Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Е ово што го пиша , нели ти е доказ , малку глупо ти е ова ?!:tapp:
Па, и ќе да му е толку глупо.
Во филозофијата постојат одредени филозофи кои го ставаат постоењето под знак прашалник. Како пример може да послужат реченициве од познатиот кинески филозоф:
Once upon a time, I, Chuang Chou, dreamt I was a butterfly, fluttering hither and thither, to all intents and purposes a butterfly. I was conscious only of my happiness as a butterfly, unaware that I was Chou. Soon I awaked, and there I was, veritably myself again. Now I do not know whether I was then a man dreaming I was a butterfly, or whether I am now a butterfly, dreaming I am a man. Between a man and a butterfly there is necessarily a distinction. The transition is called the transformation of material things.
~Chuang Tzu (c. 4th century BC), Chinese Philosopher~

Или, да не одиме толку далеку, филмот Матрикс, на пример. И таму(зборам за првиот дел) се поставува слична дилема.

Така да, не брзајте да етикетирате нешто како глупо:smir:

Да али да се бара доказ дека постојам .., мислам -значи постојам , нели :smir:

Да али да се бара доказ дека постојам .., мислам -значи постојам , нели :smir:
Според Декарт, но не и според другите:)

Како и да е, опциите се безброј и ничија не е глупа.
Затоа, кажи ја и твојата...односно, што е според тебе смисолот и целта на нашето постоење. Сепак, за тоа е темата:smir:

Имам пишано погоре , не е нешто посебно ..:toe:

Али мислам дека сме случајно овде , по пат на неколку случајни околности ..

А ако веќе филозофирам , па мислам дека наша цел е да ја откриеме Вселената , да го дознаеме нашето потекло , зашо сме само ние различми од другите животни , зашо само ние имаме разум ...

искрено , немам одговор на ова прашање , а не верувам дека постои и човек кои има , сите “одговори „ се само претпоставки , кој знае каква е вистината :toe:

Ziveam za da uspeam na poleto "teatarska produkcija" i ke uspeam vo toa
Оваа идејава иако многу земска и не баш за на темава во Македонија е еднаква на извршување на Сизифовската мисија.

Јас не знам како ќе успееш освен ако не се протнеш низ системот и немаш две партиски книшки. :vozbud: Иначе, четири до осум години редовно ќе треба да правиш принудни одмори. Погледни го Унко. :pos2:

за да ја продолзиме цовековата раса и опцеството

за да ја продолзиме цовековата раса и опцеството

И што?

Целта е да живееме ние за нашите деца,и они за нивните,и нивните за нивните итн...
Што е тука целта,се вртите во круг :wink:

Ти ќе жртвуваш се за на твоето дете да му е убаво,и кога твоето дете ќе порасне и ќе има шанса да му биде убаво,он ќе жртвува се за своето дете,и твојата жртва паѓа автоматски во вода.
Ова не е цел,ова ви е тешење зашто не ја знаете целта :toe:

И што?

Целта е да живееме ние за нашите деца,и они за нивните,и нивните за нивните итн...
Што е тука целта,се вртите во круг :wink:

Ти ќе жртвуваш се за на твоето дете да му е убаво,и кога твоето дете ќе порасне и ќе има шанса да му биде убаво,он ќе жртвува се за своето дете,и твојата жртва паѓа автоматски во вода.
Ова не е цел,ова ви е тешење зашто не ја знаете целта :toe:
А, ти ја знаеш ли целта?:)

Знам дека моево се претвора више у какофонија, али морам, појако е од мене:chuckel:
Значи по неверојатен 100-ти пат, да си повторам.:pipi:

За некој смисолот е само репродукцијата и продолжувањето на врстата. Дали тоа е ради утеха, или стварно успеал да се убеди себе си во тоа и да си поверува, сеедно.
Трагедијата е во тоа што немаме конечен одговор зашто сме тука. И за да не не смрви и уништи бесмислата и голата егзистенција, си одбираме и си филуваме разни верзии, кои прават да помислиме дека ете има причина зошто се будиме наутро. За некој доволна причина е фактот дека ете ќе си има наследник,а некој друг сака и бара нешто поинакво.
И така, фино и весело си го китиме инстиктот за преживување и му даваме сврха. За секој различна, никогаш погрешна.:smir:

Iako tesko deka nekogas ke ja doznaeme absolutnata vistina okolu ova prasanje, izgleda deka najlogicen odgovor davaat religiite ( bar spored mene ) t.e. deka vo ovoj zivot ziveeme za da si go odredime mestoto vo naredniot " vecen " zivot. E sega nekoj sosema legitimno ke postavi prasanje dali navistina postoi onoj " drugiot " zivot i zosto toj bi bil vecen. Vernicite onaka bez problem i bez dvoumenje i sosema ubedeni ke odgovorat deka veruvaat vo toa, zosto taka im nalaga religijata , a pak onie drugite nema da go prifatat toa. Znaci povtorno nisto absolutno. Ili pak kako sto kaza i ada , za sekogo razlicno nikogas absolutno tocno ili pogresno.

Zatoa najpametno zivejte si dur ste zivi, i ne se macete se so vakvi dilemi, kako i da e bescelno e....

Живееме за да ја дознаеме целта на нашиот живот, на нашето постоење.

Кратко и јасно.

Па баш и не ми а гајле зошто живеам.Сигурно има некоја причина.Сум се запрашувала многу пати,али и да се прашувам и да не се прашувам пак одговор-нема да добијам.Важно живеам,осеќам и размислувам.:icon_bigg

Фликс може кратко,ама нејасно.

Ако тебе ти е целта да ја дознаеш целта,кога ќе се случи тоа уствари ти нема ништо да дознаеш/

А за Ада,my point exactly,во моментов никој од нас не ја знае целта.
И сите се тешиме дека имаме некоја цел,дека се движиме кон нешто...А единственото нешто кон кое се движиме е смртта :)

Целта е да сакаме уште посилно, и да е срцето со секој миг исполнето со љубов и милост :blowkiss:.

Фликс може кратко,ама нејасно.

Ако тебе ти е целта да ја дознаеш целта,кога ќе се случи тоа уствари ти нема ништо да дознаеш/

А за Ада,my point exactly,во моментов никој од нас не ја знае целта.
И сите се тешиме дека имаме некоја цел,дека се движиме кон нешто...А единственото нешто кон кое се движиме е смртта :)

Па тогаш би била да се трудим,е да го искористиме живото најдобро што може

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom