Зошто добрите работи брзо се забораваат?

• Креатор на темата Креатор на темата renate
  • Време на започнување Време на започнување
Jas ne rekov deka sum sovrsena se razbira deka imam i jas mani.No vo ovoj slucaj ne e temata da gi merime na kantar svoite negativni i pozitivni karakteristiki za da gi prifatime tugite negativnosti, tuku zosto se dobro odma se zaborava?

Добро јас реплицирав во врска со вашиот муабет,и како совет за примерот што го беше напишала.
А во врска со тоа,зошто се добро одма се заборава,јас мислам дека не важи за сите луѓе,иако се поретки стварно има луѓе кои ценат кога некој ќе им помогне.Се зависи до човекот,јас имам другарка што и лошите работи брзо ги заборава,обратно од овој случај:)
Почести се тие како твојата пријателка,ама тука ништо не можеме да направеме освен да ги прифатеме работите како што се и да научиме да живееме со нив.

хехе кога ќе запознаеш многу такви луѓе... ќе се навикнешш.. па дури од сите нови пријатели ќе очекуваш исто како и од другите..одкако ќе ги запознаеш подобро.. и испадне дека се вистински пријатели Не како таа твоја пријателка...ќе се радуваш како цел свет да е твој... :toe:
Vidi jas vo pocetniot moj post ja naznaciv mojata prijatelka kako"PRIJATELKA" znaci deka jas sovrseno dobro znam kako stojat rabotite megu nas i deka toa ne e pravo prijatelstvo.No sepak ne ocekuvav deka ke gi pokaze rogovite i ke se drzne vaka da mi prefrli vo toa e poentata na mojata zbunka tuka!?

Vidi jas vo pocetniot moj post ja naznaciv mojata prijatelka kako"PRIJATELKA" znaci deka jas sovrseno dobro znam kako stojat rabotite megu nas i deka toa ne e pravo prijatelstvo.No sepak ne ocekuvav deka ke gi pokaze rogovite i ke se drzne vaka da mi prefrli vo toa e poentata na mojata zbunka tuka!?
па тогаш кога не ви се односите така како што треба зошто се изненади од нејзината реакција? ако не ви се добро ондосите мора да има нешто што тебе ти пречи кај нејзе или обратно... така да не гледам зш ти би се изненадила од нејзината реакција

Добрите работи не се забораваат. Грешка си:nenene:

zatoa sto ne se cenat.
samo dobar covek moze da ceni dobro.

Не би рекла дека добрите работи се забораваат, туку некогаш човек кога е научен постојано да добива што сака, во случајов со другарка ти, научила постојано да добива помош и сега кога не го добила тоа, збеснала, бидејќи ете, едноставно зашто да не биде како што е она навикната.

Инаку јас верувам дека има луѓе кои ценат кога ќе направиш нешто за нив. На крај краева и не ми треба ништо, кога правам нешто, правам од срце. Ако некој подоцна не е благодарен, негов проблем.

Не би рекла дека добрите работи се забораваат, туку некогаш човек кога е научен постојано да добива што сака, во случајов со другарка ти, научила постојано да добива помош и сега кога не го добила тоа, збеснала, бидејќи ете, едноставно зашто да не биде како што е она навикната.

Инаку јас верувам дека има луѓе кои ценат кога ќе направиш нешто за нив. На крај краева и не ми треба ништо, кога правам нешто, правам од срце. Ако некој подоцна не е благодарен, негов проблем.
Vidi jas ne ni ocekuvam od nea da mi zakaci orden na gradi za da pokaze deka ima pocit.I mene ne mi treba nisto za vozvrat na pruzenata pomos no kako ke se custvuvas ti samo ako ednas radi dobra pricina ne i pruzis pomos i za toa bides napadnata od nejzina strana?Dali i togas ke bides taka cool na situacijata?Ne veruvam.

Таква е природата на човекот!
Не се задоволни со тоа што го имат!
Да сум на твое место, најмногу едно Здраво! Па ке се сети на добрите дела после! Ке бара да и простите!:smir:

Затоа што добрите работи придонесуваат моментално задоволство. Лошите будат вечно незадоволство .... Најлошата особина на суштеството наречено човек:toe::toe:

Има разни типови на луѓе , е овие ваквите како за жал “пријателката“ твоја многу ме нервираат , никаде ама никаде ги нема и коа ќе им згусне одма те бараат те преколнуваат те молат ... го правиш тоа и па по старо ги нема... а ако не го напраиш... е како што кажа 1 само... готово .. не ти не си и/му другар/ка ... што е тоа...да не се можело 1 да помогнеш а толку пати ви помогнале што обично НЕ е точно...ама таква е природата на некои:toe:

Затоа што добрите работи придонесуваат моментално задоволство.

Токму така. Ете во оваа реченица се состои целата поента и одговорот на твоето прашање.

Меѓутоа да не генерализираме би рекла и дека постојат луѓе кои не забораваат туку така им одговара, глумат дека забораваат.

По муабетот се пронајдов во неколку ситуации затоа што често знам да се жртвувам себе за да им помогнам на другите, а ретко кој тоа го ценел. Потоа човек останува повреден и се чуди на тоа какви луѓе и какви карактери постојат, макар што веќе мора да се навикнеме на тоа инаку вечно ќе бидеме повредувани, посебно ако сме ранливи личности и тешко ги пребродуваме тие нешта.

Затоа што добрите работи придонесуваат моментално задоволство.
Ау не се согласувам со ова. Добрите работи оставаат каде каде поголема трага во животот од лошите. Не придонесуваат само моментално задоволство туку и лично возвишување. Лошите се само појасни затоа што создаваат болка на која човекот е многу осетлив.
А и добрите работи не се забораваат така брзо, туку едноставно ретко кој ги цени.
Што се однесува на пријателката. Немој да мислиш дека не е свесна за се’ што ти имаш направено за неа. Само треба да знаеш дека има луѓе чија гордост е поголема од се’ останато па не им годи да прифатат дека грешат. Со еден збор, ова ги прави себични.

Ау не се согласувам со ова. Добрите работи оставаат каде каде поголема трага во животот од лошите. Не придонесуваат само моментално задоволство туку и лично возвишување. Лошите се само појасни затоа што создаваат болка на која човекот е многу осетлив.
А и добрите работи не се забораваат така брзо, туку едноставно ретко кој ги цени.
Што се однесува на пријателката. Немој да мислиш дека не е свесна за се’ што ти имаш направено за неа. Само треба да знаеш дека има луѓе чија гордост е поголема од се’ останато па не им годи да прифатат дека грешат. Со еден збор, ова ги прави себични.
Imas pravo deka dobrite raboti ostavaat traga vo zivotot.100%sum sigurna deka i taa ke go oseti toa samo mozebi malku podocna koga ke bide veke kasno i koga jas veke ne ke mozam da i prostam.Bidejki imam takov karakter sto koga ednas ke mi se zgadi nekoja licnost veke nemoze da ja gledam so isti oci.I znam deka ke se svesti mnogu brgu deka se usrala samo sto jas veke ne ke bidam vise tuka za nea.A za nejzinata gordost malku poveke mi e i gajle bidejki taa e taa koja gubi i nemoze sama da se snajde ovde bez tuga pomos.Pa da vidime na kogo mu se iplati poveke da vodi inat dali mene sto mozam i sama da funkcioniram vo tuga drzava ili nejze koja ceka pomos kako parazit od drugi.E sega poentata mi bese deka nema sekogas se da dobie kako na tacna servirano pa tek togas ke vidi sto znacela mojata pomos,pogotovo ovde kaj sto nikoj nikogo ne ferma a ne da se zrtvuva za tebe i ti bide sekogas pri raka.E togas ke mi bide mnogu interesno da vidam dal ke bide taka silna kako sto se pravese vcera i pametna devojka koja vo rok od 3 godini ne nauci dva zbora na germanski tuku mazot i i pisuva pisma za da objasni na luge sto bi sakal "pisatelot" da kaze??!Interesna situacija

Токму така. Ете во оваа реченица се состои целата поента и одговорот на твоето прашање.

Меѓутоа да не генерализираме би рекла и дека постојат луѓе кои не забораваат туку така им одговара, глумат дека забораваат.

По муабетот се пронајдов во неколку ситуации затоа што често знам да се жртвувам себе за да им помогнам на другите, а ретко кој тоа го ценел. Потоа човек останува повреден и се чуди на тоа какви луѓе и какви карактери постојат, макар што веќе мора да се навикнеме на тоа инаку вечно ќе бидеме повредувани, посебно ако сме ранливи личности и тешко ги пребродуваме тие нешта.
Da imas pravo koga ke kazes deka postojat luge koi ne zaboravat tuku taka im odgovara no da vidime do koga ke glumi silina???Zatoa sto zivotot ne e tolku kratok se desavaat situacii koga ne ke moze mazot i da i pomogne i bide sekogas pored nea vo momenti koga navistina ke i treba pomos e togas da vidam kako taa ke se snajde.Me povreduvaat takvi raboti t.e luge koi se egoisti no sum naucila i toa deka trkaloto se vrti pa posle mnogu e bolno koga ke uvidi covek deka izgubil eden stvarno dobar prijatel koj na denesno vreme retko moze da se najde.Pa da vidime koj e kar a koj zian od nas dve:pipi:

Пробај на човек да му дадеш цвет, па веднаш потоа мавни му шамар.
Да не ти заблагодари за цветот? Нормално, веднаш ќе почне да наоѓа примедби за шамарот, можно е и возвраќање на ударот.
Зошто? Хомо сапиенс. Себично суштество. Повеќе сака да го наметнува чувството на вина на другите луѓе, отколку да направи да се чувствуваат убаво поради некој фин гест.
Злопамтила. Ќе го памтат злоделото кое им било нанесено, а веднаш ќе ги забораваат добрите нештата кои им биле сторени. :nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom