Зошто всушност сакаме да сакаме?

• Креатор на темата Креатор на темата girlll
  • Време на започнување Време на започнување
Интересна тема,а заборавена...Зошто сакаме да сакаме?Е па јас мислам тоа го правиме за да бидеме сакани..За да ни ја возвратат таа љубов.Секогаш човекот дава,за тоа да му биде вратено така е и во овој случај.

Сакаме да сакаме од сите можни себични причини.
Сакаме внимание,сакаме признание,сакаме да делиме,сакаме да делат со нас.
Потреба е де,слаби сме сами,неможеш да бидеш себичен ако немаш нешто да земеш и некад да поделиш...
А и башка се осеќате ко да праите уба работа...

Ubavo e da te saka nekoj ama i koga sakas e posebno...
A zosto sakame da sakame pa najverojatno zatoa sto sakame da se osetime zivo i posebno...zivotot mnogu podobro funkcionira koga sakame nekoj. Koga imame iskreni cuvstva prema nekoi...
pozdrav i shmek

Ај малце од биолошки аспект. *цитира од учебник по биологија*„Меѓумозокот е сензитивен центар. Во него се наоѓаат центрите за: глад, ситост и жед. Има влијание врз емотивните реакции (страв, бес, лутина, љубов, сексуален нагон).“
Значи, не е дека сакаме да сакаме, туку сме анатомски предодредени за тоа :)
А чувството на љубов ни се свиѓа затоа што задоволуваме одредена емотивна потреба.

AAAA куешчн???тенк ју
кој сака да сака??? сите???
јас не...нека ме сакат нивни проблем

Која е целта на љубовта и дали таа постои

Дали некогаш сте се запрашале што е љубов и дали таа воопшто постои или е само потреба да бидеме со некој/а .Дали љубовта е само збор и ништо повеќе или е една долга реченица без точка,извичник и прашалник.Дали љубовта не прави среќни или не уништува уште повеќе,дали љубовта почесто ни носи осмех или солзи,радост или болка,дали потрребата за сакање сеој човек ја носи во себе или тоа е само маска позади која треба да криеме што всушност чуствуваме ?

:star:Љубовта е се што постои.Замисли го светот без љубов. Ја нема смислата на животот. Се би било хаос, а вистинските вредности не би биле тие што сега се-би била моќноста-сите лоши вредности.....веќе можеме да го замислиме тој свет..:tapp:

Секако дека постои, и тоа во многу видови и може да се искаже на многу начини. А јас лично верувам дека постои за да ни даде некаков морал или подршка, бидејќи ако ја нема не знам дали луѓето размислуваат уставри колку светов би бил поразличен од она што е сега, но кога ќе речам поразличен мислам полош. Па така да поедноставно речено љубовта ни помага да бидеме посвесни за работите околу нас.

Човекот се вљубува и го сака својот партнер, со такви човечки квалитети, кои се достапни на неговата својствена можност на разбирање .

Zatoa sto sakame da bideme vecni pobornici za ljubovta,zosto sakame srekata da bide rakovodena od sitnte plodovi na ljubovta,zosto sakme mracnoto utro da bide soncevo posle eden mal osmeh,zosto edna pregrataka ne pravi da se custvuvame sigurno pod rovkata zemja zosto zosto ima 1000 zosto i 1000 za toa.

Затоа што љубовта е едниственото нешто на светот на кое оние кои ја почувствувале не останале рамнодушни,, која ја има таа моќ да го препороди човека,, исто толку колку што може и да го уништи,,да го прегази(Ова се однесува за несреќните љубови..да се сака некој е потреба затоа што без љубов животот би бил празен и тажен..нема поубаво чувство од тоа да знаеш дека сакаш и дека си исполнет со љубов,, но и да си сакан,,затоа што едното без другото не може..Тие две функционираат заедно..Точно е дека треба да даваме љубов за да можеме да ја примиме но никако таа не треба да се дава од обврскатуку спонтано..И не сфаќам пред кого би се покажале дека можеме да сакаме како другите,, затоа што ако тоа го правиме усилено веројатно тука не би имало чувства нели? И да,, дефинитивно Е ПОТРБА да се сака некој и да се биде сакан затоа што љубовта ја храни душата,, и воедно ги прави луѓето посреќни но и подобри:pipi:

Можеби насловот малку збунува ама прашањето ми беше..
Што е потребата да се сака некого?.. Не зборувам само за партнер..
Ете дали сакаме да сакаме некого за да докажеме дека сме доволно созреани за љубов?
Или да си покажеме самите себеси дека можеме како што може/л некој друг?
Или затоа што ни е потребна љубов која ќе ни се возврати само ако ја дадеме? Дали е секогаш така?
Зошто е всушност потребата да се сака некого? Дали е потреба пред се?
Оној кој сака всушност тежнее да биде сакан, затоа и сака. Сепак љубовта постои насекаде (а можеби и не знаеме за тоа), прашање е дали ќе ја примиме :pipi:

Секој е созреан на животот без разлика дали има 20год, 9год или 1год.А мислам и дека без љубовта нема живот, тоа е како храна-од неа живееш, но од неа можеш и да умреш.:smir:

Можеби насловот малку збунува ама прашањето ми беше..
Што е потребата да се сака некого?.. Не зборувам само за партнер..
Ете дали сакаме да сакаме некого за да докажеме дека сме доволно созреани за љубов?
Или да си покажеме самите себеси дека можеме како што може/л некој друг?
Или затоа што ни е потребна љубов која ќе ни се возврати само ако ја дадеме? Дали е секогаш така?
Зошто е всушност потребата да се сака некого? Дали е потреба пред се?
Човек цел свој живот се труди да најде некого што ќе го сака. Некој што е сличен на него. Според мое мислење, тоа е еден вид на самобендисување - се сакаме себе си во туѓо тело. Но сепак мислам дека љубовта всушност е спој на хемија и хормони - но и нешто друго што човекот не може да го свати. Можеби тоа е потреба да бидеме занчајни за некого, да му бидеме се на светот или пак да мислиме дека постои некој кој е сличен на нас и ќе ни биде морална поддршка низ нашиот живот.

Човек цел свој живот се труди да најде некого што ќе го сака. Некој што е сличен на него. Според мое мислење, тоа е еден вид на самобендисување - се сакаме себе си во туѓо тело. Но сепак мислам дека љубовта всушност е спој на хемија и хормони - но и нешто друго што човекот не може да го свати. Можеби тоа е потреба да бидеме занчајни за некого, да му бидеме се на светот или пак да мислиме дека постои некој кој е сличен на нас и ќе ни биде морална поддршка низ нашиот живот.

Многу добра реченица. Морам да ја потенцирам. Според нас самите, секогаш мислиме дека нашите одлуки се вистинските, и нашиот карактер е единствен прав.
Она што го забораваме е дека сите имаме лоша страна, па кога и таа лоша страна ќе ја најдеме во некого, инстинктивно ќе ја препознаеме.
Интересна теорија Нора... :cuc:

Инаку, од старт е биологија во игра, наследство и ништо повеќе. Скроени сме да бидеме со партнер, како лебедите, можеби затоа ни изгледаат толку прекрасни и ги има во сите бајки, личат на нас.
Но сепак, тоа е особина која ние луѓето ја поседуваме и не издигнува од животните, па можеме да се фокусираме на филозофии зошто и зашто.

Јин јанг принципот? Ултимативната рамнотежа која се постигнува само со втората половина? Задоволување на универзумот, пак се враќам на биологијата. Како да ја бараме својата душа, таа не може да биде задоволна и да оди понатаму по смртта ако не се посвети на нешто друго освен себе. Сакањето некој друг е мост кон поголемото добро, кон следното ниво, кон другиот свет...

• Ми се допаѓа
Reactions: ada

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom