Жена од Австралија

• Креатор на темата Креатор на темата noken zivot
  • Време на започнување Време на започнување
@Black Hok во Германија клучен фактор ти е јазикот, ништо друго. Едно другарче пред 3 години отиде, зборува солидно германски, се вработи во фабрика за пакување автоделови, почна со 1700 и секоја година платата му ја качуваа по 150 евра. Сега веќе 4тата година ја работи и зима 2200 евра НЕТО плата. Првите 3 год беше сам, и со плата од 1700 евра викаше дека пола му одат во режија, пола става настрана. Живееше иначе во 40 квадратно станче, сосема доволно за него. Сега е со девојка му и бараат нешто поголемо, а она не зборува али баш ич германски и работи во кујна за 1200 евра.
Значи клучен фактор за странција било каде е јазикот, ако не зборуваш џабе мака ќе мачиш само.

Не знам зошто се натегате кој каде сакал да живее. Секој со своето. Имаш луѓе во Мкд што со стап не можеш да ги избркаш, оставиле мама и тато, средиле се они, ти си тераш со нивните, правиш и ти нешто, чекаш да ти препишат тоа становите и среден ти е животот. Можам да ги разберам и оние со повисоки плати, кои едноставно ама ич не им се живее тука, па си се селат.
Се можам да разберам, ама оние кои учеле, вложувале и демек се зборат амбициозни, дека со 200 евра им е доволно да прогураат, не можам да ги разберам. Поготово што знаат и јазик, што можат повеќе во животот од 200 евра, али не, доволно е. Ок, тогаш не кенкај, плс.

Јас сум растена со баба и дедо и не би го менувала тоа за ништо. Потценувате малце фамилијарни вредности и колку ви влијаат понатака. Имам врснички што не можат ни еден убав збор да кажат за нивните, напротив, глупи биле, смотани, не можеле муабет да прават со нив. Нема врска ај ова со темата, иако го видов пишано претходно, но сигурно сите би сакале и ние, а и децата да ни се во близина на најблиската фамилија, а не километри или континенти оддалечени.

Не знам зошто се натегате кој каде сакал да живее. Секој со своето. Имаш луѓе во Мкд што со стап не можеш да ги избркаш, оставиле мама и тато, средиле се они, ти си тераш со нивните, правиш и ти нешто, чекаш да ти препишат тоа становите и среден ти е животот. Можам да ги разберам и оние со повисоки плати, кои едноставно ама ич не им се живее тука, па си се селат.
Се можам да разберам, ама оние кои учеле, вложувале и демек се зборат амбициозни, дека со 200 евра им е доволно да прогураат, не можам да ги разберам. Поготово што знаат и јазик, што можат повеќе во животот од 200 евра, али не, доволно е. Ок, тогаш не кенкај, плс.

Јас сум растена со баба и дедо и не би го менувала тоа за ништо. Потценувате малце фамилијарни вредности и колку ви влијаат понатака. Имам врснички што не можат ни еден убав збор да кажат за нивните, напротив, глупи биле, смотани, не можеле муабет да прават со нив. Нема врска ај ова со темата, иако го видов пишано претходно, но сигурно сите би сакале и ние, а и децата да ни се во близина на најблиската фамилија, а не километри или континенти оддалечени.

За што баботам јас цело време..Дека од дома,со домашните и пријателите,нема ПОУБАВО..
Остај го ти @Schürrle тој живее во Швајцарија,ама со неговите..Не е сам..Да живееш скроз сам,е многу потешко,психата ќе те поебе..[DOUBLEPOST=1514551930][/DOUBLEPOST]
@Black Hok во Германија клучен фактор ти е јазикот, ништо друго. Едно другарче пред 3 години отиде, зборува солидно германски, се вработи во фабрика за пакување автоделови, почна со 1700 и секоја година платата му ја качуваа по 150 евра. Сега веќе 4тата година ја работи и зима 2200 евра НЕТО плата. Првите 3 год беше сам, и со плата од 1700 евра викаше дека пола му одат во режија, пола става настрана. Живееше иначе во 40 квадратно станче, сосема доволно за него. Сега е со девојка му и бараат нешто поголемо, а она не зборува али баш ич германски и работи во кујна за 1200 евра.
Значи клучен фактор за странција било каде е јазикот, ако не зборуваш џабе мака ќе мачиш само.

Точно,без јазик си никој и ништо..Но и ако знаеш јазик,пак мораш да талкаш,да бараш работа..
Среќа во денешно време има огромен број на веб страни каде што има огласи..
Но пак ќе речам,без јазик,и без свој човек горе,да те повлече,да те научи како живее просечен Германец се е џабе..Они се друг начин на живот,менталитетот е многу поинаков од нашиот..

За што баботам јас цело време..Дека од дома,со домашните и пријателите,нема ПОУБАВО..
Остај го ти @Schürrle тој живее во Швајцарија,ама со неговите..Не е сам..

Не заземав страна јас, ни твоја, ни негова.
Дома е секако најубаво, да се разбереме, но дека треба ради тоа да остануваме во државава, ја не би сепак. Но, се слагам и со твоето дека не можеш само куферите да ги спакуваш и да се селиш, без документи, јазик и потенцијална/најдена работа, јас никаде не би мрднала.

Остај го ти @Schürrle тој живее во Швајцарија,ама со неговите..Не е сам..Да живееш скроз сам,е многу потешко,психата ќе те поебе..

Што ако живее со неговите сега, се кладам 99% дека првен само татко му има отидено па после постепено ги има повлечено и другите како и многу наши во странство сега.

Нормално потешко е сам ако отидеш со 1 плата таму ама ако сте 2-3 работспособни шансите за неуспех се минимални (ретко некој да знам да се врати од таму).

Не заземав страна јас, ни твоја, ни негова.
Дома е секако најубаво, да се разбереме, но дека треба ради тоа да остануваме во државава, ја не би сепак. Но, се слагам и со твоето дека не можеш само куферите да ги спакуваш и да се селиш, без документи, јазик и потенцијална/најдена работа, јас никаде не би мрднала.

Не реков дека си заземала..И неговата работа е супер,тој ќе заработи многу многу пари,ќе биде изнашетан,и пак ќе си биде со таткому и мајкаму..Се снашол човекот и успеал,нема тука љубомора или лутење..Ние зборувавме за тоа сам да тргнеш,без јазик и без свој човек..Ајде,ако имаш вујко,чичко,макар и јазик да не знаеш,ќе те варди он,ќе ти помогне..Ама апла сам да тргаш,тоа е самоубиство..
Јас знам многу млади девојки од факултетот,што заминаа во Катар,Дубаи,имав една бивша,сега е стјуардеса во Катар Ервејс,не дека беше бистра,ама беше многу убава,зема сигурно 2000 евра плата,ако не и повеќе,јас верувам дека таа убавина ја користи на други начини..
Ама треба да имаш и срце,и храброст..
Еве јас возам камион,и сум сам..НА камионот сум возач,чувар,книговодител,секој гледа да те украде,да те заебе и да ти наштети..[DOUBLEPOST=1514553402][/DOUBLEPOST]
Што ако живее со неговите сега, се кладам 99% дека првен само татко му има отидено па после постепено ги има повлечено и другите како и многу наши во странство сега.

Нормално потешко е сам ако отидеш со 1 плата таму ама ако сте 2-3 работспособни шансите за неуспех се минимални (ретко некој да знам да се врати од таму).

Како отишол таткому,како се снашол,тоа е нивна работа..Јас знам како одат,еден албанец да отиде,цело село ќе го повлече..
Јас знам дека се вратиле,не дека немало работа,туку психички неможе да поднесе да не биде дома..Сепак не е само едноставно,не е некогаш и до работата,психата е најголем проблем.

Како отишол таткому,како се снашол,тоа е нивна работа..Јас знам како одат,еден албанец да отиде,цело село ќе го повлече..
Јас знам дека се вратиле,не дека немало работа,туку психички неможе да поднесе да не биде дома..Сепак не е само едноставно,не е некогаш и до работата,психата е најголем проблем.

Ама ако останеш во Македонија со 250 евра плата ептен ќе си добар психички, затоа секој втор пие апчиња во државава како да се бомбони. Ни јазикот не е некое оправдување, комшија мој со жена и две мали деца отидоа во Австрија без никакво познавање на јазикот, он на почеток работеше градежништво она како чистачка по хотел/и.

Затоа ако останеш во Македонија со 250 евра плата ептен ќе си добар психички, затоа секој втор пие апчиња во државава како да се бомбони. Ни јазикот не е некое оправдување, комшија мој со жена и две деца мали отидоа во Австрија без никакво познавање на јазикот, он на почеток работеше градежништво она како чистачка во хотел

Јас 100 пати кажав,да се поубави платите тука,нема зошто да одиш нагоре..
97% одат нагоре поради сиромаштијата тука..Млад брачен пар да има месечен приход од 50.000 денара,од понеделник до петок,со осигурување,со по 8 саата дневна работа и плус К-15,нема резон зошто да одиш нагоре,да бидеш роб..
Се знае со 15.000 денара колку можеш,и што можеш да купиш,и дали ќе го протераш месецот..
Барем по 25.000 по човек да се зема,е тоа е веќе друг есап..

Тие во Австија што отишле,што кажуваш,како нашле веднаш работа,па и со деца уште..Никој здрав родител не го бутка детето во оган,прво тој отишол,па после си ги повлекол,или јаделе и спиеле кај некои нивни роднини..Друго не се труди да ми објаснуваш..

Ама ако останеш во Македонија со 250 евра плата ептен ќе си добар психички, затоа секој втор пие апчиња во државава како да се бомбони. Ни јазикот не е некое оправдување, комшија мој со жена и две мали деца отидоа во Австрија без никакво познавање на јазикот, он на почеток работеше градежништво она како чистачка по хотел/и.

Како може јазикот да не е оправдување? Јазикот е клучен за се. Ако не знам јас да бекнам германски, што барам во Германија? Демек со тек на време ќе научам? Зборам да неам бугарски, знам дека вака со бугарскиот е многу лесно било што да работиш.

Како може јазикот да не е оправдување? Јазикот е клучен за се. Ако не знам јас да бекнам германски, што барам во Германија? Демек со тек на време ќе научам? Зборам да неам бугарски, знам дека вака со бугарскиот е многу лесно било што да работиш.

Бугарски пасош е задолжително нема збор, инаку јазикот е важен ама не пресуден.

Ете ти кажав за еден пример погоре, кога тргнаа од тука не знаеа добар ден да кажат на Германски за по 1 година да го научат сосема солидно истиот. Нормално ако си машински/електро инжинер, архитект и бараш работа по струка тогаш треба да знаеш добро јазик, ама пак не е тешко да го научиш ако си спремен да одиш таму..

Бугарски не се вади така едноставно како што беше..Треба да имаш свој човек Бугарин,па преку него да бараш итн..

Ако имаш вујко еве пример е шеф на маркет,ќе ти биде многу полесно,ќе ти кажува што да правиш,што да радиш,и ако ја утнеш ќе ти го пере дупот..Ама ако си сам,и без јазик,во старт си ја наебал..[DOUBLEPOST=1514555478][/DOUBLEPOST]

Ете ти кажав за еден пример погоре, кога тргнаа од тука не знаеа добар ден да кажат на Германски за по 1 година да го научат сосема солидно истиот. Нормално ако си машински/електро инжинер, архитект и бараш работа по струка тогаш треба да знаеш добро јазик, ама пак не е тешко да го научиш ако си спремен да одиш таму..

Кој бе тргнал од тука во Австрија,со жена и деца,па и плус јазик не знаеле..
Престојувале кај некои нивни роднини може,па така постепено се снашле..
Не е воа до Охрид,па ако не ни чини ќе се вратиме..
Тоа е ќе отидеш во Австрија на автобуска,ќе ги потрошиш парите пошто зашто и ќе молиш од Македонија да ти пратат пари за карта,да можеш да се вратиш..
Тоа се оди странство,како прво јазик ако знаеш,да имаш обезбедено смештај,и да можеш за ден-два кога ќе пристигнеш да почнеш да работиш,во спротивно цела заштеда што ја имаш ќе ја потрошиш..

Епа еве, се разбираме значи, јазикот не е пресуден само за било каква работа, а ако бараш по струка, тешко дека ќе најдеш било што ако не знаеш добар германски, сепак не сите струки се без комуникација со луѓе.

Бугарскиот дур го чекам 3-4 години, можам да научам и германски. Да, да го имав ова во памет пред три години, сега реално не ми се инвестира во таква работа, радо би се изнамачила за Канада/Австралија попрво.

Епа еве, се разбираме значи, јазикот не е пресуден само за било каква работа, а ако бараш по струка, тешко дека ќе најдеш било што ако не знаеш добар германски, сепак не сите струки се без комуникација со луѓе.

Бугарскиот дур го чекам 3-4 години, можам да научам и германски. Да, да го имав ова во памет пред три години, сега реално не ми се инвестира во таква работа, радо би се изнамачила за Канада/Австралија попрво.

Чим ќе одиш Австрралија,бидни му една невеста на членот што ја отвори темава,да ти биде верен сопатник..:):)

Кој бе тргнал од тука во Австрија,со жена и деца,па и плус јазик не знаеле..
Престојувале кај некои нивни роднини може,па така постепено се снашле..
Не е воа до Охрид,па ако не ни чини ќе се вратиме..
Тоа е ќе отидеш во Австрија на автобуска,ќе ги потрошиш парите пошто зашто и ќе молиш од Македонија да ти пратат пари за карта,да можеш да се вратиш..
Тоа се оди странство,како прво јазик ако знаеш,да имаш обезбедено смештај,и да можеш за ден-два кога ќе пристигнеш да почнеш да работиш,во спротивно цела заштеда што ја имаш ќе ја потрошиш..

Пред да тргнат продадоа се што имаа (освен куќата) така да сигурно имаа пари барем за првите 3-4 месеци додека се снајдат, сакаш верувај сакаш не твоја работа.
Ете знам и друг пример каде што татко на школски мој возеше камион се додека не се реши да се прибере заедно со целата фамилија и да се стационира на едно место во Германија, освен он никој друг исто така не знаеше јазик па ете ги веќе 4-5 години си таму живеат сите.

И јас би попрво Австралија или Нов Зеланд заради јазикот отколку Германија ако веќе тука видам дека нема иднина за мене

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom