Зошто некои Македонци ја мразат Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Значи, тргнуваш од тоа дека државата мора да води политика полезна за нејзините граѓани, за да кај истите се јави чувство на патриотизам. Поинаку, ја поистоветуваш татковината со власта и нејзините акции.

Државата е должна да се грижи за благосостојбата на своите граѓани инаку престанува да биде своја држава и станува туѓа. Таква држава при прва прилика бива или окупирана или сама од себе се распаѓа. Ние ги преживуваме некои од фазите како последица на состојбата која ја опишав.

Никаде не кажав дека патриотизмот е правопропорционален со благосостојбата но дека постои меѓусебна зависност тоа е факт. Ако народот е сиромашен му треба барем надеж дека ќе биде подобро а ако и таква надеж нема тој народ со тек на време ќе стане стока и ќе почне да вегетира. И оваа фаза веќе длабоко сме ја фатиле.
Според мене, тоа е малку непродуктивно.
Не само што е непродуктивно туку е и жалосно ама е вистина.
Таман работа ако само во убави времиња се сака земјата. Тогаш, ниту од турско ќе се ослободевме, ниту независна држава ќе формиравме, ниту ништо.
Туку, на секоја пречка, обесхрабрени, ќе креневме раце и ќе фатевме магла у "бели свет" каде ќе ни биде "пофино". И ќе не снемаше еден по еден.

Ада, ние не се ослободивме од турско туку не „ослободија„.

Ние не формиравме независна држава туку бевме принудени да направиме привремена квази-држава бидејќи Југославија се распадна. Нашето незнаење како се води држава не донесе до ова дереџе да дискутираме по оваа тема а не за некои работи кои можеби би ни направиле на сите повеќе ќеиф ама тоа е, сите сме во иста каша.
Како и во повеќето нешта во животот, така и кога се работи за патриотизмот, истиот најдобро се гледа во тешки времиња. Ако истраеш кога не е се мазно, тогаш си покажал дека ја сакаш земјата искрено.

Тука се согласувам потполно, на тешко се гледаат јунаците и пријателите и се двојат патриотите од предавниците.
А, она со држава и татковина. Го забележав сличното и кај други членови. Зошто ги мешате тие две нешта?

Кога велам љубов кон земјата, не мислам на одредена политичка дружина и искасапени државни граници.
Не, мојата Македонија е онаа на Александар, на Гоце, на Мисирков...онаа која го има Пирин и Егеј. Онаа која жнее успеси, или пати од порази. Но, не во одредена временска рамка и не персонифицирана во двајца или тројца кои се последнава деценија на власт, туку во земја која постои со милениуми низ кои дала безброј херои, лавови.

И само кога се има тоа во предвид може да ја почувствуваш магијата на патриотизмот. Без тоа, гледајќи ја земјата во сегашната констелација, остануваш единствено индиферентен/огорчен.

Многу убаво те разбирам но не ја имаат сите твојата психичка конституција па да можат да се соживеат и да бидат среќни од еден мит зашто таа Македонија што ти ја спомна веќе ја нема. Тебе тоа ти е доволно и ти дава сила но на многу не им е. Секој различно реагира на тешки услови и некои се кршат побргу а некои побавно но верувај и твојот патриотизам има граници. За среќа не си ги достигнала

Освен тоа земјата не се само полињата и реките туку и луѓето и власта и спомените и доживувањата кои ги имаме. Сите тие заедно прават една целина инаку можеме и Сахара да ја сметаме за татковина.

Земјата како земја е прекрасна ама има и едни двеножни суштества кои малку ја заматуваат работата и нашите чувства се честопати производ од нашите доживувања, искуства и воспитување.

Познавам еден дечко кои не може да ја смисли Македонија само затоа што како дете многу го малтретирале во школо бидејќи има говорна мана. Како сега од него да направиш патриот? Глуп пример ама таков е животот.
И темиве како оваа не служат за силење кој е патриот, а кој не, туку за повик да се разбуди Македонецот, а и да се види кој што и мисли на татковината.

Се согласувам потполно.

давам предлог нека јавно кажат сите политичари какви пасоши имаат , или пак не им е од интерес .... ЈАВНО ДА СЕ НАПИШАТ СИТЕ па да видиме со какви патриоти си имаме работа :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

бранко+сдс+ милчин+ ордановски+ геровски+ најчевска + јовановски +....
еве ви го мојот линк
Децата на династиите
Многупати сум го спомнал, но еве пак..

е си ги:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: заборави ВОЈВОДАТА ЉУБЧО,ВОЈВОТКАТА ДОСТА, :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: а за ФАМИЛИЈАТА подоцна:tapp:

Јас кажав и таму, кој има нешто плус, нека надополни.
Листата треба бар 200 предавници најважни да има.

Rymz, иако е тотално небитно за темава, еве ќе ти кажам "што сум".
Мешавина од маџарка-србинка и војвоџанец-македонец.
Значи сепак имам и етинчки Македонско делче.
Но, тоа е ирелевантно.

Јас решавам да бидам само и единствено Македонка, и тоа да биде етникумот со кој се поистоветувам. И со ниеден друг.
Кај тебе не е тоа случај. Во тоа е и разликата.

Не можеш да решиш. :) Крвта не ти дозволува да решиш. Ти се залажуваш дека си етничка македонка. Јас прифаќам дека не сум етнички македонец. Тука е разликата. Крај краева, без разлика што ти осеќаш. Општеството тебе те прифати како "етничка македонка" иако не си, а вистинските етнички македонци ги отфрли, само затоа што веруваат во ислам (торбешите). Пак ќе се повторам, Македонија не се сака себеси. Јебига Ада, системот е таков :). Ќе седнеме на кафе/пиво ќе ти дообјаснам.

Сепак, како што реков, тривијален податок, небитен за темава.
Она што е битно, се зборовите цитирани подоле. Тие ја опфаќаат сржта на проблемот и одговараат на дилемата како може да си ја сакаш земјата ако не ти е власта по мерак или стомакот сит, а главчето мирно и спокојно.

Или она на Кенеди:"Не се прашувај што државата може да направи за тебе, туку што ти можеш да направиш за државата".

Ада, кога јас направив нешто да државата, ме избркаа од работа, јасно ти е? :) Во сегашната работа ако дигнам глас за државата, доаѓа некој од горе и ми мава шамар, ми дава една смена повеќе. Се карам со гркот по телефон иако сум во право, и седнувам на информативен разговор со надлежните. Ете колку Кенеди бил во право. Сите закони на физиката не важат за сите околности. Некои околности бараат поинакви закони. Нашите се срање.

Затоа што ти, односно секој од нас, е Македонија.
Затоа што ние ја даваме моќта на власта.
Аналогно, ние можеме и да ја одземеме.

Со оглед на тоа дека веќе 17 години не ја зимаме, ни одговара. Џабе веземе тогаш. Садо-мазохизам.

Без таа свесност, никаква промена на подобро нема.

Впрочем, како може да направиш било каква промена ако не си го помрднеш задникот и не се потрудиш самиот да ја извојуваш?
Ако чекаш друг да се грижи за се твое, или ако гледаш дека оди против тебе, а не превземаш ништо, тогаш чуму бунење?

Кога се однесуваш како безгласна овца, ќе си добиваш и таков третман. Заслужено.

Па така и не третираат :)Јасно ти е :)

Да не зборам дека, ако не си способен да се избориш за пристоен живот во својата земја, нема да можеш ни некаде надвор. Било да е тоа УСА, Северен Пол или Хаваи.
И таму ќе си го однесеш паразитскиот менталитет, и се што ќе можеш да добиеш е социјална помош, која рака на срце е повисока од нашата.
Поинаку, бегаш од симптомот, не од причината за болеста. Па, аналогно, не можеш ни да се излечиш.

Грешка си, барем во УСА лименки ако собираш, секој суперемаркет ќе ти ги купи по 10 центи, 10 лименки, 1 долар. 100 лименки, 10 долари, таман преку ден да не останеш гладен. Ем улиците чисти, ем бездомниците најадени. Таму секој добива шанса. Тука...партијата одлучува кој добива шанса. Ретки се тие кои сами успеваат. А за да успеат, им треба веќе постоечки капитал.

И ќе се повторам...Како може таков широк поим како татковина, да се поистоветува со политиката на државната администрација?
Или патриотизмот, со полниот стомак?

Како може да се поистоветува?? Па читај се себеси. Ние сме тие кои даваат моќ на политичарите, ние сме тие што им зимаат моќ (твои зборови). Со оглед дека не им ја одзимаме моќта на државната администрација, тогаш ни одговара. Чим ни одговара, ни одговара и таква татковина. Мене не...сори.

Не можеш да решиш. :) Крвта не ти дозволува да решиш. Ти се залажуваш дека си етничка македонка. Јас прифаќам дека не сум етнички македонец. Тука е разликата. Крај краева, без разлика што ти осеќаш. Општеството тебе те прифати како "етничка македонка" иако не си, а вистинските етнички македонци ги отфрли, само затоа што веруваат во ислам (торбешите). Пак ќе се повторам, Македонија не се сака себеси. Јебига Ада, системот е таков :). Ќе седнеме на кафе/пиво ќе ти дообјаснам.

Етносот како таков во повеќе европски држави веќе се има загубено. Етнички Француз или етнички Грк не постојат.

Но и таму каде етносот меѓудругото важи и како крвно сродство (слични гени попрецизно) генетската блискост е само еден од факторите во дефинирањето на еден етнос. Останатите фактори исто многу битни (често пати и многу побитни) се заедничкиот јазик, култура, традиција и верувања.

Да не забораваме и дека денешните дефинирани балкански етноси и самите се збир (честопати како производ на освојувања од доминантен народ) на поранешни независни племиња или народи кои имале и различни гени.

За Торбешите си во право ама тоа е уште еден производ на комунистичка глупост.

Може да се мрази државата,па не и татковината.
Етносите во една држава или во цела европа одат ком смесване,само различната културата и jaзиците уште ни делат един от друг и повеке второто.

Na primer vo SAD postojat mnostvo etnikumi,a taa kako golema zemja uspeala ,mozebi ne vo celost,no globalno da,da gi nauci site tie pripadnici na etnickite zaednici da go zaboravat svoeto etnicko poteklo i da se narekuvaat Amerikanci koi i bi zaginale za zemjata vo koja se rodeni ili emigrirale,a nie vo Makedonija zboruvame koj poveke ja saka ili ne svojata zemja.Zboruvame koj e pogolem Makedonec vo nea,dali Makedoncite,Albancite,Turcite,Vlasite,Romite ili dr.(neka mi prostat onie koi ne gi spomnav).Dodeka za goleminata na patriotizmot gi dvoime ednite ili drugite,za mojata i Vasa Makedonija nema da ima perspektiva.Site koi ziveeme vo nea imame isti interesi,site sme Makedonci i sakame Makedonija da ja vidime uspesna vo svetski ramki,a ne samo lokalno.Koga se zboruva za interesite na Makedonija da gi zaboravime partiskata i etnickata pripadnost.Mislam deka taka podaleku ke stigneme.
Covek koj e roden i zivee vo edna zemja,ne moze da ja mrazi zemjata koja mu e tatkovina,samo ako sakame da se raspravame nepotrebno mozeme da izmisluvame sekakvi zakacki so koi ke go zgolemime razdorot pomegu razlicnite etnikumi koi ziveat vo Makedonija,koi sepak se Makedonci.

За Торбешите си во право ама тоа е уште еден производ на комунистичка глупост.

Ајде? :nesvest: Пак комунистите криви? Во екс Југославија незадоволни беа само оние кои се бунеа против партијата (слично на денес, само што сега мора да зборуваш отворено добро за партијата па да не си незадоволен), а таа Југославија беше пример за соживот. Зошто се комунистите за тоа криви?
sonja5 напиша:
Na primer vo SAD postojat mnostvo etnikumi,a taa kako golema zemja uspeala ,mozebi ne vo celost,no globalno da,da gi nauci site tie pripadnici na etnickite zaednici da go zaboravat svoeto etnicko poteklo i da se narekuvaat Amerikanci
:pos: Мхм, сите се како едно... мексиканци, црнци и белци во некое гето во Лос Анџелес... ко од иста мајка родени, сите се американци, сите од ист куршум гинат. Само огромниот прилив на пари ја држи таа држава во живот како едно, ко и на Тито позајмиците уствари.

Јас кажав и таму, кој има нешто плус, нека надополни.
Листата треба бар 200 предавници најважни да има.

мислам дека ке стигнме до 500 :smir:

Македонија се сака со дела.

Важи за сите:

Направете список и ќе ги тртнеме на превоспитување да копаат за новата хидроцентрала која ќе се гради во Мариово,ако случајно не започне да се гради за една година предлагам сите да се стрелаат и конечно да тргне работава од место.:raz:

Мислеше на тие Албанци кои се дојдени од Косова и немаат појма од македонски.Албанците староседелци се повеќето лојални и си ја сакаат МК.Како ти на пр.:helou:

Tuka si u pravo. Albancite od kosovo placat za kosovo ama ubavo im e tuka dodeka si ziveat i dodeka gi ziveat site prava kako makedoncite. Dodeka pak albancite starosedelci koj gi imav komsii do skoro vreme za makedonija i zivot bi dale (da ne recam makedonija ja sakaat poveke od nekoj makedonci na forumov) i znam deka tie albanci mn se nerviraat koga KOSOVARITE pravat UJDURMI tuka i go unistuvaat toa sto tie go sozdavale so godini.

Ајде? :nesvest: Пак комунистите криви? Во екс Југославија незадоволни беа само оние кои се бунеа против партијата (слично на денес, само што сега мора да зборуваш отворено добро за партијата па да не си незадоволен), а таа Југославија беше пример за соживот. Зошто се комунистите за тоа криви?

Види Бикторгг, да живеевме во повеќепартиски систем во независна македонска држава од 1945 ќе кажев „македонска глупост„ ама бидејќи живеевме во еднопартиски комунистички систем каде за да добиеш јавна функција мораше да си член на партија (СКМ) и каде идеолошката припадност (барем во Македонија) најчесто беше многу појака од националната затоа и кажав комунистичка глупост и стојам позади тоа.

Лично го слушав Исмаил Бојда на ТВ кога кажување како е дојдено до однародување на торбешите од македонската заедница. Вели ние ќе кажеме да не пишат Македонци а тие (тогашната власт која случајно беше комунистичка) ни велат: Не сте вие Македонци, вие сте Турци.

Не е ли комунистичка глупост?

Повеќе етноси-една нација, можеби тоа е вистинскиот пат. Треба да се проба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom