Зимава ќе имаме и втор службен јазик

• Креатор на темата Креатор на темата ZIKS
  • Време на започнување Време на започнување
Nadezta voopsto ne umira, taa se ispolnuva. BTW, cudo od narod se albancite, vecna misterija, koga nekoj se obiduva da im diktira tie se dvojno (trojno.....) pomokni i poodlucni vo nivnite stavovi i celi.......
Абе сега ќе треба ли да се повторуваме? Да немаа интерес големите сили од вас ќе ги немаше одамна вашите цели.

Абе сега ќе треба ли да се повторуваме? Да немаа интерес големите сили од вас ќе ги немаше одамна вашите цели.
Тие нивни 'цели' воопшто не се нивни, туку се на некој друг.

За жал ова се само твоите соништа.:helou:
Vazi.
Тие нивни 'цели' воопшто не се нивни, туку се на некој друг.
Vazi de, ja vazno si profitiram pa vie mislete mu ja sto, kako , zosto , cii celi se.....

Имам неколку пати кажано дека грешката беше кога воопшто се дозволи ДУИ да се формира и влезе во парламент и кога се почна со давање прст по прст, за на крај да си земат цела рака. Сега залудно ќе се буниме.

Тоа би имало смисла како голема жртва, но само ако се постигнат овие промени во Уставот:

- Македонија да биде напишана како матична држава на Македонскиот народ; НЕ на луѓето што живеат во неа, туку експлицитно на Македонскиот народ.
- Македонскиот јазик да биде формализиран, и формално поставен како основен, со кирилично писмо. Последица: СИТЕ фирми, секаде, да имаат кирилична претстава и Македонско име.
- Знамето од вентилатор да се смени во 16-кракно Сонце.
- Да се најде друг грб, строго Македонски по мотив, наместо комунистичкиов.
- ... сите други промени кои се од витално значење за Македонскиот народ, на кои за жал сега не можам да се сетам.

Ако ова се случи, тоа нема да биде кобно по Македонскиот народ, туку ќе биде самоопределба, да си ја потврди својата националност.

А тоа дека ќе добиеме друг службен јазик може да е „заслуга“ само на претходните неспособни власти, кои ја доведоа Македонија до овој степен кајшто сме.

А ако се прифати Албанскиот да биде целосен службен јазик, на место на Македонскиот, мислам дека тоа е целосно национално самоубиство и вонразумен потег. На тоа се одговара со востание и јавен линч на оној кој ќе прифати такво нешто.

Ima prashanja koi sme soglasni okolu promenata na Ustavot no ajde so red.

1.Ova ne mozhe bidejki ne ste (sami)vo Makedonija tuku ima i albanci i turci i vlasi.Jas sum roden ovde i dedo mi isto taka i jas ja custvuvam ova zemja kako moja isto kako ti,plakame isti porezi isti tarifi etc.

2.Makedonskiot Jazik ne se cepka so noviot zakon za jazici tuku prosto se formalizira edno golemo prashanje a toa e upotrebata na albanskiot,jas nemam nikakva zamerka okolu Makedonskiot i kako shto gledash go upotrebuvam i milo mi e shto go znam.Za Kirilica iako go smetam kako nepotrebno no zoshto da ne ako mislish deka ke mu dava nekakov eksluzivitet na Makedonskiot greshish.

3.Okolu znameto da.Poveke pati sum pishuval okolu toa se dodeka nema elementi na nashata zaednicka drzava jas nema da go pocituvam oti e dirigirano od nekoj drug shto cela decenija na ebe na zdrav mozok.

4.Apsolutno sum so tebe okolu grbot.Jugoslavija zhivee samo vo nashiot drzaven grb i kaj kolite Yugo.No da bide neshto shto ke go karakterizira multietnickiot grb na drzavata.Moze i lavot ako se smeta deka Aleksandar go imal kako simbol a spored toa shto Aleksandar bil meshovina na Ilir i Anticki Makedonec a vie meshovina na Anticki Makedonci i Sloveni i dvajcata etnikumi imaat pravo da gi prisvojat simbolite na Aleksnadar a najmalku barem iamme poveke pravo nego nekoj drug dolu.

p.s spored Majskiot dogovor megju Ahmeti i Gruevski tockite pod 3 i 4 ke se glasat so Badenter.

Za na kraj nemojte slucajno da pomislete deka ova e nekakva konspirativna teorija so koja se ovozmozhuva da se stane neshto shto ne ni e potrebno ovaa drzava ni e zaednicka kolku shto e vasha tolku e i nasha.Dajte da ja nadgradime ne da go unishuvame.

Ne znam zoshto no smetam deka DUI ima neshto eksluzivno koga da e na vlast ova drzava uspeva da go smeni Ustavot.
Mozebi zatoa shto toj dokument narecen Ustav beshe donesen bez glasovite na Albancite.

Имам неколку пати кажано дека грешката беше кога воопшто се дозволи ДУИ да се формира и влезе во парламент и кога се почна со давање прст по прст, за на крај да си земат цела рака. Сега залудно ќе се буниме.
Абе влегле што влегле, ама можат и по кратка постапка да излезат, само ако ја поминат границата.

Ќар до гуша, пази само да не се удавиш у калта.
Jebes mi mater, sekogas se cudev so Petre Andreevski, go citav i se cudev, kako toa tolku osobini na mojot narod naogav vo negovoto delo, toa pa da izgleda bas za mojot narod bilo napisano, pirej sme.

Само едно прашање....за противниците на законот за употреба на Македонскиот јазик и писмо...
Зошто не ви пречи Англискиот јазик кој е втор службено-неслужбен јазик, а одма сте патриоти до коска кога ке се спомне Албанскиот јазик.
Нешто изгледа не е во ред...во патриотизмот нема селекција на погодни и непогодни јазици освен мајчиниот.

Jebes mi mater, sekogas se cudev so Petre Andreevski, go citav i se cudev, kako toa tolku osobini na mojot narod naogav vo negovoto delo, toa pa da izgleda bas za mojot narod bilo napisano, pirej sme.
Балканска работа. Се што е македонско, присвој го! Како грците, така бугарите, па да не оставите покусо еве и вие.

Македонија е матична држава на Македонскиот народ. Толку.

Додека не се донесе Устав кој тоа го тврди, сите работи се залудни и непродуктивни.

И сите акции треба да се насочат натаму, зашто тоа е, нели, целта на Македонскиот народ и од секогаш била.

Балканска работа. Се што е македонско, присвој го! Како грците, така бугарите, па да не оставите покусо еве и вие.
Abe majcinksa rabota, snajdi se pa zivej, jebes mi mater pak, to e to, zivotot e surov, pametnite profitiraat, " vecno dobrite " zalat i taguvaat.... "makedonska " rabota, sto da ti raspravam, jas sum najbolji ama..... cek be nikoj ne me esapi... ama ako be ako, jas sum si pak najbolji pa koj gi ebe drugite..

Македонија е матична држава на Македонскиот народ. Толку.

Ne e bash tolku zoshto nikade vo zakonot na jazicite nema nishto opshto so ova prashanje zatoa ne e logicno da se zboruva za ova neli.
Imeno nikoj ne tvrdi drugo neshto.Pa zatoa ako go stavish ova prashanje na pregovarcka masa isto taka mu stavash i golemo prashanje na negovata avtenticnost i realizacija.Toa ti e isto scenario kako so Grcia okolu imeto no mislam deka ne se razbirash mnogu po metodologijata na pravenje i kreiranje politiki no imash sreka shto tie nad tebe ne mislat kako ti .........

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom