. Trebase na OP deneska covekot da mi dojde, sto da slusnam.
Ajde imaj ubav den, odam vo vizita za kratko //deneska poranivme, morase taka//.

Kajgana Shop

На врв Bottom