Зошто мртвите ги ценат повеќе?

• Креатор на темата Креатор на темата KohlBass
  • Време на започнување Време на започнување
Me inspirirase smrtta na Syd Barrett da pocnam da razmisluvam, zosto mrtvite umetnici (konkretno vo ovoj slucaj, muzicari) gi cenat poveke od zivite.
Primer Jimmy Hendrix (ke me pljukaat za ova). Hendrix ne e tolku dobar gitarist kolku sto go izdignuvaat sega, spored mene e samo izvikan, tipot nemal nesto tolku posebno vo nego (sekoja cest za toa sto go napravil, daleku od toa deka pljukam po negovata umetnost) za da go pravat najdobar gitarist na site vreminja. Spored mene deneska ima mnoooogu podobri gitaristi od Hendrix sto ne se ceneti ni frakcija od toa kolku sto e cenet Hendrix (John Petrucci (vsusnost i celiot Dream Theater, se uzasno potceneti), Joe Satriani, Steve Vai, David Gilmour).

Vtor primer Kurt Cobain. Sekoja cest za toa sto uspeal da napravi novo dvizenje vo muzikata, ama dali stvarno e na toa nivo na koe e krenat denes???

Tret primer Jim Morrison. Ovoj tip stvarno ne naprail nisto posebno, osven toa sto bil nekoj si vid na ikona (stanal podocna, posle negovata smrt) i sega se pojavuva sekade, i kaj sto treba i kaj sto ne treba, samo zatoa sto umrel na vreme.

Cetvrt primer, John Lennon. Prasanjeto e sto ke se slucese ako The Beatles funkcioniraa do denes, kako sto funkcioniraat The Rolling Stones, a Mick Jagger da bese ubien vo sedumdesetite? Dali The Rolling Stones ke bea na mestoto na The Beatles po nivnata slava i ke bea nekoj vid na kult, a The Beatles ke bea bend od starci sto prai turnei dodeka desetina drugi crnci im ja svirat muzikata u pozadina? Nakratko kazano, dali ke im bea smeneti mestata???

Vasi mislenja???

Грешкаа сииииии...... оди да се исповедаш во црква..... Џими Хендрикс умрел на 29 год мислам..... А можел да свири со забите, со нозете, со носот, со гитарата на грб... им обожаватели колку што нема да има европа уште 500 години... џон ленон пишувал песни за филмови, и има напишано песни коишто сега се химни.... затоа мислам дека ова беше непотребно... сепак секој има право на свое мислење

Ваке сеа во музиката нема место за најдобар може и на курот(со извинение) да си залепи трзалица и да трза џабе секад ќе има некој што ќе направи некоја позабегана ствар,ќе има побрзи ќе има помелодични покреативни и што ти не знам.
Доста више со тоа најдобар а-у,чоекот бил добар крај,има многу добри никој не ги знае умираат незнајни незаслужено али то е то живот.

Грешкаа сииииии...... оди да се исповедаш во црква..... Џими Хендрикс умрел на 29 год мислам..... А можел да свири со забите, со нозете, со носот, со гитарата на грб... им обожаватели колку што нема да има европа уште 500 години... џон ленон пишувал песни за филмови, и има напишано песни коишто сега се химни.... затоа мислам дека ова беше непотребно... сепак секој има право на свое мислење

И јас сакав да му реплицирам ама за малку видов дека постот му е стар едно 3.5 години. Кој ја ископа темава живи се :pos2:

Ама овој дел сепак мора да се цитира зошто посебно ме насмеа:

Cetvrt primer, John Lennon. Prasanjeto e sto ke se slucese ako The Beatles funkcioniraa do denes, kako sto funkcioniraat The Rolling Stones, a Mick Jagger da bese ubien vo sedumdesetite? Dali The Rolling Stones ke bea na mestoto na The Beatles po nivnata slava i ke bea nekoj vid na kult, a The Beatles ke bea bend od starci sto prai turnei dodeka desetina drugi crnci im ja svirat muzikata u pozadina? Nakratko kazano, dali ke im bea smeneti mestata???

Еден куп незнаење во еден мал пост. Прво, не знае дека Ленон е убиен 10 години после распадот на Битлси. Второ, не знае дека бил почитуван многу повеќе заради својата соло кариера и анти-воени ставови и залагања (Give peace a chance) отколку заради кариерата во Битлси. Трето, не знае дека Битлси престанале со концерти неколку години пред распадот и се посветиле на студиски албуми (период во кој излезе она најдоброто).

Некое време откако оној на кој не му го спомнуваме името го уби Ленон, изјави: јас бев никој и ништо а сакав да бидам запамтен, затоа го убив најголемиот некој на денешницата.

Овој дел кажува дека некои од овие музичари биле ценети и за време на животот, а не само заради тоа што предвреме умреле. Но сепак, кога некој ќе умре млад, по дифолт станува и поголема ѕвезда. Можеби тоа е нормална реакција на луѓето кон неразумната смрт. Но некои музичари и уметници навистина беа крупни ѕверки пред смртта. Некои, смртта ги направи крупни ѕверки.

А што толку ги љубиме мртвиве некрофили мои драги?
Тодорче што не му купувавте ѕвезди додека беше жив,
сеа баш и не му е до ѕвезди додуша до ништо не му е,мртов е знаете:smir:
Dead people don't give a fuck so leave them the fuck alone:toe:

ти го обожавам постов :vozbud:

затоа што незнаме да ги цениме нештата што ги имаме, се додека не ги изгубиме.... затоа после смртта расте цената:smir:

Не дај боже некој да го отепа Слаткар...... ќе треба училиште во негово име да се отвори после:nesum:

abe nema so da diskutiram oti veke se gledam e kazano samo da dopolnam...koga nekoj e slaven kolku i da e dobar i stvarno da zasluzuva respekt sepak postoi nekoja ljubomora kaj nas sto ne ni dozvoluva da recime 'eh ovaj stvarno vredi!' kolku pojce vredi tolku poloso! ke go mrazat i ke mu zaviduvaat...
ot ko ce umri coek dali od sozaluvanje dali ke svatime deka stvarno bil ANGEL, kolku i da sne go mrazele ili pak ne mora bas da go mrazime tuku prosto da ne sne go cenele,maka ce ni bidi za se... samo se e DZABE od ko ce umri..zato gledajte prajte ne dozvoluvajte nekoj sto vredi, namesto da go cenite i ljubite - da go ignorirate i ogovarate oti tolku e zivoto...

Јака тема, јас мислам дека тоа е поради правилото за мртвите да се збори само добро
или воопшто да не се збори. А ако се осмелиш да го прекршиш одма ќе се најдат 100 души да те плукаат и да ти мрчат како смееш така да збориш за умрени.:toe:

Баш поради тоа што откако некој ќе почине, дури тогаш многу од луѓето почнуваат да се интересираат за изведувачот и неговата музика. Не дека порано не се интересирале но многу повеќе растат обожавателите после нечија смрт (дел од нив претходно биле хејтери).

Има две причини за тоа. Првата е како што кажавте: "се најдобро за покојниот", додека втората е повеќе поврзана со психата. И во најлошите песни наоѓаат нешто убаво за разлика од порано кога и во најубавите секогаш нешто им сметало.

Јас лично не го оправдувам таквиот начин. Ако некој изведувач не сум го следел додека е жив или сум го следел но не ми се допаѓало неговото творештво, тогаш не може да почне да ми се допаѓа само поради фактот што веќе не е меѓу нас. Можам да го почитивам како личност но како музичар не може да ми го смени вкусот неговата смрт.

Зошто мртвите ги ценат повеќе?
Пааа за да не ги земат со себе:toe:

Затоа што си го имаат отсвирено своето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom