Зошто луѓето се "лесно" поткупливи?

• Креатор на темата Креатор на темата DDvl
  • Време на започнување Време на започнување
Најпрво тоа не е во нашата природа,тоа се ствара со тек на времето,на ова влиаат многу причини ,моќ,пари, околината ,општеството. За себе не знам не сум дошла во такво искушение ама еден пост убаво кажа, дали ќе го издржам тоа ,тука е се кажано.

Абе работата е што религијата си е ок ... ама тие што ни ја проповедаат се у пм отидени ... така да сите се откажуваат од религијата заради тоа и сите ги губиме тие вредности што не прават добри луѓе ...
Религијата ионака не не учи на морални норми. Ние си ги поставуваме моралните норми.
Личноста која примила поткуп ги прекршила своите морални норми и поради тоа таа е психички слаба личност. Јас не би направил нешто што стварно не ми се допаѓа безразлика за цената. Никогаш не би сменил религија без разлика на цената,никогаш не би се ориентирал партиски без разлика на цената.. итн.итн. :)

зошто човековата алчност и лакомост нема граници, зошто секогаш сакаме повеќе од она што го поседуваме!!!!

Абе работата е што религијата си е ок ... ама тие што ни ја проповедаат се у пм отидени ... така да сите се откажуваат од религијата заради тоа и сите ги губиме тие вредности што не прават добри луѓе ...

"I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else."
- C. S. Lewis

Една работа што ми ја пренесуваат од мал моите најблиски е дека на прво место во животот е достоинството.Ниедна пара неможе да го купи истото.Кога пола од македонците би размислувале така,тогаш животот би ни бил подобар на сите...ама за жал...

Затоа што живееме во време на преголеми барања, а премали остварувања, време на сиромаштија, време на цела лепеза од материјални нешта, време на алчност, време на ситничави души, време на пореметени вредности. Затоа што сите сонуваме за моќ, за лидерство, за позиција. Во природата ни е, до тука сме еволуирале. :)

Не би направила СЕ за никаква сума на пари. Повеќето нешта веројатно би ги направила зошто ни јас не сум имуна на бојата на златото:), ама има неколку работи што никогаш и под никакви услови не би ги прифатила.

Една посебна насмевка ме купува за сите пари...а пак бакнеж дури:nesvest:

А за парите...
На сред пат најдов неколку десетина еврички.. Ги земав и 10 пати се извртев околу да видам да не има некој во близина да го прашам да не му испаднале. На крајот се изнервирав што морав да ги земам...не знам кој ги прогласи парите на пат за среќа, па ме стави на мака. Со неосновано чувство на вина и тешко срце едноставно морав да ги ставам во ташна.:)
Во суштина тоа беа пари за кои мислев и знаев дека не ми припаѓаат. Не е до чесноста.
Пари сакам, но ако ми се ќеифски и заработени. Дури и заработени не ми биле сатисфакција бидејќи во еден момент не сум верувала во она што сум го правела и сум го напуштила.
Работата и резултатите, тоа е вистински моќното. Парите се награда, симбол на моќта.

Од очај..ете зошто.. Ваквите луѓе би можеле да се наоѓаат во две ситуации- или се очајни за пари или се очајни за лесно пристапни пари,, па би се продале себеси,,а на тој начин можеби и некој близок само за да дојдат до она што им се нуди...Кога е во прашање добра добивка обично не бираат средства..Мислам дека станува збор за луѓе со слаб карактер во смисол што немаат изградено свој личен став за некои нешта и што е најбитно не се држат до него..Да се направи нешто по секоја или некоја цена во смисол на поткупливост,, а ако тоа не е фер или не е чесно,, тука се гледа како луѓето престануваат да бидат луѓе и колкава граница можат да поминат надвор од дозволеното,, само заради парите,, па на тој начин и поради таквите, за жал,, имаме право да кажеме дека парите го вртат светот..:pipi:

^ ете го горе одговорот = парите го вртат светот!
Ако се прифатливи условите и ако е прифатливо тоа што треба да се направи за поголема сума пари нема кој не би прифатил. Едноставно кога ти се потребни парите газиш врз достоинството и гордоста и го правиш се за да ги добиеш.

Просто , повеке им вредат парите од тоа што го продаваат , па и кога ке видиш логично е , и не грешат во пазарот.

Лакомост, комплекси, неуспех у живот, неуспех на емотивен план, неспособност. Лоу лајф "профили"

Земјата нуди доволно за да ја задоволи потребата/среќата на секого, но не лакомоста.

Така да ве прашувам:
Дали за одредена цена би направиле нешто побарано од вас, колку и тоа да не ви се допаѓа, а наградата за делото толку ја посакувате и/или ви треба?

....да бев женско...можеби:)

И ... Дали стварно луѓето се лесно поткупливи ?

Да,но важен е вашиот пристап.....штета што така се учени рајата,така прават нивните,гледаат примери на бајпасување на закони.....и на не толку јак карактер а со его(Ти си Македонијаа:vozbud:) сигурно би се поклонил пред парите.

Дали стварно луѓето се лесно поткупливи ?

За разлика од другите парата е фетиш на велешани/ки?...возење во БМВ(старо) пак е фетиш...нешто со ПАЗАРНА голема вредност....еве една мрсна слика...подобра од плејбој
магазин...
Ова
evra-pari-01.jpg

ај честит оргазм...

09.04iscelitel3.jpg

Е сега зошто едноставно луѓето се поткупливи т.е со самото поткупување вие имате некој во вашиот џеб,и имате бенефит,НО ИМА И ТОЈ.

Значи видете сега тоа е злото кај форсирањето на капитализмот т.е на штанцањето ЕГОИСТИ од факултетиве(наместо економисти)....и така драги во пазарна економија колку ви се помали давачките толку ви е поголем профитот....и вие ќе осигурате 10 души а 100 така ќе работат за некои 7-10000 денари(под ризик,без здравствено..)...епа кога може газдава да СРЕДИ инспекција да не го казнува ЌЕ СРЕДИ-добива ПРОФИТ поголем,да погледнеме од ВТОРАТА страна т.е од примачот на парите...тука пазарниот механизам оди против себе-истото лице го зема Митото бидејќи нза него е ПРОФИТ покрај администраторската легачка...и така овде имаме две страни кои имаат Корист.

Се разбира затоа велам пазарната економија оди сама против себе,но уште полошо-ПРОТИВ ЧОВЕКОТ...па корумпирано здравство,судство...замислете

--- надополнето ---

Лакомост, комплекси, неуспех у живот, неуспех на емотивен план, неспособност. Лоу лајф "профили"

Земјата нуди доволно за да ја задоволи потребата/среќата на секого, но не лакомоста.

Оди докажи де.

Паметно размислување:)

--- надополнето ---

Од очај..ете зошто

Да...така на патарините беше...а и овие комисииве лекарски кои делеле инвалидски пензии на работоспособни лица?!!?!?!?!

--- надополнето ---

дека на прво место во животот е достоинството.Ниедна пара неможе да го купи истото..

Better Death than Dishonor i Say.

.ама за жал..

Јебига

Најчесто тоа се случува од потреба за моќ, потреба за риспект, потреба за некое „издигнување“ над останатите.
Парите го прават сето ова. No matter what, if you're wealthy, people will come to you like bees come to a flower.
Ќе те почитуваат, ќе те сакаат, ќе ти служат, ќе те воздигнуваат, ќе го ценат твоето мислење итн итн... ако имаш пари. Се од корист. Во прекрасен свет живееме, нели? :)
А за да бидеш богат, или треба да се убиеш од работа (што е 1:1000) или некој треба да те плати за да направиш едно нешто што не ти се допаѓа и па парите да ги заработиш на лесен начин.
И сите ја посакуваат таа лажна моќ врз останатите, некој лажно да те сака или некој лажно да те почитува, само затоа што имаш пари.
Weird...

А за да бидеш богат, или треба да се убиеш од работа (што е 1:1000) или некој треба да те плати за да направиш едно нешто што не ти се допаѓа и па парите да ги заработиш на лесен начин.
И сите ја посакуваат таа лажна моќ врз останатите, некој лажно да те сака или некој лажно да те почитува, само затоа што имаш пари.
Weird...

Или да гледаш малце поинаку, за да бидеш богат (вистински) треба првин да сватиш колку работи имаш во сопствениот живот, што парите не можат да ги контролираат/купат :)

Или да гледаш малце поинаку, за да бидеш богат (вистински) треба првин да сватиш колку работи имаш во сопствениот живот, што парите не можат да ги контролираат/купат :)
Да, во право си, ама за жал многу луѓе не гледаат од таа перспектива...
Не многу, туку скоро никој не гледа од таа перспектива..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom