Законот за забрана за возење од 23 до 05 часот.

• Креатор на темата Креатор на темата Slash-
  • Време на започнување Време на започнување
Како може да биде добар законот и за после 23:00 и за 75кw, бензинец со 75кw е скоро дупло по брза кола од дизел 75kw, прост народ силна држава, а за после 23:00 има многу млади почетници што работат 2ра смена после 23:00 меѓу кој и јас, при своја кола и при возачка дозвола да плаќаш/м такси дупло поскапо??

Пред некој месец и јас положив, за среќа од прва барем тоа нема да плаќам, меѓутоа две работи за закониве имам да кажам.
1. Со оглед на тоа дека најголема дозволена брзина воопшто изнесува 130 км на саат, не глеам потреба обична кола да е способна да вози со 240 км на саат.
2. Законов за после 11 часот е живо с***е , бидејки ми се дешавало да останам до 11:10 и да не смеам да мрднам до сабајле од страв да не ми лупнат казна, па да си работам цела година да ја плаќам, така да е*ем ти државата :lut:

^ Законот е катастрофален, почетник може да биде и 30 и 40 годишен, па дури и постар. И тој да неможе да вози после 23 часот? Ќе дрифта, ќе лумпува низ градот?

Sent from my Note 3 [SM-N9005] using Tapatalk

Почетник ВОЗАЧ си и на 50 години..Немаат врска старосните години,туку во сообраќајот..Што го прави тој возач од 40 години,поразличен од тој од 18-19?И двајцата се водат како почетници.[DOUBLEPOST=1441313097][/DOUBLEPOST]
Пред некој месец и јас положив, за среќа од прва барем тоа нема да плаќам, меѓутоа две работи за закониве имам да кажам.
1. Со оглед на тоа дека најголема дозволена брзина воопшто изнесува 130 км на саат, не глеам потреба обична кола да е способна да вози со 240 км на саат.
2. Законов за после 11 часот е живо с***е , бидејки ми се дешавало да останам до 11:10 и да не смеам да мрднам до сабајле од страв да не ми лупнат казна, па да си работам цела година да ја плаќам, така да е*ем ти државата :lut:

Ако си возач почетник,на автопат ако е ограничено 130,ти смееш да возиш 110..Ако на отворен пат е ограничење 100,ти треба да возиш 80..Така беше по законот,освен ако не го смениле и тоа.

^ Ретко кој Сериозен маж на 50 години со семејство ќе вози пијан, ќе дрифта, ќе прави разно разни глупости, за разлика од дечко на 18-20 години. Глупости е законот.

бензинец со 75кw е скоро дупло по брза кола од дизел 75kw
blog3.jpg

^ Ретко кој Сериозен маж на 50 години со семејство ќе вози пијан, ќе дрифта, ќе прави разно разни глупости, за разлика од дечко на 18-20 години. Глупости е законот.

Зар татко ти ниеднаш пијан не возел?Гости не ти дошле а да не се напијат по една-две лути,насвадба не си бил ли?

Зар татко ти ниеднаш пијан не возел?Гости не ти дошле а да не се напијат по една-две лути,насвадба не си бил ли?
Никогаш. Дошле се напиле во границите доколку биле со кола. Исто како второто, во спротивно не возам.

Како може да биде добар законот и за после 23:00 и за 75кw, бензинец со 75кw е скоро дупло по брза кола од дизел 75kw, прост народ силна држава, а за после 23:00 има многу млади почетници што работат 2ра смена после 23:00 меѓу кој и јас, при своја кола и при возачка дозвола да плаќаш/м такси дупло поскапо??

Ова за после 23 се слагам а тоа 75kw дизел и 75kw бензин ти е тешка...

Здраво, возачка дозвола имам 2 години, но имам 20 години. Дали сеуште се сметам за почетник ?

Не си почетник еве прочитај на линкот само 2 години треба http://www.pravdiko.mk/zakonski-ogranichuvana-za-vozach-pochetnik/
Оваа за почетник возач многу пати го имам читано и на различни места пишува различно. Некаде само две години, некаде две години и старост од 21 година..... Ако овде на форумот има некој полицаец, инструктор или што било да објасни како е правилно законот и да се реши дилемата.

Не си почетник еве прочитај на линкот само 2 години треба http://www.pravdiko.mk/zakonski-ogranichuvana-za-vozach-pochetnik/
Почетник си до 21 година, не знам што не е јасно. Ете нека иде да смени возачка (ако се менува воопшто кај нас), па ќе видиш што ќе му кажат.
Ако земеш возачка на 18 години тогаш си почетник до 21 година, ако земеш возачка на 25 години тогаш почетник си 2 години.

Почетник си до 21 година, не знам што не е јасно. Ете нека иде да смени возачка (ако се менува воопшто кај нас), па ќе видиш што ќе му кажат.
Ако земеш возачка на 18 години тогаш си почетник до 21 година, ако земеш возачка на 25 години тогаш почетник си 2 години.

Не е точно само 2 години си возач почетник. и на веб страната на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата има прочитајте http://www.rsbsp.org.mk/chlenovi-od...oobrakjajot-na-patishtata-za-vozach-pochetnik

Здраво, возачка дозвола имам 2 години, но имам 20 години. Дали сеуште се сметам за почетник ?

Не си повеќе почетник, можеш да возиш.

Порано беше да имаш 2 год. искуство и 21год. минимум. Сега е потребно само 2 години иксуство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom