Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
Ууууу, како не ја вртам, ама вас ви се бега од вистината и фактите. Прво, насловот е грешка, затоа што децата не се крштеваат на својата прва година, туку можат уште на денот на самото раѓање да се крстат.
Второ, до 17-ти век сите верски деноминации ги крштевале децата, за потоа да се најдат паметни да го сменат тоа во некои цркви.
Има една поговорка жена ако не сака леб да меси цел ден брашно сее...па така и ти..Други цркви..грешка наслов...паметни ...нема врска....

Сум ја прочитал, ама баш ми беше нејасно во кој контекст ти го користиш тоа.

И уште ми е нејасно.

Мојата порака се однесуваше на претходната, со стиховите од Библијата за ракоположување.

Извинете за недоразбирањето.

темата не е за ракоположување, туку за крштевање бебиња.

Второ, до 17-ти век сите верски деноминации ги крштевале децата, за потоа да се најдат паметни да го сменат тоа во некои цркви.

Не е точно дека до 17-ти век биле крштевани бебињата. Во апостолско време, како што не информира Библијата, биле крштевани само возрасни луѓе на база на сопствена вера во Исус Христос. Крштевањето бебиња го воведува основачот на византиската црква (подоцна православна) - паганинот и аријевскиот еретик Константин со цел да ги "охристијанизира" масите.

Значи не се 17 века. Во 1 век, како што читаме од Светото Писмо, не биле крштевани бебиња.

темата не е за ракоположување, туку за крштевање бебиња.

Не е точно дека до 17-ти век биле крштевани бебињата. Во апостолско време, како што не информира Библијата, биле крштевани само возрасни луѓе на база на сопствена вера во Исус Христос. Крштевањето бебиња го воведува основачот на византиската црква (подоцна православна) - паганинот и аријевскиот еретик Константин со цел да ги "охристијанизира" масите.

Значи не се 17 века. Во 1 век, како што читаме од Светото Писмо, не биле крштевани бебиња.

Oд каде знаеш дека цар Константин го вовел крштението на бебиња? Кај го пишува тоа во Библијата?

..неам појма...едноставно ми се допаѓа доколку реллигиозни родителите..им преставуа прекрасен чин..но ја ем шо не сум бог знае колку религиозна ..и + не сум крстена...:pipi:..таке да...

..неам појма...едноставно ми се допаѓа доколку реллигиозни родителите..им преставуа прекрасен чин..но ја ем шо не сум бог знае колку религиозна ..и + не сум крстена...:pipi:..таке да...

Ќе гориш у пеколот. :vozbud:

Зошто децата се крстуваат ( во православието ) на својата 1 година?!?
Затоа што тогаш децата неможат „разумно“ да размислуваат?
Затоа што децата тогаш неможат да одлучуваат за себе?
Зошто некој друг да одлучува дали ќе бидам крстен или не?
Затоа што оние кои го проповедуваат христијанството се плашат дека ако не го прават тоа, ќе останат без верници?
Тие се плашат дека ако на децата им се даде можност да размислуваат со свој мозок, нема да бидат христијани?

Зошто?!?
иначе јас се крштевав на 18 години
немора да бидат крстени до година или како викате
еве јас сум пример
:toe::helou:

иначе јас се крштевав на 18 години
немора да бидат крстени до година или како викате
еве јас сум пример
:toe::helou:

Ти си исклучок,збориме за у глобала дека децата се крштеваат одма по раѓањето.:tapp:

епа ако не им се свиѓа кога ќе пораснат ќе си ја променат и решен проблем!
Поинаку неможе!
И муслиманите ги обрежуваат а кој ги прашува дали сакаат илине?
Ако не да не прашуваат дали сакме да се родиме, може некој нејќе:pos2:

епа ако не им се свиѓа кога ќе пораснат ќе си ја променат и решен проблем!
Поинаку неможе!
И муслиманите ги обрежуваат а кој ги прашува дали сакаат илине?
Ако не да не прашуваат дали сакме да се родиме, може некој нејќе:pos2:

Каква врска има обрежувањето? Тоа е повеќе од хигиенски причини и ако не го напраиш тоаш, покасно можеш 3 пати поголеми маки да видиш и пак ке останеш без кожичката.и знам и многу немуслимани што тоа им го праат на децата по раѓањето најчесто родители што имале проблеми со кожичката.Мене лично тоа ми го направија у 3то одделение и многу ми е поубаво така и ми беше чест да го напраам,а и многу битна работа многу типки сакаат сецнат,од лично искуство:helou:

Каква врска има обрежувањето? Тоа е повеќе од хигиенски причини и ако не го напраиш тоаш, покасно можеш 3 пати поголеми маки да видиш и пак ке останеш без кожичката.и знам и многу немуслимани што тоа им го праат на децата по раѓањето најчесто родители што имале проблеми со кожичката.Мене лично тоа ми го направија у 3то одделение и многу ми е поубаво така и ми беше чест да го напраам,а и многу битна работа многу типки сакаат сецнат,од лично искуство:helou:
Znaci obrezuvanjeto veke ne e potrebno od verski pobudi oti zavesata vo hramot se rascepi odozgora nadolu i sega imame sloboden pristap pred Bog.
Ako ne e taka de objasnete mi oti se razcepi zavestata vo Hramot vo Erusalim.

значи да се разбереме МНОГУ а не СИТЕ! И друго е кога е од здравствени причини а друго од религиозни!

Религијата ќе си ја сменат кога сакат посекако.

Иначе јас подржвам крштевки, нема ништо подобро од муфте храна, пиење и весеље.

Крштевки? Јас викам, бринг ит он!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom