Зошто атеистите доаѓаат на подфорумот Религија?

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Sto gi motvira ateistite da doagaat na podforumov?
Odgovorot e jasen.

Sakaat da si ja smirat sovesta.
Potsvesno znaat deka deka golema e verojatnosta(ili postoi verojatnost) deka postoi intelegenten tvorec.
Poradi toa sakaat samite na sebe da si dokazat deka ne postoi Bog.

Алелуја !!!!

Совеста ми е немирна од коа почнав да не верувам во Него ...
Потсвесно знам дека има творец на се околу мене .

чекај бе , кај забегав ...

Не бе , совеста помирна и неможе да ми биде , не сум згешил на никого , не сум направил ништо лошо и воопшто не ми е немирна ..можда не сум доволно наспан , али тоа на друго место ..

Хм... Творец ... Па каде е ?
Засега тоа си е само теорија , исто као и еволуцијата ..додека не се докаже ...
Не и не идам за да си докажам сам себе дека постои Некој ..тоа го знам .. али сакам да ги видам фактите кои укажуваат за постоење на тој Творец и најважно баш ме интересира од каде иде тој Творец ... а на ова тешко дека ќе добијам одговор .. од едноставна причина пошто нема одговор ..

Па , што е тоа што ме мотивира да доаѓам на форумот религија ?

Ништо , тепам време , а у спат и сакам да видам колку религијата може да “пере“ мозоци ...

А атеистичкиот став обично се сведува на изразот „јас не верувам во бог„ и притоа се наведуваат купишта докази за нивното неверување, со кои всушност се докажува неограничената способност од Творецот...се чини дека дискусијата меѓу атеистите и теистите и не е така невозможна...

Мики, мики , мики .. се надминуваш сам ...

У секоја реченица ти е Тој , Тој ти е причина за се !!
Оти водата имала метален вкус , оти Барса изгуби 4:1 , оти травата е зелена ..

МИКИ баш ме интересира , ај цитирај некој мој пост , било од дека , каде што се докажува Неговата неограничена способност , I dare U .

Е во нешто се согласувам со тебе ..Да , дискусија помеѓу атаист и теист е невозможна , исто како да ги ставеш Гвујо и Рада да дискутираат кој е подобар ...

Да, Бог знаеше дека Адам и Ева ќе згрешат..дека другите човечки битија ќе Го мразат..дека Неговиот Син Единороден ќе Го убијат...но ете, Божјата љубов, милост и долготрпение го чинат своето...

Bog ne mozel da znae deka Satana ke stane buntovnik deka Adam i Eva ke se pridruzat na Satana vo pobunata.
Ne e tocno deka Bog znae se, postoi edna rabota koja covekot ja poseduva i go pravi unikaten, a toa e slobodnata volja.
Ako Bog znael se, togash moze slobodno da se kaze deka ne postoi slobodna volja, togash lugeto ne se nishto poveke od navieni marioneti.

Мики, мики , мики .. се надминуваш сам ...

У секоја реченица ти е Тој , Тој ти е причина за се !!
Оти водата имала метален вкус , оти Барса изгуби 4:1 , оти травата е зелена ..

МИКИ баш ме интересира , ај цитирај некој мој пост , било од дека , каде што се докажува Неговата неограничена способност , I dare U .

Е во нешто се согласувам со тебе ..Да , дискусија помеѓу атаист и теист е невозможна , исто како да ги ставеш Гвујо и Рада да дискутираат кој е подобар ...

Каков вкус има водата, тоа е „ствар укуса„. А каков е резултатот, зависи од оној кој ќе ја „намести„ работата со натпреварот а не од Севишниот.
Прочитај повнимателно: напишав дека дискусијата НЕ Е НЕВОЗМОЖНА а не дека Е НЕВОЗМОЖНА.
Кога ги споменав доказите, мислев на вообичаеното однесување на атеистите (без да алудирам на некого), кои наведуваат докази, сметајќи дека со нив го побиле Божјото постоење. Затоа нема потреба од цитирање на некој твој пост.

Bog ne mozel da znae deka Satana ke stane buntovnik deka Adam i Eva ke se pridruzat na Satana vo pobunata.
Ne e tocno deka Bog znae se, postoi edna rabota koja covekot ja poseduva i go pravi unikaten, a toa e slobodnata volja.
Ako Bog znael se, togash moze slobodno da se kaze deka ne postoi slobodna volja, togash lugeto ne se nishto poveke od navieni marioneti.

Бог зналел се однапред. Тоа значи дека знаел за отпаѓањето на Ангелот Деница , како и за отпаѓањето на луѓето од Него. Слободната волја не и ме „прирастена„ на луѓето, како да е знак за некакав емергенција, туку е особина која Творецот му ја вградил на човечкиот род. Слободната волја, разумот и чувствата се три особини/органи на духот човеков. Некои автори да додаваат и фантазијата како особина од духот.
Луѓето не се навиени марионети, туку нивната слободна волја навистина е слободна (можат да одбираат, за разлика од другите живи орагнизми кои немаат „право„ на избор) а сам Бог не притиска на волјата, оти во спортивно би испаднал тиранин. Непритискањето на слободната човекова војла е уште еден знак на безграничната Божја љубов кон се што создал („... и виде Бог дека е тоа добро...„) а посебно кон родот човечки.

Што е поинтересно од дискусија атеист вс верник...
Двајца верници кои си ги побиваат мислењата и ставовите помегу себе случајот помегу мики и тхе цхосен оне ццц , а да се сложувам само 3а една работа дека кај верниците слободната воља е толку ограничена од страна на верата што стварно наликуваат на неј3ини марионетки..

zar ima lugje sto uste veruvaat vo postoenjeto na bog ?
ma dajjjj

Дап и тоа као што приметуваш се во голем број ама не им ги читај доказите зошто веруваат ке те заболи глава:tapp:

Двајца верници кои си ги побиваат мислењата и ставовите помегу себе случајот помегу мики и тхе цхосен оне ццц , а да се сложувам само 3а една работа дека кај верниците слободната воља е толку ограничена од страна на верата што стварно наликуваат на неј3ини марионетки..

Двајца верници немора да значи дека си ги побиват милењата без притоа да се искристалзира што мислеле под привидното побивање. А можно е да имаат различен квантум од знаење. А можно е да не доааѓаат од иста заедница. Све е можно...

zar ima lugje sto uste veruvaat vo postoenjeto na bog ?
ma dajjjj

Има, има...

Дап и тоа као што приметуваш се во голем број ама не им ги читај доказите зошто веруваат ке те заболи глава:tapp:

Да, и да ги има што повеќе и понатаму...
:vozbud:

miki stvarno ne mi e jasno zasto si tolku zapalen za temava.
tolku golem vernik si ?
nemas "grevovi" ?
da ne ides sekoj den vo crkva, pred rucek kazuvas molitvi i ne znam sho drugo se pravi.... ?

Tricki jas ne sum vernik jas sum Izbraniot.

:) :) :) :) :) :) :) :) :)
ti ke ne predvodis znaci ? :)
do kade ? kako sto kaza nekoj pogore :) manastir so seksi kalugerki, pod mantija podvezica :)

miki stvarno ne mi e jasno zasto si tolku zapalen za temava.
tolku golem vernik si ?
nemas "grevovi" ?
da ne ides sekoj den vo crkva, pred rucek kazuvas molitvi i ne znam sho drugo se pravi.... ?

Пааааа...темава ми е омилена.
Не, не сум голем верник. Сите верници се мали, кога се споредуваат со Христа.
Да, имам гревови.
Не, не сум баш секој ден во Црква, ама тука сум некаде, доста често.
И пред и после појадок, и пред и после ручек, и пред и писле вечера, и пред и после работа, и наутро и навечер, и пред и после причест....
Верните живеат по два принципи:
1. Молитви
2, Свети Тајни

А оние кои не веруваат, живеат по овие принципи:

1. Похоти
2. Страсти

Tricki jas ne sum vernik jas sum Izbraniot.

Пријател да ти закажам ја кревет у бардовци таму имаш и избрани и исус и господ и алах и буда мислам дека најдобро ке си се разберете...... леле е ова е за жалење....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom