Зошто модерната жена се плаши од брак?

• Креатор на темата Креатор на темата etoile
  • Време на започнување Време на започнување
Не се тоа модерни жени, бог знае какви се тие жени. Под модерни жени во контекст на темава не се подразбираат жени кои ги пратат или живеат за најновите модни трендови. Повеќе се мисли на жени кои одбиваат да живеат под капата на традиционалните и патријахалните вредности кои биле доста застапени и форсирани во минатото.
Тоа што ти го наброја (со исклучок на фејсбукот) отсекогаш го имало. Секогаш постоеле индивидуи кои ги занемарувале сопствените деца, живееле за мислењето на другите, трошеле парите на мужот со цел да ја покажат сопствената непостоечка вредност - нема тука проблем на модерно, туку проблем на карактерно.

Такви се.
Па ако нејчат во традиционалните семејства каде што те бира свекрвати и свекорот со татка ти и мајка ти, и секое сабајле да стануваш во 6часот :icon_mrgr: и се да биди средено...... ама арно модерниве за разлика од овие ваквите ме мрзи да набројувам итн..итн... си стануваат во 10-11 часот, ја делат работата со мажот којшто е втора смета ама ќе стани отсабајле да си заврши работа,нели?
-После то треба мажот да заработи пари за новиот број на каталог од авон или орифлем има нови шминки, мора да се купат.
Интересно е колку времево се менува каде што мажот и жената се рамноправни, утре другиден кизнај шо че се случи... пу-пу чувал госпо...

Ako naletate na takanarecena moderna zena begajte so podaleku vo sprotivno zivotot ke vi se pretvorit vo kosmar.

И госпоТ ќе ве казни.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:36 ---
Такви се.
Па ако нејчат во традиционалните семејства каде што те бира свекрвати и свекорот со татка ти и мајка ти, и секое сабајле да стануваш во 6часот :icon_mrgr: и се да биди средено...... ама арно модерниве за разлика од овие ваквите ме мрзи да набројувам итн..итн... си стануваат во 10-11 часот, ја делат работата со мажот којшто е втора смета ама ќе стани отсабајле да си заврши работа,нели?
-После то треба мажот да заработи пари за новиот број на каталог од авон или орифлем има нови шминки, мора да се купат.
Интересно е колку времево се менува каде што мажот и жената се рамноправни, утре другиден кизнај шо че се случи... пу-пу чувал госпо...

Пак ќе ти кажам.
Тука нема ништо модерно. Не е нешто ново ова.
Да, има такви жени. И не се малку.
Ама не е темава за нив, затоа што тие не можеме да ги наречеме модерни жени.
Можеби следат мода, ама не ги прави тоа модерни.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:40 ---
Ти не ме сфаќаш, денешниве жени се модерни. Сакаат друг да работи место нив што значи си вработуваат слугинка. Денешниве жени исто така гледаат што побрзо да го однесат синчето или ќеркичето во градинка нели да се социјализира, а оттаму таа оди на кафица и во меѓувреме по некоја фејсбук слика. :) (ова не го мислам,онака ми дојде инспирација со фејЗбуков).
Денешнава жена на прва точка и се парите на сопругот и да си ги купи новите модели на штикли,новата марка на ф'станот и од шминките ти реков-ми рече.

И порано, исто така, доволно богатите мажи на своите сопруги им овозможувале чистачки, готвачки, градинари, дадилки, туторки и така му натаму. Не е тоа нешто ново.
Само што, модерната жена е жена која што има кариера. Односно, преку недела мора да купи готова храна, ако нема кој да и зготви, затоа што таа работи. Во зависност од работното место, може и е потребна помош во чистење, перење... Дефинитивно и е потребна градинка (секогаш сум против бабите да бидат дадилки).

Е сега, не мора некој друг за неа да пере, пегла, чисти, ако покрај себе има нели, модерен маж.
Него нема да му биде навреда да пушти машина, да избрише прашина, или да свари грашак.
И понатаму ќе има нели, муда.

Овие личности се модерни личности.
Сето останато, односно, паразити жени и мажи кои се ебат со секретарката, е so last century.
Исто така, жени кои изиграваат домаЧици, и мажи кои р`мбаат и изиграваат глава на семејство, е so last century.

Дефиницијата за модерна жена, едноставно, не ти е модерна :D
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:41 ---
П.С.
Нема потреба да ме ,,бира,, свекрва ми.
Само ако ме замара да ја викам ,,мамо,,.
Отпишана е, бре.

Зошто се плаши? Не се плаши, само е збесната затоа што не е тепана. На кучка кога ќе и го попуштиш синџирот збеснува и губи контрола. Така и овие.

Или затоа што е хирург,
или затоа што е детектив,
или затоа што мора да го направи распоредот на вработените, кои се 50,
или затоа што мора да ги доврши документите,
или.........
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 02:04 ---

Дај бе не ме заебавај, колку луѓе од земјава ги виделе Бахами, жити бога?
За многу доживување е Грција да ја видат, тој па Бахамите.

Онака, не знаеш што мислиш. Озбилна сум.
Прво, домаќинка не се дефинира со правење ручек, а ни домаќин со цепење дрва.
Второ, жените да, имаат кариера, и да, не можат да киснат дома и за мажето да мислат.

Трето, ти реков, ако има една жена, што ќе ти пере, пегла, чисти, готви, саде патлиџани во двор, тресе теписи итн, дали си ТИ способен да работиш и да и овозможиш неа и на вашите три деца:

За децата:
1. Храна
2. Облека
3. Образование (од лењир до дипломска, за секое)
4. Мобилен, излегување... и се што тинејџерите прават.

За жената:
1. Храна
2. Облека
3. Козметичар, фризер
4. Пари за да се види со пријателите

За тебе:
1. Храна
2. Облека
3 и 4 јасно ти е

За сите:
Одмор. Барем еден во годината, доволна е Грција, не треба ни Хрватска да биде, а не Бахами.

Можеш или не можеш?
Јас овоа го правев уште на 13 години. Заработував за цела фамилија и на сегашниве 27 сум со сопруга, 1 ќерка а наскоро уште една. И да не сум вработен сепак пак фамилијата не ја оставам без ништо. Сите имаат лаптопи,мобилни , облека, храна никогаш не му е кусо. Но како жртва на тоа јас од моите родители се оддалечив на 18 години кога сфатив дека време е за зрело однесување.

Како да не, како да не!Бабами на времето ко работеше во Билјана пред да замини на работа чистеше се дома, готвеше и одеше да работи, сепак имало време....?

А за овие денешниве модерни поточно современи жени нема за ништо време доколку работи.

И госпоТ ќе ве казни.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:36 ---
Neli si ateistka?Tebe nek te kazniT.

Пак ќе ти кажам.
Тука нема ништо модерно. Не е нешто ново ова.
Да, има такви жени. И не се малку.
Ама не е темава за нив, затоа што тие не можеме да ги наречеме модерни жени.
Можеби следат мода, ама не ги прави тоа модерни.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:40 ---

И порано, исто така, доволно богатите мажи на своите сопруги им овозможувале чистачки, готвачки, градинари, дадилки, туторки и така му натаму. Не е тоа нешто ново.
Само што, модерната жена е жена која што има кариера. Односно, преку недела мора да купи готова храна, ако нема кој да и зготви, затоа што таа работи. Во зависност од работното место, може и е потребна помош во чистење, перење... Дефинитивно и е потребна градинка (секогаш сум против бабите да бидат дадилки).

Е сега, не мора некој друг за неа да пере, пегла, чисти, ако покрај себе има нели, модерен маж.
Него нема да му биде навреда да пушти машина, да избрише прашина, или да свари грашак.
И понатаму ќе има нели, муда.

Овие личности се модерни личности.
Сето останато, односно, паразити жени и мажи кои се ебат со секретарката, е so last century.
Исто така, жени кои изиграваат домаЧици, и мажи кои р`мбаат и изиграваат глава на семејство, е so last century.

Дефиницијата за модерна жена, едноставно, не ти е модерна :D
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 02:41 ---
П.С.
Нема потреба да ме ,,бира,, свекрва ми.
Само ако ме замара да ја викам ,,мамо,,.
Отпишана е, бр

Нe можит мене да ме казнит, тоа само верницине.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 17:55 ---
Како да не, како да не!Бабами на времето ко работеше во Билјана пред да замини на работа чистеше се дома, готвеше и одеше да работи, сепак имало време....?

А за овие денешниве модерни поточно современи жени нема за ништо време доколку работи.

И, шо?
Демек баба ти беше многу исполнета што немаше време за себе?

Абе шо се секираш.
Сигурно ќе си најдеш некоја шо ем ќе работи, ем ќе ти домаќинисува.
За секое тенџерче си има капаче ;)
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 17:58 ---
Јас овоа го правев уште на 13 години. Заработував за цела фамилија и на сегашниве 27 сум со сопруга, 1 ќерка а наскоро уште една. И да не сум вработен сепак пак фамилијата не ја оставам без ништо. Сите имаат лаптопи,мобилни , облека, храна никогаш не му е кусо. Но како жртва на тоа јас од моите родители се оддалечив на 18 години кога сфатив дека време е за зрело однесување.

Е, добро де.
Браво, добро е тоа.

Дали жена ти единствено што ја интересира е да лакира нокти и пие кафе?

Околу модерноста на девојките/жените...
Модерност и ’’модерност‘‘ не е исто бе луѓе, зашто постојано ги мешате работите, мешате и баби и жаби...
Постои огромна разлика која се забележува од километар помеѓу модерна и ’’модерна‘‘ девојка/жена...
Под модерна девојка/жена подразбирам девојка/жена добро образована/начитана, градска девојка(немора од центар на град, но сепак од град), со потекло од исто така градска, ситуирана и интелектуална фамилија(образовани родители)... е ова е модерна девојка/жена и имам респект кон ваквите девојки/жени... признавам дека се модерни !
НО да се разбереме во никој случај не можете да ставате во модерни девојки/жени кои како прво се полу-писмени(со прочитани една и пол тетратка цел живот), како второ доаѓаат од којзнае кое брдо или дол од исто така неписмена или полу-писмена фамилија која сади тутун и молзе крави... Неможе да е модерна некоја која до вчера цапала во кал во некое уџум село, но ете сењоритата дошла во Скопје и смувала некој напален глупак(ама парајлија) и сега неговите пари ги користи за да глуми и промовира ’’модерност‘‘ ... ваквата модерност(која ја има навелико) е лажна модерност и е пред се неизживеаност...
Е сега постојат разлики и помеѓу ваквите новопечени ’’модерни‘‘ дами(Скопјанки со чуден акцент) некои од нив се тешки мрзли, ништо не придонесуваат во домот, ниту цент, а парите/трудот од мажот го користат за корзирање т.е. глумење ’’модерност‘‘, а друга група има т.н. домачици кои животот од Кушкундалево си го продолжуваат и тука во домот на мажот...
Како и да се врти ’’модерноста‘‘ се приметува од километар, гардеробата и шминката неможе некоја успешно да ја замаскираат и да биде градска дама, самиот начин на однесување, интелект, како и акцент ја издаваат и и го покажуваат вистинското лице, од друга страна навистина модерна градска девојка се приметува...
Гардероба и шминка секоја може да купи, но интелект и култура неможе... граѓанка не се станува за пет дена со прочитани вкупно една и пол тетратка во живот и без никакво соодветно основно домашно воспитување...
Процентуалната застапеност на ’’модерните‘‘ е далеку поголема од застапеноста на модерните !

Такви се.

Некои се такви. Некои не.

Мене ми личи ко ти едноставно да сакаш да плукаш по категоријава жени што ја опишуваш. Трагичното е што не признаваш постоење на друга категорија жени - што повлекува заклучок дека едноставно сакаш да плукаш по женскиот род. Немам намера да навлагам во анализи - која те заебала, како те заебала, колку си плачел и сл од проста причина што неам намера да читам реплика - ниедна мене не ме заебала; не се раѓа таква; јас сум највечи фраер; зборев од видено туѓо искуство, на другар ми, вујко ми, комшијата итн итн.

Поентата на темава е зошто модерната (се уште недефинирана) жена се плаши од брак. Жените што ти ги опишуваш не само што не се плашат од брак, туку според твоите излагања прв приоритет во животот им е да се омажат, како би можеле нели, да ги трошат крваво заработените пари на сопругот на шминки од Авон,

Така да, или смисли нова категорија на жени и образложи (преку плукање или хејтање, свеедно) зашто тие нејќат да се мажат или престани да кукаш зашто жените на денешното време се дрзнале да се вработат или да се шминкаат.

На заебанција ми беше пишано, драг члену на кајгана. Намерата ми беше да ти кажам дека баба ми не е запоставена. ;)

A јас не реков дека е.
Само дека кога би можела да бира, би одбрала малце поинаква верзија на приказната. ;)

Не мораше олкав пост, подобро кажи жена со кариера. :icon_lol:

Повеќето се.
Ваквите жени се плашат да влезат во брак затоа што сеуште не се спремни да го сменат темпото на нивниот живот, а нивното темпо го наброив во претходниве постови. Не се сигурни каков е тој тапчото што ќе го земат дали ќе ги задоволува како што посакуваат жените. Затоа што тие се како вампири само овде во поразлична верзија така што ти го сушат целиот паричник. ;)
Знам јас мажи што пред венчавањето се супер детчки, а после тоа ептен се променуваат дури и физички малтретираат кизнај што е причината.
Оваа модерна жена не само што е доволно модерна во смисла на зборот како шминки и облека, туку и е доволно едуцирана да најде некој маж што може да ја задоволи финансиски и да не ја мачи по дома да чисти/готви и пречекува гости. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom