Заушки

утре ќе одам уш една да примам матичниот ми рече за сваки случај и крв да си испитам пошо во класон едно дете веќе имат .. да си сум сигурна..

А иначе мене не ми е толку страв мене ак ме фатит туку на машкиве од мене дан ги префати...

Вес,ти ги имаш прележано,немат потреба сеа да примаш уште една вакцина. Имуна си :smir:

Па на факултет сум и сам си отидов денес кај што ме вакцинираа во основно и по основа на картонот видоа дека не сум примил 1 вакцина во 1 одделение и одма ми ставиа без проблем.

Кај нас ако не кажат во понеделник дека ќе идат и ја одам :)

ај да си прашам пошто незнам
Вака јас отидов во амбуланта кај мене и ми рекоа дека ги имам примено двете вакцини
На телевизија викаат дека и тие што имаат примено две вакцини не се 100% имуни
Денеска ќе доаѓаат во школо да вакцинираат и вчера ни помина таа педагогот што ни е во школо и ни вика дека нема ништо лошо да се вакцинираме пак дека може да се прими вакцина и по 3ти пат
И денеска во разговор со таткоми кој слушнал негде по телевизијава дека кажувале дека заушките се појавуваат дури 20 дена по заразувањето и дека ако се прими таа трета вакцина немора да значи 3та може да биде и втора и ако истовремено си заразен може да дојде до компликации
И последно јас немам прележано се осеќам топ и незнам на кого да верувам
Ако знае некој постручно нека ми објасни да ја примам таа трета вакцина или не?

Јас баш ги прашав ако во мене имам вирус на заушки и инкубира и сеа со вакцината дали ке има некои компликации докторката ми кажа проверени се вакцините и безбедно било. :toe:

Врска немаат никој само гледаат да нашибаат вакцините и мислат завршиле работа:tapp:

а јас иам примено прележано и втората...па пак не сум на сигурно...луѓе...вакцинирајте си се...:smir: logout од темава...доста е дискусии, се излезе на виделина :)

Па шо кошта сеа да се вакцинирам кога имунитетот се ствара по месец дена. Сеа шо е епидемија и 100 вакцини да стаам пак има шанси да фатам. После месец дена ке видиме.

Јас вчера си стаив вакцина, али дејството и е дури по 20 дена, откога пак не си најсигурен
Значи овие 20 дена може комптно да си фатиме заушки
Што ќе ми е мене вакцина кога за 20 дена ќе нема ни епидемија

Јас вчера си стаив вакцина, али дејството и е дури по 20 дена, откога пак не си најсигурен
Значи овие 20 дена може комптно да си фатиме заушки
Што ќе ми е мене вакцина кога за 20 дена ќе нема ни епидемија

Епидемијата на заушки нема да трае само 20 дена.Најризично е да се заболи во зима и пролет, така да може да има уште заболени и во март, април.Познавам деца и во лето што имале заушки.

Точно Ехоtic. Се очекува на пролет да се зголеми епидимијата. А од каде знаете дека за 20 дена се активира имунитетот?

хмм...сигурна си??...од заушки може да се остане стерилен...
башка читав имунизацијата која ја дава вакцината е дури по еден месец од примањето...така да пак не си заштитен

Мислам дека од мононуклеоза ако не се лечи правилно може да настане и леукемија.....или беше тоа стрептокока...хм не знам точно али битно вирусот на мононуклеоза останува во организмот доживотно и може да предизвика разни компликации. Па сеа ти види...

мене денес ме буцнаа. не сум ги примил двете вакцини против заушки
вакцината дејствува веднаш, не моментално ама скоро

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom