THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.735
- Поени од реакции
- 1.341
Зборам исклучиво ромски пошто сме цигани.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Едниот родител од Чешка, а другиот од Словачка?Надвор и на нет зборувам македонски литературен,а по дома со мојве на чехословачки си збориме.
Не не,македонски си збориме но со чехословачки акцентЕдниот родител од Чешка, а другиот од Словачка?![]()
Јас во јавност (мислам кога сум во Скопје) зборувам литературно, а кога сум во Тетово зборим на мојот мајчин јазик тетовски![]()
Така де, тие коментари се донекаде оправдани ако надвор од дома со комшии, продавачки итн не збори на Македонски, а по дома нема што да се меша било којКај нас мајка ми си збори босански со баба , тета ,вујче и сите нејзини роднини (босанка е) ... Понекогаш и со мене , но тоа е повеќе на шала ... Мн ме нервираат и ми се непријатни коментарите од типот : ,,цел живот е во Македонија , не збори македонски,, ... Секој си има право да си збори како сака ... барем по дома![]()
ако надвор од дома со комшии, продавачки итн не збори на Македонски, а по дома нема што да се меша било кој![]()
Same here.По татко сум хрват,пo мајка македонец и цело време со сите зборуваме на македонски.Хрватски одлично го владеам,но дома не го користиме.Дури ни со дедо ми кој е баш од Хрватска и таму растен и роден и ги поминал првите 20 и кусур години таму(за разлика од татко ми што е само таму роден и поминал месец-два после раѓање таму) многу малце зборам хрватски.Само некој израз ретко ми се убацува во зборењето бидејќи на интернет следам најчесто хрватски сајтови и форуми и на нет доста комуницирам на хрватски и преведувам доста работи, па понекогаш знае да не ми текне зборот на македонски и да го употребам на хрватски.