Зашто странски екипи?

• Креатор на темата Креатор на темата TheTrooper
  • Време на започнување Време на започнување

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Ме интересира зашто поголемиот дел од луѓето тука навиваат за странски екипи?Мислам,ок да имаат свој омилен клуб од странство,но зашто воопшто не ги пратат домашните екипи?

Квалитетот,добро далеку подобар е.Но зарем не мислиш дека тој би се зголемил и тука колку-толку ако има на пр. 9-10 000 луѓе наместо 500-600 ко сега?
А каде е љубовта кон некој тим од твојот град?
Исто и за репрезентацијата.Брзил е појак од Македонија,па сега за Бразил ќе навиваш или?
Да ти се допаѓа некоја странска екипа ми е јасно,.Да сакаш да гледаш подобар фудбал ок,но на пр. да се најкоментирани темите за Ливерпул,Челзи.....,а тие на домашните екипи да ги чепнува некој чат пат.Зашто толку се запоставува домашниот фудбал.Па и спорт воопшто.

Зарем ти мислиш дека ако се зголеми посетеноста на натпреварите, ќе се зголеми квалитетот? Јас мислам дека е обратно! А додека има луѓе какви што има моментално во федерацијата и во клубовите, квалитетот ќе го бараме на друго место. И да има нешто квалитетно тука ќе се уништи(имало и такви случаеви) заради алчноста на луѓето за пари.

Сите сакаме да има добар фудбал и кај нас, да го гледам Вардар со Цска Москва и со Спарта Прага како што беше порано, ама нема!

Зарем ти мислиш дека ако се зголеми посетеноста на натпреварите, ќе се зголеми квалитетот? Јас мислам дека е обратно! А додека има луѓе какви што има моментално во федерацијата и во клубовите, квалитетот ќе го бараме на друго место. И да има нешто квалитетно тука ќе се уништи(имало и такви случаеви) заради алчноста на луѓето за пари.

Сите сакаме да има добар фудбал и кај нас, да го гледам Вардар со Цска Москва и со Спарта Прага како што беше порано, ама нема!

Зарем мислиш дека би било исто 300 луѓе да пеат за Хари или 3000 луѓе да пеат?

Квалитетот,добро далеку подобар е.Но зарем не мислиш дека тој би се зголемил и тука колку-толку ако има на пр. 9-10 000 луѓе наместо 500-600 ко сега?
А каде е љубовта кон некој тим од твојот град?
Исто и за репрезентацијата.Брзил е појак од Македонија,па сега за Бразил ќе навиваш или?
Да ти се допаѓа некоја странска екипа ми е јасно,.Да сакаш да гледаш подобар фудбал ок,но на пр. да се најкоментирани темите за Ливерпул,Челзи.....,а тие на домашните екипи да ги чепнува некој чат пат.Зашто толку се запоставува домашниот фудбал.Па и спорт воопшто.

Кој тим бе брат... 2 албански имаше, еден го нема веќе Фала Богу, вториот исто така се надевам дека ќе го снема што побргу.
Странскиот фудбал го гледам затоа што уживам во него, а што да гледам кај нас? Кај се тепаат, кај се пцујат? Да, и во странство го има тоа, ама барем ќе гледам мајстории. Бев еднаш на утакмица кога играше Милано. Кога фрлија нож на средината на теренот си заминав веднаш и се заколнав дека не се враќам на некој Македонски стадион додека еден од нашите клубови не заигра во ЛШ. Изгледа ќе се начекам, ако воопшто и дочекам.

Па да,зголеменоста ќе го зголеми квалитетот.Како прво едно е да играш пред 300 луѓе,а друго пред полн стадион(5-6 000 колку што се нашите).Мотив поголем се има.Плус,ниту еден солидне играч не би сакал да игра на места каде што никој жив не го гледа.Исто и од продажба на карти би можеле да се покриваат некои основни трошоци.А ако има повеќе луѓе на стадионите,повеќе навивачи тогаш многу полесно ќе се избркаат гнидите од ФФМ и од клубовите.Тие осптојуваат затоа што никој не го боли уво за фудбалот тука.
Не викам дека се е до навивачите,треба и федерацијата и клубовите да почнат да работат ко што треба за да се подигне квалитетот.Жалосно е кога ќе видам дека дури и на балканот по култура на навивање и вниманието кое им го посветуваме на домашните клубови сме убедливо на дното,а да не зборам за во Европа.

Абе не мора квалитет да има.Можат странски утакмици од тунгузија да даваат не можат 5 камери по градовиве да пуштат?:tapp:Прво нека има на тв па ќе почне да се гледа после ќе те завлече и на стадион така сепраи а не овие ништо не знаат да напраат саглам.:tapp:

pa ja ne znam osim ovoj gorce boj so navival na forumov za ekipa ot tuka ali ne e bitno toa nego kvalitet sea so da ide nekoj da navija za nasive timoi i so fudbal ce glea?a stadionive abe idete livadi se be use voloi falat da zaoraat pa nema stolcinja ce te fatat bubrezi ako sedes cela utakmica i nameshtaljka e uvek u igra i sea ne e narod budala ce navija za propali timoi od kaj nas

pa ja ne znam osim ovoj gorce boj so navival na forumov za ekipa ot tuka ali ne e bitno toa nego kvalitet sea so da ide nekoj da navija za nasive timoi i so fudbal ce glea?a stadionive abe idete livadi se be use voloi falat da zaoraat pa nema stolcinja ce te fatat bubrezi ako sedes cela utakmica i nameshtaljka e uvek u igra i sea ne e narod budala ce navija za propali timoi od kaj nas

Ќе се повторам уште еднаш.
Иначе не е само Ѓорче Бој.Има и други,но за жал се малцинство......

Па да,зголеменоста ќе го зголеми квалитетот.Како прво едно е да играш пред 300 луѓе,а друго пред полн стадион(5-6 000 колку што се нашите).Мотив поголем се има.Плус,ниту еден солидне играч не би сакал да игра на места каде што никој жив не го гледа.Исто и од продажба на карти би можеле да се покриваат некои основни трошоци.А ако има повеќе луѓе на стадионите,повеќе навивачи тогаш многу полесно ќе се избркаат гнидите од ФФМ и од клубовите.Тие осптојуваат затоа што никој не го боли уво за фудбалот тука.
Не викам дека се е до навивачите,треба и федерацијата и клубовите да почнат да работат ко што треба за да се подигне квалитетот.Жалосно е кога ќе видам дека дури и на балканот по култура на навивање и вниманието кое им го посветуваме на домашните клубови сме убедливо на дното,а да не зборам за во Европа.

Ќе се повторам уште еднаш.
Иначе не е само Ѓорче Бој.Има и други,но за жал се малцинство......

tacno brat ja od ovie so i znam od forum samo on e za nas tim inace sigurno ima vise so se za nas tim ali kako da ti kazam sea kaj nas niso ne ide na dobro pa ni fudbal ali ne e stvar u sirotinja poso ene brazil sirotinja bil narod ali na fudbal nema shtednja i se dava para i sea svetsko kaj niv ce e za nekoja godina ali oni se druga prica kaj nas koj ce dae pari za 5 iljadi stolchinja da se zashrafat po livadive nashi para e toa be i druga stvar so mi teknuva koa nekoj politichar e na vlast i negoviot tim uvek e prv u nasha liga

Јас си навивам за домачи екипи како ФК Кукла с. Куклиш, Младост с. Добрејци, ФК Милениум с. Сушица, ФК Пчела с. Градско Балдовци и други екипи.

Како дете навивав за Вардар. Дури и тренирав таму еден период.
Сега навивам за Интер. Чисто ради Пандев и пошто со нив играм на PES.

Зошто повеќето од нас не навиваат за ниеден македонски тим?

Зошто сакаме да гледаме фудбал и се што следува со порцијата, односно - цела фудбалска магија. Не сакаме да гледаме третокласни мрсулковци како се влечат по терен, се пцујат и си кршат нозе, не сакаме да ја гледаме нивната неспособна управа која би го продала натпреварот во првата можна прилика, ниту пак сакаме да си гаеме илузии дека ретардинковците од ФФМ може да направат нешто за да го популаризираат спортот.

Затоа што нема жар и жестина. Поинтересно ми е да гледам Хедис Јуниор Куп, отколку Прва македонска лига. И секако, затоа што не сакам да навивам за победа и прогрес во некоја европска лига, кога знам дека буљашите ја шитнале утакмицата. У пичку матер више, го уништија фудбалот тотално.

Јас го сакам Вардар, ама во некоја друга димензија.

Зошто би го сакал овој клуб? Зошто би се вљубил во него? Што би ме натерало да отидам на стадион и да го гледам? За да гледам еден куп копачи како се роварат со Турново или Шкендија? Дај бидете реални малку... Треба да се удри прво еден „рестарт“, па дури после би збореле за овој феномен. Додуша, феномен е нешто што не може толку лесно да се објасни, а тековната ситуација и причините кои водат до неа се и тоа како лесни за објаснување.

Прво-немаме квалитет,повекето од лугето викаат,кој ке ги гледа бе копачиве,благе везе немаат од фудбал,ке си седам ке си гледам Интер,Барса,Челзи :toe:

Второ-и воопшто немаме лига,ова нималку не е лига каква што треба,за да имаме квалитетен фудбал,фудбал за кој ке се вратат гледачите и навивачите на сите стадиони ширум државава.

Трето-клубовивте се катастрофа,а тоа се должи главно на федерацијата,местењето утакмици од страна на истите и немањето желба на финансиски јаки луге да вложуваат во клубовите...

Нема квалитет. Плус каде да гледаме македонски фудбал освен по стадиони? Веќе и од Пакистан ќе почнат да даваат во живо на ТВ, а нашиве абер немаат. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom