Зошто луѓето се "лесно" поткупливи?

• Креатор на темата Креатор на темата DDvl
  • Време на започнување Време на започнување

DDvl

Иден Психијатар
Член од
13 април 2008
Мислења
166
Поени од реакции
2
Ја отварам темава бидејќи ме заитригира една мисла на мој другар ...
Тој ми вели сабајлево : "Секој човек, без разлика колку праведен, за одредена цена се би направил."

И баш се запрашав зошто е тоа така ... Дали сме ние луѓето толку "лесни" во паметот или шо е работава ... Па после ми текна ... дали стварно е тоа така ...

Така да ве прашувам:
Дали за одредена цена би направиле нешто побарано од вас, колку и тоа да не ви се допаѓа, а наградата за делото толку ја посакувате и/или ви треба?
И ... Дали стварно луѓето се лесно поткупливи ?

Because we living in a material world.Не сме ние криви такво ни е општеството,сега е брат за брат,сирење за пари:)...Никој нема да си скрати од "задоволствата" кои му се понудени,а иако и двете страни се криви јас повеќе ја префрлувам вината на тој што дава,него ли на тој што прима..Ама сепак на крај сите сме криви,затоа што трчајќи да живееме во се помодерен свет,се повеќе ги забораваме вредностите кои не прават луѓе..

Затоа што моралните и етичките вредности се ниски денес, затоа луѓево за се` бараат пари, ништо не прават од мерак, од душа.

Затоа што имаме сателитска и каблоска дома, ете затоа.

Глеаме коли убај, куќи викендици ова она ти се сака? Е ти се сака. Можеш со твојата плата то да си приуштиш? Не моеш. Си бараш ,,алтернативни,, начини на заработка ;)

Доколку мене нешто не ми се допаѓа, а би ми донело пари, можеби и би го направила. Сепак зависи што би било тоа. Има работи кои за ниту една цена не би ги направила. Не би убила човек, не би украла нешто, не би спиела со некој што нејќам, не би повредила близок човек (а и далечен), не би повредила животно.
А доколку е полесна работа за изведување, а подразбира нечија жртва за да се опарам јас - никако. Можеби повеќето луѓе живеат во материјален свет, но јас не. Поважно ми е мирно да спијам, отколку немирно на душек полн пари.
Е сега, зошто општо повеќето луѓе се лесно поткупливи? Затоа што не се луѓе. Човекот не би требало да живее за да створи на било каков начин повеќе од тоа што би му било потребно за пет животи. :toe:

Затоа што поголемиот дел од лугето се гадови без грам гордост и достоинство .. си го продаваат гзот за многу мала и неисплатлива цена .. ја никад не би направил такво нешто, во моите очи тоа е многу понижувачки .. ги мразам таквите луге !

немора парите да биат средство за поткупување, иако најчесто се, сепак ДА се си има своја цена
а зошто е тоа така? па тоа е во нашата природа

немора парите да биат средство за поткупување, иако најчесто се, сепак ДА се си има своја цена
а зошто е тоа така? па тоа е во нашата природа

Како мислиш тоа е во нашата природа? Такви се раѓаме? Тоа е нешто што не карактеризира како луѓе со памет и совест?
Не го разбирам муабетот навистина.:toe:

Зошто генерално се создава општ муабет дека сите се поткупливи??
Како може некој да ме поткупи кога јас нејќам?
Која е цената и зошто би дозволила?
Не треба да значи ако постојат полулуѓе или незнам кој адекватен збор да го ставам во заменска форма, дека претежно сите сме такви, неможеш да го купиш оној кој несака да биде поткупен, имаш луѓе со достоинство и чест и образ и имаш луѓе кои и сопствените блиски домашни би ги продале, сепак има голема разлика, мене неможеш да ме поткупиш, ако правам нешто правам затоа што така сакам и мислам дека е во ред, не затоа што некој потоа ќе ми даде пари и јас ќе можам со истите мирно да спијам знаејќи дека сепак нештото што не го сакам сум го сторила, не сум јас таа, неможе така да биде, значи има сакам да го сторам и нејќам и точка.

Lesno se potkuplivi bidejki materijalnoto izleze prvo vo trkata so duhovnoto,normite i etikata.Dali ke se potkupam zavisi od ponudenoto,i dali mozam da se nosam so toa.Ako mozam zosto da ne.

Затоа што моралните и етичките вредности се ниски денес, затоа луѓево за се` бараат пари, ништо не прават од мерак, од душа.

Вредностите го губат своето значење, да. А зошто? Зошто и самиот човек живее во заблуда дека НЕШТО вреди повеќе од неговото достоинство. Не верува доволно во расудувањето на својот здрав разум. Станува скептичен и за основните работи во кои не треба да се сомнева, зошто и самиот тој е несигурен. И што се случува? Наоѓа добри страни, наоѓа разни оправдувања на понижувања и слични глупости како подмитувања, лаги, заткулисни игри, а вистината е дека и самиот знае дека ако погледне реално, ќе увиди дека се лаже себе, си го продава своето јас, своето достоинство.

Лично, не ми се потребни милиони ако не ми е перницата мирна. Money come and go...Не си богат ако не можеш да кажеш дека имаш нешто што со пари не се купува.

Затоа што парите се моќ. А, моќта, покрај инстинктот за преживување, е најсилниот човечки двигател.

И сите до еден сме слаби на моќ. Следствено, сите до еден се продаваме. Иако, не би го нарекла тоа продавање, туку повеќе обид да се доближиш до некоја си перманентна состојба на среќа. Толку очајна, човечка потреба.
И смешно е кога ја осудувате. Затоа што не сте имуни, ниту еден од вас, на истата.

па нема ништо чудно во тоа, сите сме поткупливи затоа што сме луѓе и имаме некои особини во нашиот код кои се неменливи, а кои доколку би се сменале светот би станал рај. се додека човечкиот род е бесконечно себичен се дотогаш , со светот ќе владеат материјалните средства.
Единствено преку религијата може да се воздигнат духовните добра, ама џабе е се ко ќе го видам попон(комшијана) во X5-кана...:)

Абе работата е што религијата си е ок ... ама тие што ни ја проповедаат се у пм отидени ... така да сите се откажуваат од религијата заради тоа и сите ги губиме тие вредности што не прават добри луѓе ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom