Жена од Австралија

• Креатор на темата Креатор на темата noken zivot
  • Време на започнување Време на започнување
Не заземав страна јас, ни твоја, ни негова.
Дома е секако најубаво, да се разбереме, но дека треба ради тоа да остануваме во државава, ја не би сепак. Но, се слагам и со твоето дека не можеш само куферите да ги спакуваш и да се селиш, без документи, јазик и потенцијална/најдена работа, јас никаде не би мрднала.

Дома? :)
Да ти кажам мене што ми се случи, се осеќам како странец во матичната држава. Откако се преселив слушам муабети од типот како немам апсолутно никакво право да одлучувам за земјата во која фамилијата сеуште ми живее, иако низ сито и решето имам поминато таму пред да заминам, зборувам, нели, за обидот да створам подобро утре за сите. Во ред, си реков, фер. Ама тука не застанува приказната...
Откако заминав постојано ми се потенцира тоа и ми се набива на нос, како да сум направила којзнае колкав криминал... Самите пријатели и роднини ме третираат како странец, колку и да не го сакам тоа. Да не зборувам дека кога доаѓам, ако посетам лекар, плаќам приватно. Ме имаат избришано од секаде, како воопшто да не сум живеела таму, иако никогаш никаде не сум пријавила дека сум преселена. Капак на сѐ беше кога дојдов последниот пат и морав да се пријавам како турист во земјата во која бев родена и живеев 24 години.
И после сѐ, моменталната местоположба ја викам дома, затоа што тука се чувствувам многу повеќе добредојдена, макар и да ме гледаат како странец и тука.
Така да заборави на тоа „дома“. „Дома“ е таму каде што си се вгнездил, не каде си бил роден.

Дома? :)
Да ти кажам мене што ми се случи, се осеќам како странец во матичната држава. Откако се преселив слушам муабети од типот како немам апсолутно никакво право да одлучувам за земјата во која фамилијата сеуште ми живее, иако низ сито и решето имам поминато таму пред да заминам, зборувам, нели, за обидот да створам подобро утре за сите. Во ред, си реков, фер. Ама тука не застанува приказната...
Откако заминав постојано ми се потенцира тоа и ми се набива на нос, како да сум направила којзнае колкав криминал... Самите пријатели и роднини ме третираат како странец, колку и да не го сакам тоа. Да не зборувам дека кога доаѓам, ако посетам лекар, плаќам приватно. Ме имаат избришано од секаде, како воопшто да не сум живеела таму, иако никогаш никаде не сум пријавила дека сум преселена. Капак на сѐ беше кога дојдов последниот пат и морав да се пријавам како турист во земјата во која бев родена и живеев 24 години.
И после сѐ, моменталната местоположба ја викам дома, затоа што тука се чувствувам многу повеќе добредојдена, макар и да ме гледаат како странец и тука.
Така да заборави на тоа „дома“. „Дома“ е таму каде што си се вгнездил, не каде си бил роден.

Сигурна сум дека не си само ти вака.
Кога зборам дома, зборам за мојата најблиска фамилија, иако и со нив не живеам заедно веќе 7 години, но тука се сепак во државава. И за овие седум години, колку други површни луѓе иам запознаено и разминато, реално, не ми е ни гајле како ме перцепираат другите. Знам дека правам глупа споредба со твоево, но ако очекуваш да се разбереш со некои од овдешниве глуперди, само на нервози ќе си.
А гарант твоите ти се радуваат кога ќе дојдеш. :D Повеќе од тоа ни јас не очекувам од никој.

@Black Hok
Ovoj pak so toa ke rabotis kako rob. Toa ne e Makedonija, si imas 8 saati rabotno vreme a ako sakas da ostanes poveke ti se plaka sekoj saat dodatno. Imas dve pauzi edna od 15 min i edna od 1 saat za rucek. Ne e Makedonija da te maltretiraat gazdite ko rob za 10000 plata i toa so kasnenje i neznam ti so. Rob moze da si samo ako odis na crno da rabotis po nivi. Ako si obicen rabotnik vo proizvodstvo i slicno se e so sovremeni masini i taka natamu. Zborite gluposti stvarno.

Јас 100 пати кажав,да се поубави платите тука,нема зошто да одиш нагоре..
97% одат нагоре поради сиромаштијата тука..Млад брачен пар да има месечен приход од 50.000 денара,од понеделник до петок,со осигурување,со по 8 саата дневна работа и плус К-15,нема резон зошто да одиш нагоре,да бидеш роб..
Се знае со 15.000 денара колку можеш,и што можеш да купиш,и дали ќе го протераш месецот..
Барем по 25.000 по човек да се зема,е тоа е веќе друг есап..

Тие во Австија што отишле,што кажуваш,како нашле веднаш работа,па и со деца уште..Никој здрав родител не го бутка детето во оган,прво тој отишол,па после си ги повлекол,или јаделе и спиеле кај некои нивни роднини..Друго не се труди да ми објаснуваш..

Ќе скршиш кур со 25.000 по човек, ништо друго. Само нијанса погоре од најдолната сиромаштија во државата. Јас во последните 2 години не бев испод 35-40 К и пак не бев задоволен од состојбата. Не толку за финансиите колку за немањето опција за напредок. Потрошувачката моќ и други бенефиции и начини за надоградување шо ги имаш во западниот свет е неспоредлива со оваа тука, па макар овде зимал и 1500 евра плата.
Ова за робови и црнчење е смешно да се зборува. Правата шо ги има работникот таму, тука неможат да замислат да ги предложат, камоли да ги реализираат.

На кратко кажено, млад брачен пар на западот со минимална плата живее најмалце 50 пати подобро и порелаксирано без стресови, од младен брачен пар со минимална плата во Македонија.

Ќе скршиш кур со 25.000 по човек, ништо друго. Само нијанса погоре од најдолната сиромаштија во државата. Јас во последните 2 години не бев испод 35-40 К и пак не бев задоволен од состојбата. Не толку за финансиите колку за немањето опција за напредок. Потрошувачката моќ и други бенефиции и начини за надоградување шо ги имаш во западниот свет е неспоредлива со оваа тука, па макар овде зимал и 1500 евра плата.
Ова за робови и црнчење е смешно да се зборува. Правата шо ги има работникот таму, тука неможат да замислат да ги предложат, камоли да ги реализираат.

На кратко кажено, млад брачен пар на западот со минимална плата живее најмалце 50 пати подобро и порелаксирано без стресови, од младен брачен пар со минимална плата во Македонија.

Ова со болдот, ретко кој го сфаќа.
Али посупер кажано од постов, амин, се согласувам скроз.

Kolku si greska samo aj..Me mrzi da se objasnuvam,mlad bracen par so komplet dokumenti za prestoj i so jazik moze,I so plata od 2500-3000 evra po covek da..Znaes li kolku koshta danok na kukja tamu,osiguruvanje na kola,edno ebano grlo za lamba da ti zamenat kolku koshta,eden obicen pregled na zabolekar,za da se postrizis vo Italia 10 evra mi zemaa,ubavo e da si Italijanec I Germanec,da za nivniot standard ovie ceni se 0,edno ebano pivo 15 evra koshta..So ke napreduvas,alcni gazovi..
No mali se vie,ke razberete..Od 1500 evra ispaga 50 evra dnevnica..10 evra za smestaj,10 za prevoz do rabota,10 evra za smetki,kade e matematikata.
Ne e veter I magla tamu..
Me mrzi da se objasnuvam..[DOUBLEPOST=1514563355][/DOUBLEPOST]
@Black Hok
Ovoj pak so toa ke rabotis kako rob. Toa ne e Makedonija, si imas 8 saati rabotno vreme a ako sakas da ostanes poveke ti se plaka sekoj saat dodatno. Imas dve pauzi edna od 15 min i edna od 1 saat za rucek. Ne e Makedonija da te maltretiraat gazdite ko rob za 10000 plata i toa so kasnenje i neznam ti so. Rob moze da si samo ako odis na crno da rabotis po nivi. Ako si obicen rabotnik vo proizvodstvo i slicno se e so sovremeni masini i taka natamu. Zborite gluposti stvarno.

Ti si isklucen od debata,ti imas dokumenti,ne zivees vo ilegala..Cim tvoite se tamu so godini,rabotata e zavrsena,zboruvame za otepanive Makedonci,so ke berele pari na Zapad,I so posle dva meseca rabota ke kupele kukja I najnov Mercedes..

:pos: Немаш никаков допир со реалноста али ај, ако те теши ова шо го пишуваш океј. Иначе минатиот пат кога бев во Германија амстел од пола литро кошташе 0.85 центи, незнаев дека скокнало на 15 евра сега али сепак не сум бил скоро цела година. Среќа скоро ќелав сум па ќе заштедам на бербери и ќе можам пивце да пијам. :pos::pos::pos:

:pos: Немаш никаков допир со реалноста али ај, ако те теши ова шо го пишуваш океј. Иначе минатиот пат кога бев во Германија амстел од пола литро кошташе 0.85 центи, незнаев дека скокнало на 15 евра сега али сепак не сум бил скоро цела година. Среќа скоро ќелав сум па ќе заштедам на бербери и ќе можам пивце да пијам. :pos::pos::pos:

Плус, и Дадар овде за шишање зема 1000че, бетер од Италијаните е. :D
Не сум гледала минималец за Германија, пошто не е во плановите, али во право е ваљда за ова од 1500, малце ми стои. Е сега, не сум слушнала овие со струка да речат дека толку земаат и дека не им е арно.

Aj so Gospod kosata ti ja skratil,tuku trebalo mozok da ti dade poveke..[DOUBLEPOST=1514564448][/DOUBLEPOST]
Не сум гледала минималец за Германија, пошто не е во плановите, али во право е ваљда за ова од 1500, малце ми стои. Е сега, не сум слушнала овие со струка да речат дека толку земаат и дека не им е арно.

Me interesira kaj rabotis ti,I kolku plata nosis doma?
Jas mesecno zemam 1800-2200 evra plata,ti sestro kolku zarabotuvas?[DOUBLEPOST=1514564645][/DOUBLEPOST]
Амбицијата за повеќе и за лагоден живот само во Мкд можат да ти ја поистоветуваат со алчност. :pos:

So sedis doma?
Pasosot vo dzeb I odi na Zapad,bidi ambiciozna,ajde..
Samo nemoj da zavrsis na Crvenata ulica vo izlog..
Od MK nemate ispadnato,ambiciozni bile :pos::tapp:

Мислам дека со закон немаат донесено минималец, али од 1200 до 1500 зимаат овие шо ги работат најниските работи на црно и шо незнаат јазик, чаши миење, правење хамбургери у Мекдоналс и слични. Квалификуван работник со документи дури и без високо образование стартна плата му е 1800-1900 евра зависи како ќе стои со работни саатови, и комотно се живее ако се двајца, особено брачен пар со слични плати.

За тие со високо образование нејќам ни да мислам, испод 3 бона тешко дека се. :)

Me interesira kaj rabotis ti,I kolku plata nosis doma?
Jas mesecno zemam 1800-2200 evra plata,ti sestro kolku zarabotuvas?

So sedis doma?
Pasosot vo dzeb I odi na Zapad,bidi ambiciozna,ajde..
Samo nemoj da zavrsis na Crvenata ulica vo izlog..
Od MK nemate ispadnato,ambiciozni bile :pos::tapp:

Мојата амбиција не е да возам камион со бугарски пасош.

Во Мкд си заработувам сосема доволно за мене, колку, тоа знам јас, банката и УЈП. Моите ме имаат скроз отпишано за пари, а не ко тебе и нивните плати да ги вбројувам во домашен буџет. :D

Понатака, баш со тебе не планирам да разглабам. Пријатно возење.

Мојата амбиција не е да возам камион со бугарски пасош.

Во Мкд си заработувам сосема доволно за мене, колку, тоа знам јас, банката и УЈП. Моите ме имаат скроз отпишано за пари, а не ко тебе и нивните плати да ги вбројувам во домашен буџет. :D

Понатака, баш со тебе не планирам да разглабам. Пријатно возење.

Јас немам Бугарски пасош сестро,да имав,ќе работев Лаборант во странство некаде,бидејќи завршив Високо Образование..
Можеби поинаку размислуваме бидејќи јас САМ и само САМ се пробивам нагоре,и тоа со огромен и скап камион,кој што со се полуприколка вреди најмалку 85.000 евра,башка за робата што ја возам,а тоа се вика ОДГОВОРНОСТ и ОБВРСКА,значи сето камче,секој дефект јас одговарам за него..Многу е лесно да имаш СВОЈ човек горе,и да те прими,да ти понуди престој,да ти најде работа,ама работа што ќе земеш пари,а не да работиш за 30 евра дневно,јас тоа го учам на потешкиот начин,и скроз САМ..
Еве последната тура товарав од Битола,од Кромберг и Шуберт,носев некои приклучоци за коли за Унгарија,фактурата беше 550.000 евра,значи робата толку вредеше..

Памтам во Темишвар,Романија,меѓу првите тури,се напикав во градот,слепо и верував на навигацијата,како за беља немаше ни забрани ни ништо,и неможев саат и пол да се одглавам,па полиции,обезбедување,е тогаш ми се одмили животот,мислев да го оставам камионот,и да си дојдам до дома пешки..Но издржав,и се снајдов,но тоа е друга приказна,ова што го работам е само привремено..
Не заработуваш ти ништо,ако заработуваш ќе гледаш да ти се покачи платата,и да си седиш дома,бидејќи ако немаш СВОЈ човек се е бадијала горе..

За оваа зима,ЛИЧНО јас им купив ДРВА за огрев,колата ја направив,и башка за дома што купувам,струји,води,кабловски,и секогаш гледам да ДОНЕСАМ нешто дома,а не да ОДНЕСАМ,а сепак имам 24 години и завршив Високо Образование во Штип..

Само млада си ти,не ти давам повеќе од 21 година,не ми е целта да те навредам,сеуште не ги разбираш работите,направи муабет со повеќе гастербајтери,и ќе ти стане јасно,во спротивно ќе си дојдеш плаченката дома уште првата недела..Со СВОЈ човек,оди каде што ќе посакаш,а сама,ќе ти биде многу потешко..Ти кажувам да не се залетуваш,и да не слушаш секакви битанги на форумов..Гарант со чипсот пред тастатура и ти кажува приказни,а незнае до Кичево да отиде..

Јас немам Бугарски пасош сестро,да имав,ќе работев Лаборант во странство некаде,бидејќи завршив Високо Образование..

Само да прашам, на кое високо образование те научиле дека високо образование се пишува со големи букви?

Муабетов шишање 10 евра, центрирање гуми за кола ХХХ евра што дробеше Валволин за Словенија се смешни. Не се шишаш секој ден и не центрираш гуми секој ебан ден. Ако си машко па што е проблемот да се шишаш сам со машинка, уште полесно. А ве нема за цената на храната што е бадијала да гукнете, а?

И да, @Del Boy @MAJA 345 најдобро потенцираа дека не е само до парите, можноста за напредок и квалитетниот живот без стрес и оптоварување со глупости се бр. 1 причини за живот надвор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom