Животот и подвизите на Александар Македонски

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
100% ли си сигурен дека така се изговараат последните 2 букви?
Особено дека не завршува на -ОС?
И не се само неговите пари..
coin_philip_ii2_s.JPG

во прашање.

Се чита ПХИЛИПОИ, а не ПХИЛИПОС.

Language
At first sight, it appears that the inhabitants of the Macedonian alluvial plain spoke Greek. A fourth-century curse tablet from Pella, published in 1994, is written in Northwest Greek, and later inscriptions are in Attic Greek. Many personal names (like Philippos and Alexandros, Zeus and Herakles) are Greek as well. That the Macedonians spoke Greek, looks like an inevitable conclusion.

However, there is some room for doubt. To start with, there are also Macedonian names that have no Greek parallel (Arridaeus or Sabattaras). In the second place, in many semi-literate societies, there is a difference between the spoken and the written language. It would not be without parallel if a Macedonian, when he wanted to make an official statement, preferred decent Greek instead of his native tongue. (Cf. the altars of the goddess Nehalennia, which were all written in Latin, a language that was almost certainly not spoken by the people who erected them.)

http://www.livius.org/maa-mam/macedonia/macedonia.html

Не е ова ништо ново.
.

http://www.livius.org e официјална веб страна (покрај другите) каде што се презентираат истражувањата-резултатите и на Институтот за Ориентални јазици од Чикаго, САД.

Тие се меѓу "главните играчи" во дешифрирањето на сите записи од средоземјето..и пошироко...

Тие за жива глава нема да ги признаат резултатите на Тентов-Бошевски затоа што,според нивната логика, 3 записи од каменот од Розета,се преведуваат буквално од грчкиот текстт.е. како 3 народи да зборувале по ист калап.

Што е чиста глупост...

Тоа што мене не ми е јасно дали ОУ се изговараат ОУ или само У а О-то се испушта?

Значи, Александроу или Александру?

Исто мислам дека само македонските кралеви на монетите така ги пишувале имињата.

Ако знае некој грчки нека каже нешто повеќе.

Тоа што мене не ми е јасно дали ОУ се изговараат ОУ или само У а О-то се испушта?

Oficijalnata istorija go veli slednovo:

FILIP-POY vo prevod - mu pripaga na Filip - Filipovo

ALEXANDR-OY ova e skratena varijanta kako kaj tatkomu - Aleksandrovo.

Исто мислам дека само македонските кралеви на монетите така ги пишувале имињата.

Ако знае некој грчки нека каже нешто повеќе.

Знаеш што е добра финта тука исто?

Што после самогласка, нивното Y се кажува В.

И пази во слободна форма, тоа би звучело, Филипов, Александров.

Тоа не значи дека сум во право, ама....:raz:

Прав е Трн што кажува дека значи припадност.
Македонскиот јазик ја има таа особина на пр. кога кажуваме мајчин, татков.
Така и тие.

Кај хелените припадноста се образува на друг начин, за што имам постирано.
А за архаичноста на современиот Македонски јазикот (денешниов) сведочи и тоа што немаме падежи.
Според лингвистите.
Другпат...

A village with historical links to Alexander

Posted on 06 Sep 2007 by HimTimes

Amritsar, Sept. 6: Bandala, 20 kilometers away from Amritsar and close to the River Beas is like any other village of Punjab, but for an interesting historical link attached to it.

Residents of the village claim that in 326 BC, Alexander, the Great camped at Bandala while on a campaign to conquer India.

The Macedonian King's visit is substantiated by the existence of period structures, inscriptions and faded paintings.

Historians and archaeologists, however, assert that more research is needed to unearth the truth of Alexander's camp.

"There is a need for deeper research from three angles. One, from documentary angle, second a proper research on these buildings, and third, material from here should be properly tested to find out how old are they," said Professor Balwinder Singh, an expert in historical archaeology, at the Guru Nanak Dev University.

Some villagers are so eager to strengthen the tale of Alexander that they term the village to be thousands of years old.

"Our village is very old and the buildings are almost 1000 to 1500 years old," said Amarjeet, a villager.

Further these votaries of Macedonian links relate how the Maharaja of Kapurthala, on the basis of the Serai and the remnants of the old buildings and the pictures inscribed on the walls of those buildings, had subscribed to the belief of Bandala being the place where Alexander and his army had camped.

The local Panchayat has identified the village as the place where Alexander was defeated.

"About Alexander, it has been said that he faced a strong resistance from rulers. It is also said that Alexander wasn't able not cross the Beas River and was defeated here," said Kahan Singh Pannu, Dthe eputy Commissioner of Amritsar. (ANI)

па и на парите на Александар не пишува Αλέξανδρος..
туку..
alexanderdb.jpg

што не е ХЕЛЕНСКО ИМЕ..
инаку..името Александар било присутно и кај други народи...за тоа има истражувано и пишувано Н. Проева...
но Хеленизам и се е можно..

АЛЕ ЕЛ НАВУ

западните научници ја направија забуната со мешање на старо македонскиот со латиница

ALEXANDR-OY што ако Y се чита како V...Александров

во стоби кај амфитеатарот најдов запис од римско каде Y беше заменет со В..за изговорот на било кое писмо од антиката никој не може да биде 100%сигурен, треба да си таму тогаш па да чуеш

КОН СОНЦЕТО ДАР

уште една работа

во една книга најдов дека зборот к'san е антички дијалект за кон сон, кон сонцето

потоа ми текна дека ден денс е така, с'нце слнце, кон кн...во друга книга најдов дека последниот дел од името е дар

кон сонцето дар..касандар, сандар, санде..коренот на александар..тоа што грците припитомувале имиња од тука до индија тоа е друга работа

исто и за празникот ксантика..празник на пролета..во превод би бил празнување на сонцето..на доагањето на сонцето...

ова се мои компарации кој некако ми имаат логика...

Ако се земе во предвид дека напишаното е со феникиско писмо, тогаш со сигурност станува збор за АЛЕКСАНДРОВ и ФИЛИПОВ затоа што феникиското Y се чита V или F

Исто и модерната „грчка“ алфабета, и јазик, најчесто се користи во таа форма кога на крај има Y наместо U

Пример:

AlexandrOU - Александру (дроу)

AlexandrOY - АлександрОВ

Да претпоставиме дека цовекот со грцки букви си напишал Александров
Што правиме со тако му, зошто тој ставил 2 П

А за К`САН-ДАР тука мислам и дека нема потреба да се разговара. Тоа е за мене многу пологично објаснување, отколку она хеленското -заштитник на човекот. Ги болело нив уво за лугето, Боговите биле најважни.

КОН СОНЦЕТО ДАР

уште една работа

во една книга најдов дека зборот к'san е антички дијалект за кон сон, кон сонцето

потоа ми текна дека ден денс е така, с'нце слнце, кон кн...во друга книга најдов дека последниот дел од името е дар

кон сонцето дар..касандар, сандар, санде..коренот на александар..тоа што грците припитомувале имиња од тука до индија тоа е друга работа

исто и за празникот ксантика..празник на пролета..во превод би бил празнување на сонцето..на доагањето на сонцето...

ова се мои компарации кој некако ми имаат логика...

ксантика !
ајде зборот во обратен смер

А КИТНА СК
и го добиваш најголемиот празник на старо македонците КИТНА
се славел како почеток на новото раѓање
секоја пролет (нова година )
кина под ова име ја нарекува македонија
денес овој празник е ЦВЕТНИЦИ

Bronze_arrow_case_S_curve_r.jpg

http://rg.ancients.info/alexander/bronzes.html
Alexander the Great Type 1 (quiver type) bronze, four chalkoi (hemiobol), AE17, 6.5g, Macedonia, c. 336-323 BC, Here it consists of two sideways backward-S curves. Other quiver decorations were used as well on Alexander the Great quiver bronzes. This sideways backward-S design appeared in ancient times on other items, including plaques and pottery. One possibility is that it was a sun symbol, one of many different kinds of sun symbols used through history. It this case it can be seen as creatively abstracted, with the spirling patterns around the central dots perhaps signifiying the sun as it moves across the sky.

Еве зошто е логично К`САН-ДАР.
Пишував во темата - Кои се нашите предци, за Аналемата за Симболите 8 и S, нивната застапеност ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom