Живот или Живуркање

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
При еден неодамнешен разговор почнаа препирките околу оваа тема.
Хипотетичка ситуација : Дијагностицираноно ви е тешка болест ( сосема не битно за каква болест станува збор )
Лекарите ви кажуваат отворено дека доколку се подложите на третмани лекувања и ги започнете веднаш можно е да украдете нешто време 4 до 5 години кој што ќе ги поминете буквално во болница и никаде подалеку од кревет операции вакви операции онакви, постојано под лекарства од кој повеќето ќе ве направат билка која што спие по 16 часа на ден, а кога си буден ги поминуваш во агонија.
Втора работа што ви ја кажуваат лекарите е дека доколку не се подложите на третмани и терапии имате барем две години колку толку нормален живот, едноставно се продолжува како досега така од сега само со малку по смирено темпо.
Значи да се рабереме крајот е ист и неизбежен во двата случаеви. Што би одбрале вие доколку се наоѓате во ваква ситуација.
Не видов ваква тема, и ако не и е местото овде тогаш преместете ја,мада мислам дека спаѓа под општи муабети.

Сеа треба у знак на протест да ти искењам едно гомно на сред тема, ко шо праиш ти на секоја могуча тема на форумов, чито онака, "да вииш како е".
Али ај..

Јас би сакал да проживеам нормални 2 години, а не да живеам мачни 4-5 па и 10 еве нека се каде што во меѓувреме ќе бидам огромен терет и трошок на фамилијата на што сум бил сведок...

Знчи темава е потполно морбидна.. се наежив и пробав да се ставам во оваа ситуација..искрено се згрозив ... затоа што сепак исходот е еден и единствен..а сепак за да се стигне до него патот е ужасно болен... секако не би одбрала најверојатно ниту една од понудениве опции..напротив би ја искористила третата која за некое чудо не ти е претставена тука.. поточно би си го прекинала и тоа малку време што ми останало само за да не патам...
но..па следи прашањето зошто да не продолжам да се борам..не знам што би можело да се случи утре нели??Можеби за тие две-три-пет-шест години ќе се најде некој иноватор и ќе измисли лек за оваа болест..или пак не??
Најверојатно би се подложила на сите потребни третмани со голема надеж... или пак не? Зарем би било живот воопшто 5години да ги минам во сон?
Не не ..тоа не е живот..
Така ја одбирам втората опција..живеејќи го секој ден како да е последен..

да знам дека сум болен од неизлечива болест, и дека ке умрам за година до пет, нема да умрам од таа болест сигурно, ке умрам у обид да направам нешто екстремно (пример ке висам од згради како русите што прават), или од овердоуз на некоја убава дрога. Ке го напунам телото со адреналин и ке умрам од лудост, од блесавост, не од болест.
http://www.youtube.com/watch?v=KsR8zeRl420

ке умрам у обид да направам нешто екстремно

Предлог, купуваш камион на старо, купуваш 2-3 тона ТНТ од Битпазар и го залетуваш камионот во поранешна ЦК во момент кога има седница.
Ем екстремно, ем народот ќе те памти по добро.

Дисклејмер: Бидејќи читаат од МеВеРе, да си кажам дека ова јас не сум го напишал, некој ми го хакнал профилот.

На колку му рекле имаш уште 5 години, и на крајот го гледаш старо магаре ги испратил сите сушица... Абе ајде.
Во која медицина да вервам? Во нашава? Во никоја..
Ама пак бе душа не се дават така лесно...ќе одам по болници ќе се влечкам. Валјда имат сестри убај :love:

Lekarite ne se bezgresni.....mnogu lugje sto gi znam do sega trebashe da bidat izedeni od crvite spored lekarite...no seuste se zivi i relativno zdravi

Dokolku covek ja izgubi voljata za zivot nemoze nitu eden lekar ili lekarstvo da pomogne

Spored mene podobro godina ispolnet zivot otkolku 3 godini zamorce i pernice za igli

Јас како голем оптимист ќе кажам :секогаш има надеж.
Едноставно мојот мозок не е програмиран да сфати дека се ближи крајот...колку и да е вистинито.

Секако дека ќе одам на терапија, да се предадам и да живеам во тие мизерни 2 години мислејќи дека ми се последни ќе се пореметам психички, поголем дел гледам се одлучиле да ги живеат последните 2 години без терапија, но не е така лесно, мислат дека за тие 2 години ќе направат се што не направиле во претходните 20, 30 години, ха...Кога ќе те мавне психата толку ти е, вака барем со терапија ќе се влечеш ќе се мкнеш ама барем ќе имаш малку надеж која што ќе те држи во живот.

Што ако во тие вишок три години (одземаме прва варијанта од 5 минус втора варијанта од 2 години) се измисли најефикасниот лек, па тие 5 станат 20 да речеме?
Moжеби некој ќе рече па што ако во тие 2 години се измисли лекот, но подобра претпоставка е ако имаме на располагање повеќе време, да постои поголема можност да се случат некои работи во истото (секако и не мора да значи но може).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom