ЗЕМЈОТРЕС!

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Сакаш да кажеш дека ќе има потенцијални слични земјотреси во следен период?
Не сакам да кажам, чисто правам споредба.
Не се родил некој што може да предвиди такво нешто :D
Инаку во 2016 после тој земјотрес имаше уште еден куп појаки (ама не толку језиви како него) во период од 2-3 недели.

Не сакам да кажам, чисто правам споредба.
Не се родил некој што може да предвиди такво нешто :D
Инаку во 2016 после тој земјотрес имаше уште еден куп појаки (ама не толку језиви како него) во период од 2-3 недели.

Да де, ама може да се извече претпоставка од напишаното дека ќе следуват земјотреси во наредни денови

Еве како било, не биле двата во последователни денови, туку во ист ден.
Првиот што беше сличен на денешниот бил во 6 сабајле со јачина 4.1 (помала од денешниов).
Појакиот бил околу 15 часот, со јачина 5.3.

Имаше повеќе, тој беше најјакиот. Сигурно имаше уште 3-4 пропратни на ниво на денешниот. Сепак, денешниот имаше најголема сличност со тој што беше прв во низата во 2016 (неколку дена пред најјакиот). Заедничко за двата е што прво донесоа зуење, па страшен звук, па долго дрмање. Не се разбирам али ваљда се хоризонтални, затоа се разликуваат од другите. Знам дека во 2016 се коментираше дека на ист начин бил земјотресот во 1963.
2016 едниот беше ден недела мислам и беше ептен јак и долг, слично на овој. И утредента стегна исто солидно. Памтам по тоа што бев по јадење у бифето доле на факултет и кога стресе тие вработените на шанк узрипаа инстантно.

Јако се осети и оној 2019 ноември со епицентар во Албанија. Ретко што може да ме разбуди навечер, ама тој ме разбуди.

Се сеќавам на тој од 2016, уште ми е сликата во глава. Само што почна да тресе, излегов на тераса, доле гледаш како тлото се тресе, се заиграа дрвјата. И траеше десетина секунди. Језиво!

Имало 4.2 земјотрес 2020 12 км од Скопје.
Искрен да бидам појма неам за овој земјотрес.

1000022177.jpg

Ќе треба да прогуглам. Најјакиот земјотрес се случи неколку денови после овој што го зборувам, попладне. Одевме на утакмица Ѓорче-Вардар, не затекна на Рекорд во двокатен автобус. Мислевме ќе падне автобусот, како го раздрма.

Овој за кој што зборувам се случи околу 6 сабајле, мајка ми не можеше да се соземе, ја потсети на 63-та според звуците :D
Али да, овој прв земјотрес во низата во летото 2016 беше посилен од вечерашниов.
Знам дека имаше уште 3-4 силни, тогаш. Јас мислев дека за тој најсилниот зборуваш. Тој беше некаде пред 4 саат, 3 и нешто попладне. И јас бев во автобус, ама ништо не осетив.

Ќе треба да прогуглам. Најјакиот земјотрес се случи неколку денови после овој што го зборувам, попладне. Одевме на утакмица Ѓорче-Вардар, не затекна на Рекорд во двокатен автобус. Мислевме ќе падне автобусот, како го раздрма.

Овој за кој што зборувам се случи околу 6 сабајле, мајка ми не можеше да се соземе, ја потсети на 63-та според звуците :D
Али да, овој прв земјотрес во низата во летото 2016 беше посилен од вечерашниов.
Во ист ден беа, првиот сабајле (сабота према недела) накај 6-7, другиот (појакиот) беше недела малце после 15ч, памтам само што почна Милан-Удинезе здрма.

Исто беше јак и се осети како првиот во 2016 што беше околу 6 сабајле. Прво зуење, па јак звук, тресење прозори и дрмање јако подолго време од вообичаено.
ние не чувме звук. Ама на втор спрат можда пошо бевме? Ја стварно не осеќам по мислам дека на клаустрофобија и страв од висина е топ. Доста ми се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom