Завршив основно, каде понатаму?

• Креатор на темата Креатор на темата Спенсер
  • Време на започнување Време на започнување
С

Спенсер

Гостин
Па вака,заавршува училишната година,и осмо одделенците треба у средно да се запишат,но во КОЕ средно учелиште???овде ке може да поставувате прашања за средните училишта.еве јас ке почнам

Сакам да се запишам во гимназијата Никола Карев во Скопје,и ми кажаа ми кажаа имало ОПШТА и МАТЕМАТИЧКА гимназија,може ли некој да ми објасни што како,кои предмкети се у општа а кои у математичка??поздрав

Тоа у трета година ќе се одредиш. Крај на втора. Општествените смерови слушаат економија, право, социологија и такви глупости а јас бев математичко Б и слушав географија, физика, биологија и хемија. Математичко А имаат Алгебра, и некои други математики не знам како им се викаат.

Во гимназија, прва и втора година се исти за сите. Во трета имаш избор:
-Јазично - уметничко подрачје (јазици нешто веројатно)
-ОпштЕСТВЕНО (не општо, аман) А и Б: А е правна насока, Б е социологија или така нешто...
-Математичко А и Б: А е математики, физика, програмски јазици, Б е хемија, биологија и слично...

Природно-математичко подрачје А

III година

-Македонски јазик и литература
-Математика
-Прв странски јазик (зависи)
-Втор странски јазик
-Историја
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Спорт
Изборни предмети

-Линеарна алгебра и аналитичка геометрија
-Алгебра

IV година

-Прв и втор странски јазик
-Филзофија
-Спорт
Изборни
-Програмски јазици
-Математичка анализа
-Физика

Природно-математичко подрачје Б

III година

-Математика
-Историја
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Спорт

Изборни предмети

-Програмски јазици
-Латински јазик
-Географија

IV година

-Филозофија
-Спорт

Изборни предмети

-Физика
-Хмија
-Биологија

Јазично-уметничко подрачје А

III година

-Математика
-Историја
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Спорт

Изборни предмети

-Трет странски јазик
-Класичен јазик (латински или старо-грчки)
-Педагогија

IV година

-Математика
-Филозофија
-Спорт
Изборни предмети

-Трет странски јазик
-Класичен јазик(латински или старо-грчки)
-Психологија
-Компаративна книжевност

Јазично-уметничко подрачје Б

III година

-
Македонски јазик и литература
-Математика
-Историја
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Спорт

Изборни предмети

-Ликовна уметност
-Музичка уметност
-Педагогија

IV година

-
Маскедонски јазик и литература
-Математика
-Филозофија
-Спорт

Изборни предмети

-Ликовна уметност
-Музичка уметност
-Психологија
-Драмска уметност

Општествено-хуманистичко подрачје А

III година

-Математика
-Биологија
-Хемија
-Физика
-Социологија
-Спорт

Изборни предмети

-Латински јазик
-Вовед во правото

IV година

-Математика
-Филозофија
-Спорт

Изборни предмети

-Економија
-Менаџмент
-Историја
-Логика

Општествено-хуманистичко подрачје Б

III година

-Математика
-Историја
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Спорт

Изборни предмети

-Етика
-Педагогија
-Социологија

IV година

-Македонски јазик и лиература
-Математика
-Филозофија
-Спорт

Изборни предмети

-Социологија
-Филозофија
-Историја
-Психологија

Eh da...Ja sum u karev..Doj u karev,iskreno ja sum sosema zadovolen..odnosot na profesorite e korekten ..sve e super..iam samo edna beshtia fizika so mi predava "Ekaterina"...ali jbg..ke se pomirish so toa..drugite se super <3

Јас секогаш сум преферирал стручно средно училиште, ако веќе се имаш одлучено во која насока ќе го тераш образованието тогаш најдобро да се запишеш во средно кое што ќе оди со струката.

Eдно прашање ако може!Што е билингвална настава а што реформирана програма?Погледни во пријава за запишување во прва год.средно точка бр.14.Ај ако може до вторник да ми одговорите!Благодарам!

Реформирано образование е новата програма по која учиме во последниве 4, 5 години. Тоа е сегде исто:)
Билингвална паралелка бев јас. Франкофониот клас во Корчагин... Тоа значи дека ќе ти биде прв јазик Француски, дека ќе имаш повеќе часови француски од другите (+ часови со лектор французин, за конверзација) и + некои предмети ќе имаат часови кои се одржуваат на француски.
НА крај се полага Француски испит и таа диплома ти е гаранција за било кој франкофон универзитет во светот дека можеш да следиш настава. Јас така нема да полагам јазик сега, за да одам во Франција на факултет.
Нешто поконкретно да те интересира?

Па вака,заавршува училишната година,и осмо одделенците треба у средно да се запишат,но во КОЕ средно учелиште???овде ке може да поставувате прашања за средните училишта.еве јас ке почнам

Сакам да се запишам во гимназијата Никола Карев во Скопје,и ми кажаа ми кажаа имало ОПШТА и МАТЕМАТИЧКА гимназија,може ли некој да ми објасни што како,кои предмкети се у општа а кои у математичка??поздрав

Гледам дека уписите уште не се поминати па викам да ти помигнам малку, вака:

Имам завршено во Карев, и едно ќе ти кажам ако имаш малку подобри познавање од природни науки воопшто немој да се двоумиш за ова школо. Средно-строги но квалитетни професори се добар начин за стекнување на основа за понатаму (за на факултет).

До скоро важеше за строга и прилично тешка гимназија, но генерациски професорите се сменија, дојдоа млади професори и искрено јас сум презадоволен од тоа школо. Доколку сега пак би се запишувал, повторно тоа би бил мојот избор.

Билингвална паралелка бев јас. Франкофониот клас во Корчагин...

Се плаќа ли тоа ?Сите предмети ли ти беа на француски?Во ЈБТ има исто таква(мислам)ама германска паралелка,тоа ли е тоа?

Се плаќа ли тоа ?Сите предмети ли ти беа на француски?Во ЈБТ има исто таква(мислам)ама германска паралелка,тоа ли е тоа?

da toa e i slusaat nekolku predmeti na germanski

najiskreno ne preporacuvam da doete u jbt zs e tesko a plus i ima inat prof

Не се плаќа ништо, не се сите предмети на француски, само повремено ќе имате часеви на француски по одредени предмети.

da toa e i slusaat nekolku predmeti na germanski

najiskreno ne preporacuvam da doete u jbt zs e tesko a plus i ima inat prof

Грешка сте двајцата, германската во ЈБТ не е билингвална, специјална е, имаат само по 6 часа германски неделно, два дена по 3 часа едноподруго.
Не изучуваат предмети на германски, само имаат часови со германски лектор. За германски ги делат во 2 училни по 17 деца отприлика и на месец дена се менуваат, едните се кај лекторот, едни кај таа по германски нивната.

Значи билингвална или реформирана пишуваме реформирана:helou:,а таму погоре(пример)јазично-уметничко подрачје комбинација А,зарем уште од сега 1ва год. мора тоа да се прецизира?,нели изборот беше во трета?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom