Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

А зошто не напиша... дека само го прошируваат, надградуваат своето знаење за вистината!

Хммм, видиш, на ‘воа, никад не би се сетил...Се шегувам, нормално, оти тоа и самиот го имам напишано мал миљон пати, ама тука останува една крупна фалинка: која е таа вистина, кон која тежнеат науките? :unsure:
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:29 ---
Само што човек убеден во една единствена отсекогаш и вечно дадена вистина тешко може тоа да го свари.:D

Напротив, лесно е да се сварат овосветовно-менливо-минливите вистини, а тешко се примаат од Бога објавените вистини, оти за нив, потребно е барање на Вистината, а не на оосветовните вистинчиња...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:31 ---
Во мојата област, квантната механика се користи при изработка на далечинометри, делови од мерните инструменти се оптички итн. Надвор од мојата струка, факултетски сум имал физика, физика 1, физика 2.

Алал а Ти е...Ама сепак не ми оговори, дали имаш лични искуствени (лабораториски) сознанија за каузалноста во квантната механика/физика?
Човекот е дел од природата.

Хмм, ова ќе го сметам за „...мисла на вечерта...„.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:33 ---
. Човекот ја модифицира природата по свој терк. Што ти е нејасно тука?

Болтуваното е чист марскизам и само го потврдуваш мојот став за начинот на кој е обликуван модерниот светоглед...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:34 ---
На една атеистичка собиранка го избаци ова со земјата.
?

Одговорно тврдам дека никаде немам напишано дека Земјава е рамна тепсија, а Ти, посочи ми каде го имам напишано спротивното....Моите постови се лесно достапни на „Кајгана„.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:36 ---
За идеолошки чистите умови луѓе можат да се размножуваат асекусално? Да живеат во утроби на риби? Да воскреснуваат?

Не, туку за умови кои трагаат по Вистината и кои ја нашле Вистината и кои ги активирале духовните очи...

Мислам на Вистината, со големо „в„.

Болтуваното е чист марскизам и само го потврдуваш мојот став за начинот на кој е обликуван модерниот светоглед...

Извини што ќе ви се умешам во дебатата, но зошто имам впечаток дека тоа „чист марксизам“ го пишуваш со потценување т.е. како да ти смета тоа? Небаре под марксизам подразбираш догма - „квази-религија“.
Маркс го напишал тоа затоа што извлекол заклучок од долготрајна обсервација на општествено-економските односи и историјата како движечка сила врз општествениот живот на човекот, а не затоа што наметнал догма т.е. идеологија.

Впрочем, ако ти смета, тогаш запрашај се зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Зошто носиш облека на себе? Зошто се бричиш, шишаш, бањаш?
Зошто пиеш сок, и како го добиваш тој сок?

Извини што ќе ви се умешам во дебатата, но зошто имам впечаток дека тоа „чист марксизам“ го пишуваш со потценување т.е. како да ти смета тоа? ?

Не е проблем што се вмешуваш во муабетов.
А марсизмот ми пречи, затоа што е една од најопасните лаги од поново време, која е издигната на ниво‘ од светоглед...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:48 ---
Небаре под марксизам подразбираш догма - „квази-религија“.

Марскизмот нит‘ е догма, нит‘ квази-религија, туку утопија, лажги со опашки...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:49 ---
Маркс го напишал тоа затоа што извлекол заклучок од долготрајна обсервација на општествено-економските односи и историјата како движечка сила врз општествениот живот на човекот, а не затоа што наметнал догма т.е. идеологија.

Маркс не извлекол никаков заклучок, иако марсизмот беше поставен на научна (???) основа, а доволно е да погледнеш која е марскистичката „подлога„ и самото ќе Ти се каже.

Алал а Ти е...Ама сепак не ми оговори, дали имаш лични искуствени (лабораториски) сознанија за каузалноста во квантната механика/физика?

Хмм, ова ќе го сметам за „...мисла на вечерта...„.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:33 ---

--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:34 ---

Одговорно тврдам дека никаде немам напишано дека Земјава е рамна тепсија, а Ти, посочи ми каде го имам напишано спротивното....Моите постови се лесно достапни на „Кајгана„.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:36 ---

Не, туку за умови кои трагаат по Вистината и кои ја нашле Вистината и кои ги активирале духовните очи...

Мислам на Вистината, со големо „в„.

Во факултетска лабораторија(ништо посебно за жал, ама тоа е)имам работено на дифракција на светлина, so oптички инструменти(ласери) и така натаму.
Болдуваното е реалност. Природата не е некој ентитет издвоен од живите единки, па да тврдиш дека нивните акции се "неприродно". Се што е неприродно, не постои.(Го нема во природата)

I will see it when I believe it. Луѓето прво ги формираат своите верувања а потоа бараат изговори за тоа зошто веруваат.

Впрочем, ако ти смета, тогаш запрашај се зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Копјутерот, како и сите техничко-технолошки новотарии, се наметнати од денешните центри на финансиска и економска моќ, а не моја пуста желба за поседување компјутер или учесто на „социјални„ мрежи.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:53 ---
ИЗошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Знам зашто: оти Маркс така кажа! Погодив! Кажи ама сум паметен, а? :D
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:54 ---
Во факултетска лабораторија(ништо посебно за жал, ама тоа е)имам работено на дифракција на светлина, so oптички инструменти(ласери) и така натаму.
.

Алал да Ти е..(пак). Па ја то го правев кога бев „осмо„. Без ласер, признавам...

Се што е неприродно, не постои.(Го нема во природата)
.

...што на крајот се сведува на чисто атеистичка логика: ако не го гледам, значи дека не постои...

Не е проблем што се вмешуваш во муабетов.
А марсизмот ми пречи, затоа што е една од најопасните лаги од поново време, која е издигната на ниво‘ од светоглед...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:48 ---

Марскизмот нит‘ е догма, нит‘ квази-религија, туку утопија, лажги со опашки...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 21:49 ---

Маркс не извлекол никаков заклучок, иако марсизмот беше поставен на научна (???) основа, а доволно е да погледнеш која е марскистичката „подлога„ и самото ќе Ти се каже.

Па имам погледнато марксистичка подлога - Marx himself... Така да затоа и те прашав тоа што те прашав подолу, на што не ми одговори...
А очекувам одговор, нели?

П.С. Марксизмот не ти пречи заради тоа што велиш дека е „една од најопасните лаги од поново време, која е издигната на ниво‘ од светоглед“ (што значи ако е светоглед, онда е и издигнато на ниво на догма - а што нема врска само по себе, но в ред, ти така мислиш), туку нешто лично е во прашање.. Да си го читал Маркс (а со оглед да по одговориве што ми ги даде се добива таков впечаток), немаше да го зборуваш тоа што ми го даде за одговор.

П.П.С. Ако е лажги со опашки, повторно еве ти ги прашањата, одговори...

I will see it when I believe it. Луѓето прво ги формираат своите верувања а потоа бараат изговори за тоа зошто веруваат.

Ајдееее, алад да Ти е и за оваа мисла...
Луѓето прво формирале мислења па барале изговори за да имат во што да веруваат? :confused:

Хммм, видиш, на ‘воа, никад не би се сетил...Се шегувам, нормално, оти тоа и самиот го имам напишано мал миљон пати, ама тука останува една крупна фалинка: која е таа вистина, кон која тежнеат науките? :unsure:
Значи според тебе однапред треба да ја знаеш "вистината" за да ја бараш?! Ако ја знаеш, која е потребата да ја откриваш?

Знам зашто: оти Маркс така кажа! Погодив! Кажи ама сум паметен, а? :D

Не те прашав дали Маркс рекол така..
Те прашав основни прашања.. Маркс само вршел опсервација..
А ти не си го ЧИТАЛ нит ЛИСТАЛ Маркс... Можда си се обидел да свртиш една страница, но јалово...

Нешто лично е во прашање сепак...
П.С. Одговори ми на прашањата те молам...

...што на крајот се сведува на чисто атеистичка логика: ако не го гледам, значи дека не постои...
Добро, си избегал од тој час.

Ајдееее, алад да Ти е и за оваа мисла...
Луѓето прво формирале мислења па барале изговори за да имат во што да веруваат? :confused:

Аха. И? Ти зошто почна да веруваш?

Ајде кажи ми што научи.

Беше то одамна, ама она кое го паметам, е дека пуштањето на „бела„ дневна светлина низ некаков кристал/призма, предизивкуваше нејзино разложување на составните делови, т.е. спектарот, од (инфра)-црвена до (ултра) вилоетова боја...Изгледаше симпатично и несекојдневно, признавам, ама то нема врска со мојата вероисповест.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:01 ---
Аха. И? Ти зошто почна да веруваш?

Тоа е приватно прашање, а на приватни/лични прашања, не сум обврзан да одговарам.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:03 ---
Па имам погледнато марксистичка подлога - Marx himself... Така да затоа и те прашав тоа што те прашав подолу, на што не ми одговори...
А очекувам одговор, нели?

Повтори го прашањето, може не го запаметив или забележав.

Беше то одамна, ама она кое го паметам, е дека пуштањето на „бела„ дневна светлина низ некаков кристал/призма, предизивкуваше нејзино разложување на составните делови, т.е. спектарот, од (инфра)-црвена до (ултра) вилоетова боја...Изгледаше симпатично и несекојдневно, признавам, ама то нема врска со мојата вероисповест.

Тоа е дисперзија на светлина.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:04 ---
Тоа е приватно прашање, а на приватни/лични прашања, не сум обврзан да одговарам.

Како и сите што веруваат.

Повтори го прашањето, може не го запаметив или забележав.

еве по трет пат..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom