Желбата за селење...

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
OBDN напиша:
Za Венко Андоновски od sekogash samo vaka :cuc: :cuc:
Човекот ми оставил одличен впечаток, немам зборови! Не само како човек, ме фасцинирал и како професор!:music3:

OBDN напиша:
Dajdo, aj od pocetok zlaten.

Aj zlaten kazi mi koj fakultet finansira 100% od stipendija na stranec (uzasno me interesira). Me interesira koj fakultet ima svedska masa. Me interesira koj dava kesh $2000 na raka. - Ne za drugo, ima zainteresirani decki, a jas ne informirana.
I de kazi kade garderobata e 40% -50% poeftina -- ? Aj prosvetli me ziti majka.

p.s. Za potsetuvanje src, ne si ni prviot ni posledniot sto stapnal vo Amerika
p.s. Ubrzaj so odgovorot, dete, nemoj posle zafaten da ispadnesh pa da me lisish od taka vredni informacii.
p.ss. Macedalien ne mu e verno, jas znam deka lazesh i toa neveshto. Tako da prasanjata pogorni se samo retoricki. :)

сестра ми эаврши во конетикат уиниверэитет со 100% стипендија и не ми текнува колку точно пари на рака эа сама да си најде стан да си рента (дали сака эа сите пари што и ги даваат или поефтино нејэин иэбор). истовремено беше тутор на одредени студенти и тренер по пливање, и тренираше пливање (така ја доби стипендијата). во америка се луди по спортовите, посебно по кошарката. ако си успешен можеш да најдеш стипендија. ;)

коцка напиша:
сестра ми эаврши во конетикат уиниверэитет со 100% стипендија и не ми текнува колку точно пари на рака эа сама да си најде стан да си рента (дали сака эа сите пари што и ги даваат или поефтино нејэин иэбор). истовремено беше тутор на одредени студенти и тренер по пливање, и тренираше пливање (така ја доби стипендијата). во америка се луди по спортовите, посебно по кошарката. ако си успешен можеш да најдеш стипендија. ;)
Aha - vijsh toa ne se vika stipendija, toa se vika grant a ima mnogu razlika, poso stipendija ne se otplakja ni so pari ni so topka ni so skii. Znaci ne ti davale pari na raka za dzabe, trebalo da im vratish taka ey?
Nekoi perat casi, nekoi lupaat basket - parite na granka ne rastat i nikoj ne ti gi dava taka.
Kesh nema - ti dava grant da platish stan, ti dava grant da kupish knigi.

Probajte da dadete tocni informacii, posto od prikaskite koi gi peat lugjeto, ne ednash deca dobile lazna nadez -- auu ups, pa nikoj ne mi kaza deka treba da bidam tutor ili da lupam basket, ili da mijam casi. Epa ne ti kazal.
Nema 100% cista stipendija za undergraduate obrazovanie vo USA na nieden fakultet. Sem na 9godisnite Einsteinovci, na koj dajdo ne mi lici, ke moram da kazam.
Duri i IVy shkolite koi pokrivaat 100% od skolarina, pokrivaat samo toa "need," ko shto bi se reklo "need based" uslovi. I koga se grants a ne se loans, pak se odrabotuva.

Stipendija ako si uspesen, da mozesh da najdes, ama razlikata e shto "ne ja davaat" ko shto saka dajdo da pretstavi. 100% nikade. So zakon ne e dozvoleno za stranci na public universities,a na private sekogash e work study. Nema 100% cisto na raka, sem ako nekoja baba ne te zasaka i ti napraj usluga, ama toa vise ne e stipendija, toa e kupila te za drustvo.

A svedski stolovi nema nikade 4 pati dnevno, ni na Harvard, ni u pickin dim, nitu za kosarkari nitu pak za profesori.

Garderobata mozebi e poeftina samo vo Wallmart, ama toa ne e garderoba, toa se krpi za brisenje dzamovi.

Ajt.

парите не требаше никао да ги врати, эначи и го плаќаа школувањето она сакаше да си тренира пливање никој не ја присилуваше. а тоа тутор и тренер, она сама си се вработи да си эеме екстра парички эа неа лично. на факултетот никогаш ништо не му врати

Aha, da ne trenirashe plivanje nemase da plakja?

Tutor od keif, da i kinezot dolu ispod prozor od keif mie casi.

ko shto rekov nema 100% "scholarship," grantovi se neshto treto --

Еј другарчиња. Максимално ги поштовам ем ставовите ем искуствата ваши, ама ќе ве молам назад на темата, која беше „Дали би заминале од Македонија и зошто”. За образование - бујрум на друга тема.

Постовите нема да ги бришам барем засега (поготово не статијата од Венко која покажува причини ради кои би заминале од овде).

океј, не викам во ниеден момент дека сестра ми уживала таму, како што кажав, тутор беше эа да эаработи екстра пари, на крај краева эа тоа и отиде таму (покрај пливањето). да не тренираше пливање немаше да има желба да оди во странство да тренира ;))) эашто тоа и беше желбичката и, да оди во америка каде има подобри услови эа тренирање, чунки тука не и фати баш око ;))) (во врска со темава)

Am na site ni e jasno deka uslovite na strana se podobri i deka zatoa lugjeto zaminuvaat. Na site im e jasno deka ako covek se potrudi na zapad deka moze, za razlika od MKD kade i da propluka moze samo da precvika. Da ne se odalecuvam pak od temata, poentata mi bese laickoto verglanje deka na zapad pagja neshto od krusi, pa koga nekoj nema da uspee na ulica da sobere dolarcinja ko dajdo, ondak amerika ne cini ili australija ili whaetever.

OBDN напиша:
Am na site ni e jasno deka uslovite na strana se podobri i deka zatoa lugjeto zaminuvaat. Na site im e jasno deka ako covek se potrudi na zapad deka moze, za razlika od MKD kade i da propluka moze samo da precvika. Da ne se odalecuvam pak od temata, poentata mi bese laickoto verglanje deka na zapad pagja neshto od krusi, pa koga nekoj nema da uspee na ulica da sobere dolarcinja ko dajdo, ondak amerika ne cini ili australija ili whaetever.

те раэбирам и те поддржувам ;) мислам и дека тоа е главната причина эошто луѓето си одат од мк, таму трудот се вреднува эа раэлика од мк энам дека не е лесно надвор (и ја не сум дома) само дур не се искуси потешко е да се сфати.

epa vaka ajde od pochetok sekoj menza na sekoj college ima shvedska masa sekoj student collegot e primoran da go placha vo inost od toa kolkavi income imaat negovite roditeli nezavisno dali e toa stanec ili amerikanec i toa se vika financional aid!! a za stipendijata prativ kaseti i inserti od moite utakmici za rabotnichki i za reprezentacija na 3 college i im se dopadnav na lugeto!! dali znaesh kolku makedonci ima sho se na 100% stipendija na kosharka u usa po se izglea ne si zapoznena ima negde okolu 300 makedonci u momentov sho se na 100% stipendija a okolu 90 igraat kosharka

коцка напиша:
fala kocka mnogu sho mi pomogna da objasnam i ushe nesho nema potreba od nervoza jas samo sakav da objasnam ali neznaev kako najdobro pa jas sum smesten na campus i taka da nema potreba da mislam za smeshtaj

OBDN напиша:
Aha, da ne trenirashe plivanje nemase da plakja?

Tutor od keif, da i kinezot dolu ispod prozor od keif mie casi.

ko shto rekov nema 100% "scholarship," grantovi se neshto treto --
abe ja tie pari sho mijam cashi i gi prakam na majka mi posho cel zivot me ima rasteno i vreme e da i se oduzam ta da ja ziti se

dobro de ja se iznervirav posho me mislat za lazgo mrzam koa nekoj ne mi veruva!!! :) eve sea oladiv nema veze kazav so imam toa e se

Dobro dete Financial aid = scholarship? OK :)
300 velish a? Ne sum zapoznaena, za tristotce nikako.
Sekoja menza so svedska masa? Neznam na dvete skoli na koj jas bev i na minimum 50tite koi gi imam poseteno menzite se isti ko onie vo Planinarskiot dom vrteska na plackovica (cak i onaa na Harvard)... tako da... ne mi kazuvaj kako idat stipendii, 3 gi sobrav, a denes gi delam jas, tako da pravilata na podelbi i shto kako ide, objasnuvaj im ja na drugarcinjata. (na Ivy league da ne si slucajno?) Ne ke da e.

Ajt sea nazad na temata.

ok nema veze nesakam da se prepukuvam i nesakam da begame od tmata moabetov zavrshi i skav da kazam samo deka jas bi se preselin vo amerika zatoa shto se zarabotuvaat poveke pari i ima rabota za sekoj ok toa e moeto mislenje !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom