Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
А како поинаку би се пренел гревот? Преку и-меил?
Да, родителите на новозачнатиот му даваат тело (што значи, и своите гени)
:pos2::pos2:Ова е најново, да не речам револуционерно откритие во генетиката, напред Мики, само така продолжи, гледам ќе му ја одземеш Нобеловата на Агора, или пак ќе имаме двајца нобеловци.....кој е како нас..:vozbud:

Генетиката, како и повеќето световни науки, не познаваат дух и духовност. Пошто и духот и духовноста се нематеријални категории, се сомневам дека генетика некогаш ќе го докаже преносот на гревот преку генот. Засега, не е јасен ни начинот на кој се запишани „информациите„ (особоините од родителите) кои генот ги пренесува од една генрација на друга а уште помалку е познато КАКО гревот се пренесува преку генот.

Може ли некој да ми одговори како може дете некрстено да не оди во рајот,кога се раѓа како најчиста душа без никакви гревови (затоа и ангелите ги претставуваат како дечиња), а некој верник,крстен и посветен на сите адети и слични работи, со олош душа,според вас, да оди во рајот? Јас конкретно се крстев на 20г, но верувајте ништо не ми значи.
Биди радосен што си се крстил на 20год,знаејќи дека со крштенито се простуваат сите гревови направени од денот на раѓањето, до оној момент кога си застанал во црква да се крстиш.....:)

deteto poteknuva od pravoslavska familija i zatoa mora da bide krsteno
ako deteto go promeni svoeto mislenje moze slobodno da si ja smeni verata:toe:

Ej,Night Elf,gledam go sakas Bob Marli.....ako....Pred krajot na svojot zivot toj go napravi ona sto trebase.....baska mislam deka i vo nekoja od negovite pesni,imase nesto od Evangelieto.......pozdrav

Зошто децата се крстуваат ( во православието ) на својата 1 година?!?
Затоа што тогаш децата неможат „разумно“ да размислуваат?
Затоа што децата тогаш неможат да одлучуваат за себе?
Зошто некој друг да одлучува дали ќе бидам крстен или не?
Затоа што оние кои го проповедуваат христијанството се плашат дека ако не го прават тоа, ќе останат без верници?
Тие се плашат дека ако на децата им се даде можност да размислуваат со свој мозок, нема да бидат христијани?

Зошто?!?
Може би малце касно но ќе ти одговорам зошто
Затоа што кога ќе пораснат и ќе сватат дека православието не е добро ќе си одат а вака како мали ќе ги крсдтат и можат да ги лажат
И да ги крштеваат за да перат пари

Pro ke te prasam sto ti podrazbiras pod krstevanje?
Eve koga veke me prasuvas da li decata moraat da se krstat vo prvata godina ke ti odgovoram odma i realno. treba da se krstat vo prvata godina za pobrzo ja dobijata darbata na svetiot duh. Sto se dobiva pri krstevanjeto. A so toa Gospod Bog da mu prati Angel spasitel koj ke go cuva i ke mu go osvetluva patot.
Ako voopsto go razbiras krstevanjeto na duhoven nacin ke razmisluvas vaka. A ne kako sto ti go razbiras krstavanjeto kako nekakva orientacioa pripadnost. Ili samo sakas da potenciras deka ti nekade duhovno se naogas.
KRSTEVANJETO E VLEZ VO ZIVOTOT SO BOGA

Pro ke te prasam sto ti podrazbiras pod krstevanje?
Eve koga veke me prasuvas da li decata moraat da se krstat vo prvata godina ke ti odgovoram odma i realno. treba da se krstat vo prvata godina za pobrzo ja dobijata darbata na svetiot duh. Sto se dobiva pri krstevanjeto. A so toa Gospod Bog da mu prati Angel spasitel koj ke go cuva i ke mu go osvetluva patot.
Ako voopsto go razbiras krstevanjeto na duhoven nacin ke razmisluvas vaka. A ne kako sto ti go razbiras krstavanjeto kako nekakva orientacioa pripadnost. Ili samo sakas da potenciras deka ti nekade duhovno se naogas.
KRSTEVANJETO E VLEZ VO ZIVOTOT SO BOGA
А може ли да дадеш Библиски доказ дека треба да се крштеваат децата.
Ќе ти дадам јас еден за да се крстиш треба да сватиш дека си грешен да поверува да се покае така???
А тоа дете знае ли дека е грешно??? Може ли да поверува ??? И може ли тоа да се покае ???
И најди Библиски доказ каде што Исус вели крштевајте ги децата до 1 година ???

Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден.

Marko 16:16

Treba prvin da poveruva a kako ke poveruva malo bebe.

А зошто го именувале Петар а може ќе се испостави дека сакал да се вика Трајче?

Зошто го запишале во ОУ Гоце Делчев а може ќе било поарно во ОУ Кузман Јосифовски Питу?

Зошто го носеле на приватен курс по англиски, може кога ќе порасне ќе живее во Париз?

Воспитувањето, насочувањето како и крштевањето се право и привилегија на родителите. Се додека не стане самостојна личност изборите точни или погрешни за самото дете ги носат родителите.

Инаку крштевањето во христијанската религија е една од светите тајни и завети. Точно е дека никаде не се спомнува возраст кога треба да се направи тоа, но ако одиме по тезата дека се што не е забрането е дозволено тогаш правото на крштевање кај православните родители е обезбедено а никој не забранува утре детето да стане муслиман, будист или атеист.

Не треба да заборавиме дека крштевањето не е само дел од православната религија туку има и традиционална вредност. Еден мој бивш колега многу убаво рече дека иако е атеист фарба јајца за Велигден и крши паричка за Бадник не од религиозни побуди туку од почит кон семјната и Македонската традиција. А во вакви случаеви правото на почит кон корените е свет принцип коешто барем по мене не е достојно за валкање.

Биди радосен што си се крстил на 20год,знаејќи дека со крштенито се простуваат сите гревови направени од денот на раѓањето, до оној момент кога си застанал во црква да се крстиш.....:)

Ела да те скинам, па да видам дали ке ми ги простат гревовите (ништо лично, само пример давам).

А зошто го именувале Петар а може ќе се испостави дека сакал да се вика Трајче?

Зошто го запишале во ОУ Гоце Делчев а може ќе било поарно во ОУ Кузман Јосифовски Питу?

Зошто го носеле на приватен курс по англиски, може кога ќе порасне ќе живее во Париз?

Воспитувањето, насочувањето како и крштевањето се право и привилегија на родителите. Се додека не стане самостојна личност изборите точни или погрешни за самото дете ги носат родителите.

Инаку крштевањето во христијанската религија е една од светите тајни и завети. Точно е дека никаде не се спомнува возраст кога треба да се направи тоа, но ако одиме по тезата дека се што не е забрането е дозволено тогаш правото на крштевање кај православните родители е обезбедено а никој не забранува утре детето да стане муслиман, будист или атеист.

Не треба да заборавиме дека крштевањето не е само дел од православната религија туку има и традиционална вредност. Еден мој бивш колега многу убаво рече дека иако е атеист фарба јајца за Велигден и крши паричка за Бадник не од религиозни побуди туку од почит кон семјната и Македонската традиција. А во вакви случаеви правото на почит кон корените е свет принцип коешто барем по мене не е достојно за валкање.
не можам да се сложам со некој твој излагања, затоа родителите треба да го воспитуваат детето како што вели Бог а кога детето ќе свати дека е грешно и свати дека му треба Исус во неговиот живот се покае и поверува дека тој умрел за него на КРСТОТ Голготски тогаш може да се крсти.Бидејќи додека е мало и да го крстат бадијала е, дали Јован крстител крштевал деца??? Дали некаде Апостолите повикуваат Деца крстете се??? Петар викаше Мажи и Жени Ерусалмиски или Израелски покајте се и крстете се.

Isus bil krsten kako vozrasen znaci bidejki krstevanjeto e ozbilna rabota toa podrazbira raskrstuvanje so stariot nacin na zivot znaci treba koga licnosta ke bide svesna i svoevolno da prifati da se krsti deka e mrtva za grevot i deka odsega to est po krstevanjeto ke zivee bogougoden zivot.A ova pravoslavievo, rekov jas, prva sekta u hristijanstvoto se oni tolku se daaaaleku od svetoto pismo vovele novotarii, mitarstva, sliki-ikoni, mitarstva, pojse cenat nekoi nivni teolozi nego samata Biblija kako vrven avtoritet za hristijanite.

Isus bil krsten kako vozrasen znaci bidejki krstevanjeto e ozbilna rabota toa podrazbira raskrstuvanje so stariot nacin na zivot znaci treba koga licnosta ke bide svesna i svoevolno da prifati da se krsti deka e mrtva za grevot i deka odsega to est po krstevanjeto ke zivee bogougoden zivot.A ova pravoslavievo, rekov jas, prva sekta u hristijanstvoto se oni tolku se daaaaleku od svetoto pismo vovele novotarii, mitarstva, sliki-ikoni, mitarstva, pojse cenat nekoi nivni teolozi nego samata Biblija kako vrven avtoritet za hristijanite.

Море Нихилиста, што воопшто му било потребно крштвањето на Исуса Христа, кога ионака нема(л) направено ниеден грев!!!??? Од проста причина: Неговото крштевање е само пример кој треба да го практикуваат и Неговите следбеници!!!

Митарствата, иконите и нивната моќ ислични нешта, се само за себе реалност а не нечија измислица и забегување од изворното христијанско учење.

А може ли да дадеш Библиски доказ дека треба да се крштеваат децата.
Ќе ти дадам јас еден за да се крстиш треба да сватиш дека си грешен да поверува да се покае така???
А тоа дете знае ли дека е грешно??? Може ли да поверува ??? И може ли тоа да се покае ???
И најди Библиски доказ каде што Исус вели крштевајте ги децата до 1 година ???

Prijatele ne mi treba dokaz za da ti dokazam deka pisuva vo Biblijata.
od zborovite na Gospod Isus Hristos dovolno se kazuva:
"Najgolemo bogatstvo se decata i ne im branete da dogaat pri mene."
A sto e osnovata na krstvanjeto prijatele moj?
Tvoeto dete ne ti e najmiloto sustestvo na polanetava?
Te molam odgovorimi na toa prasanje.
Sto bi se slucilo ako pocine toa dete pred da ja osoznae vistinata za sebe i za hristijanstovoto, nevino ke odi vo pekolot i negovata dusa ke bide ostavena na zaboravot?
Odgovorimi na ovie prasanja?
koga ke gi najdeme odgovorite na ovie prasanja ke svatime zosto decata se krstat do edna godina.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom