Зошто модерната жена се плаши од брак?

• Креатор на темата Креатор на темата etoile
  • Време на започнување Време на започнување
Јас немам идено во градинка. Односно, имам идено една недела, и им плачев на моиве дома да не ме праќаат таму. Па немам проблем со социјализација.
тоа што ти и други НЕ иделе а се социјализирале е супер. но сепак ..... полесно, поедноставно е кога дете од свои 3-4 год ќе почне да се дружи со другарчиња кои се на иста возраст со него, него со старци. едноставно му “личи“ да се дружи со нив. друго, има и програма во градинка која се занимава со развивање и на моторичките својства преку вежби, потоа естетиката (цртање и сл), па потоа почитувањето на другите во реални ситуации, а не само дома да седи со бабата и таа да му дроби. потоа ред за јадење, дека СЕ’ се јаде, дека нема ова она во менито. дома може да не јаде месо (што е во конкретниов мој случај), ама таму јаде се’. па ете сега си јаде се што е на маса. има многу позитивни страни идењето во градинка (сега ми текна уште едно а тоа е дека се развива имунитивниот систен кај детето. првите 6 месеци ќе се разболува секои 2 недели, ама после тоа ќе развие имунитет), додека дома во стаклено звоно ..... и кога ќе почне со школо тогаш ќе мора да ги поминува сите болести
ух, ме умори бре срце

Зошто?
А ако мајката е домаќинка, дали според тебе пак е потребна градинка?

Јас го почнав постот дека модерната жена е жена која има кариера.
Не може да биде и домаќинка, и да има кариера во исто време.
Освен ако ,,домаќинка,, не го сметаме за работно место.

Инаку, секако дека ако било кој од родителите е невработен, треба децата со него да седат до одредена возраст, но не до предшколска.
На детето му се потребни деца, односно социјализација со своите врсници.
Што значи, барем 1-2 години пред да почне во школо може да оди во градинка, без оглед дали има родител кој може да го чува.

Инаку, секако дека ако било кој од родителите е невработен, треба децата со него да седат до одредена возраст, но не до предшколска.
На детето му се потребни деца, односно социјализација со своите врсници.
Што значи, барем 1-2 години пред да почне во школо може да оди во градинка, без оглед дали има родител кој може да го чува.

Домаќинка(епитет) не е професија туку тоа значи дека жената седи дома т.е. не е вработена/не оди на работа ...
Од друга страна пак епитетот домаќин се однесува за маж кој е доста штедлив, работлив и води ред за куќата и семејството ...
Овие епитети(старински) денеска веќе и не постојат бидејќи денеска и мажите и жените одат на работа ... тоа е најнормална работа ... ОК не одат на работа т.е. седат дома само оние кои или несакаат да работат т.е. бараат работа а молат бога да не ја најдат како и оние кои навистина се обидуваат да најдат работа но немаат среќа т.е. не им искочила солидна прилика и.т.н.
Денеска како прво ако само едниот родител работи(без разлика дали само мажот или само жената оди на работа) не ќе може да се прехрани семејството како прво со само една плата ... денеска треба и двајцата сопружници/родители сакале нејќеле да работат колку да можат да извадат пари за еден просечен скромен живот односно за основните потреби на семејството и домот !
А децата се знае градинка ... или пак по дома бабата, дедото доколку се живи ... моите родители по цел ден и двајцата биле на работа на пр. мене ме исчувале баба ми и дедо ми, не сум одел во градинка, а во забавиште тргнав на 6 год. а прво одд. на 7 !

Oк, тука ни се делат мислењата.
Ако некоја жена е домаќинка само ради тоа што сопругот така сака, тогаш да, јас сметам дека тоа е заостанато.
Но, ако жената тоа го прави затоа што сама така одбрала, не гледам тука ништо немодерно.
Ако на самата жена поважно и е семејството од кариерата, и таа жена може да си дозволи да си го гледа истото семејство, односно си ги исполнува целите од животот кои таа сама ги има зацртано, тогаш да, таа жена е модерна.

Луѓето денес мислат дека модерно е сите да прават како нив самите. Епа не. Ако тебе мерка за успех во животот ти е успешна кариера, не им е на сите. И тоа нив не ги прави помалце модерни.

Oк, тука ни се делат мислењата.
Ако некоја жена е домаќинка само ради тоа што сопругот така сака, тогаш да, јас сметам дека тоа е заостанато.
Но, ако жената тоа го прави затоа што сама така одбрала, не гледам тука ништо немодерно.
Ако на самата жена поважно и е семејството од кариерата, и таа жена може да си дозволи да си го гледа истото семејство, односно си ги исполнува целите од животот кои таа сама ги има зацртано, тогаш да, таа жена е модерна.

Луѓето денес мислат дека модерно е сите да прават како нив самите. Епа не. Ако тебе мерка за успех во животот ти е успешна кариера, не им е на сите. И тоа нив не ги прави помалце модерни.

Да, затоа многу пати, многу пред ти да дојдеш и да ме прашуваш исти прашања, дискутиравме за дефиницијата на модерна жена.
Модерно, само по себе, значи ново, и значи тренд, а не она што се случувало и пред 1000 години.
Според тоа, ново и тренд во овој свет е жените да бидат на професионален план на исто ниво со мажите.
Затоа е тоа модерно.

Жена што чува деца и седи дома, не е нешто ново.

Под модерна жена не подразбираме дали купила нова колекција на Версаче, туку го дискутираме нејзиниот карактер и нејзината општествена активност.

Да, затоа многу пати, многу пред ти да дојдеш и да ме прашуваш исти прашања, дискутиравме за дефиницијата на модерна жена.
Модерно, само по себе, значи ново, и значи тренд, а не она што се случувало и пред 1000 години.
Според тоа, ново и тренд во овој свет е жените да бидат на професионален план на исто ниво со мажите.
Затоа е тоа модерно.

Жена што чува деца и седи дома, не е нешто ново.

Под модерна жена не подразбираме дали купила нова колекција на Версаче, туку го дискутираме нејзиниот карактер и нејзината општествена активност.

Ептен е тоа понижувачки бе, демек мода било ако жена имала каријера??
то е терање на мода ? мислев дека е тоа искажување на капацитети и потенцијали на жената... а то било ... мода. И еден ден ќе се смене модата и ќе биди “ин“ жената да е домаќинка и да седи дома готви и чува деца. И ќе се префрлат сите на таа мода (колекција есен - зима) - ќе прам ајвар маж ми дојсе пиперки “поо колку си модерна... то е сега во тренд !“
Дефиницијата и појаснувањето ти се слаби, дај нешо друго.

Ептен е тоа понижувачки бе, демек мода било ако жена имала каријера??
то е терање на мода ? мислев дека е тоа искажување на капацитети и потенцијали на жената... а то било ... мода. И еден ден ќе се смене модата и ќе биди “ин“ жената да е домаќинка и да седи дома готви и чува деца. И ќе се префрлат сите на таа мода (колекција есен - зима) - ќе прам ајвар маж ми дојсе пиперки “поо колку си модерна... то е сега во тренд !“
Дефиницијата и појаснувањето ти се слаби, дај нешо друго.

Дефиницијата за секој од нас е индивидуална.

Дефиницијата за секој од нас е индивидуална.
Значи не постои некое универзално правило дека жената е рамноправна , тоа е се резултат на индивидуални мислења

Значи не постои некое универзално правило дека жената е рамноправна , тоа е се резултат на индивидуални мислења
Не, тоа постои во законите, односно е утврдено од страна на државата(државите).
За модерна жена сеуште не сум нашла закон, ако најдеш, те молам сподели го со мене.

Не, тоа постои во законите, односно е утврдено од страна на државата(државите).
За модерна жена сеуште не сум нашла закон, ако најдеш, те молам сподели го со мене.
законите се човечка категорија со што нешто се наметнува или регулира. Tака природната подреденост на жената, нивната слабост како пол, личност, карактер, интелект.. со закон се издигнува на рамниште на мажот. Да беше природно и реално тоа , немаше потреба државата да интервенира и нешто со закон наметнува. На пример не постои одредба со која мажот се поставува на доминантно место во општество и држава - зато што е тоа така природно.

законите се човечка категорија со што нешто се наметнува или регулира. Tака природната подреденост на жената, нивната слабост како пол, личност, карактер, интелект.. со закон се издигнува на рамниште на мажот. Да беше природно и реално тоа , немаше потреба државата да интервенира и нешто со закон наметнува. На пример не постои одредба со која мажот се поставува на доминантно место во општество и држава - зато што е тоа така природно.
Добро, браво, продужи даље.

дај бе некој аргумент, дискутирај, шо застана сега вака како да ти недостигаат идеји, информации податоци....
Ма се имам, освен време. Морам да одам, животот ме чека, оној невиртуелниот :)
Остани ми со здравје, Летко :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom