Цитат:
„A predhodno velese deka crkvata se ogranicuva od Gospod i ne ubiva vo negovo ime ????!!!!

„
Коментар:
И сега го велам истото иако незман како тоа Црквата се ограничува од својот Творец?
Цитат:
„ Inaku , me interesira , kako Gospod gi sozdal site vidovi na zivotni , rastenija , bakterii , minerali...
Tipot more da ima golame fantazija , i koja e celta na seto komplicirano sozdavanje , neli ? Zaso se sozdadeni , na pr.krokodilite ili trnjata??„
Коментар:
Ќе напишам по незнам кој пат: Бог создал есе видливо и невидливо, поради Неговата намера да ја сподели својата добрина со други творенија. Затоа се создадени и Ангелите (духовите) и човекот, како спој меѓу душата и телото (меѓу духовниот и материјалниот свет).
Во материјалнбиот свет, прво се создадени се растенијата, после нив животните кои се хранеле исклучиво со растенија а на крајот е створен Адам (и Ева), поради кои се создадени и растенијата и животните. Адам е Царот на тогашната природа ,да ме кажам ,на тогашната Вселена. Сите животни се создадени како украс на Едемската градина и сите животни му биле потчинети и послушни на Адам.
Но, постојат работи кои ни Свеите Оци ги немаат објаснето и кои ќе останат таинствени се до второто Хритово доаѓање, кога Он (верувам) ќе го објасни она кое никој не го разбира, како на пример, зашто е Вселената незамисливо голема а живот има само на планетата Земја.
Божјото создавање е совшено едноставно: Бог заповеда-креацијата се случува, „од ништо„ . Исклучок е Адам, кој е создаден без Божја заповест,туку со директен чин на креација; Бог зема „земја„, обликува тело и му внесува дух животен. Така Адам станува „жива душа„ (види Шестоднев во Сатриот авет)