Зошто луѓето се "лесно" поткупливи?

• Креатор на темата Креатор на темата DDvl
  • Време на започнување Време на започнување
Да, во право си, ама за жал многу луѓе не гледаат од таа перспектива...
Не многу, туку скоро никој не гледа од таа перспектива..

Да, токму тоа е причината да има и такви кои гледаат на тој начин. Или.. барем да пробаме :)

Бедата во која живееме, суровоста на светот кој не опкружува, ниското ниво на вредности, лошиот начин на размислување го прават човекот лесно поткуплив и подложен на коруптивни дејствија.

Според мене работите на овој план ќе одат на уште полошо. Во моментов ретко кој размислува да каже СТОП. Ретко кој ќе се откаже од било што кое ќе му донесе макар и мала материјална корист.

Станува збор за еден глобален начин на размислување, станува збор за еден колективен начин на размислување. Станува збор за една грашка...која ќе ни уништи опшеството и која никогаш нема да можеме да поправиме. Ќе создаде опшество грдо!

И ја да сум на "соодветно" место би бил поткуплив...у моментов не сум (поткуплив). Кога скоро се у живот се купува со пари, што да не...чеок не живее од воздух (па и тој се купува више мање со пари...идам на воздух у Берово, на воздух на Швајцарски алпи...и т.д.)

Многумина велат дека општеството е криво за сето тоа.
А, ако јас, ти тој сите не го градиме тоа општество, тогаш не знам кој или што е тоа општество толку лошо за нас. Ние сме такви. Луѓето. Единката.
Зошто сме поткупливи? Па одговорот би бил ист и ако прашате зошто човекот ја има тагата. Буда убаво кажал: Извор на тагата е желбата.
Истото би го кажал јас и за ова прашање: Човечката желба не прави поткупливи. Ете тоа е... Не мора да е тоа пари или не знам што. На секој начин може да е поткуплив човекот.
Просто и убаво. Абе човек да си, мерак :)

Многумина велат дека општеството е криво за сето тоа.
А, ако јас, ти тој сите не го градиме тоа општество, тогаш не знам кој или што е тоа општество толку лошо за нас. Ние сме такви. Луѓето. Единката.
Зошто сме поткупливи? Па одговорот би бил ист и ако прашате зошто човекот ја има тагата. Буда убаво кажал: Извор на тагата е желбата.
Истото би го кажал јас и за ова прашање: Човечката желба не прави поткупливи. Ете тоа е... Не мора да е тоа пари или не знам што. На секој начин може да е поткуплив човекот.
Просто и убаво. Абе човек да си, мерак :)

Општеството...општествотоооо....те сака...:vozbud:
You just have to ask yourself...
One question...
DOES YOUR BRAIN HURT?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom