Заинтересираност на младите во Македонија за започнување сопствен бизнис

• Креатор на темата Креатор на темата Word$haker
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.250
Поени од реакции
968
Локација
Скопје
Во моментов работам на едно истражување на темата од насловот, па ме интересира да прочитам ваши мислења. Колку познавате успешни мали бизниси (стартапи) во Македонија? Би се решиле ли вие да отворите свој бизнис?

Следите ли проекти и повици кои помагаат да отворите бизниси, и генерално дали сте запознаени со претприемништвото во Македонија?

Во моментов работам на едно истражување на темата од насловот, па ме интересира да прочитам ваши мислења. Колку познавате успешни мали бизниси (стартапи) во Македонија? Би се решиле ли вие да отворите свој бизнис?

Следите ли проекти и повици кои помагаат да отворите бизниси, и генерално дали сте запознаени со претприемништвото во Македонија?

0-успешни, не би се решил...

Би се решил да отворам ланец на ресторани секако првин би почнал со 2 ресторани и тоа не било какви ресторани не ресторани за пици тостови туку ресторан за традиционална македонска храна и ресторан за медитеранска исхрана

според моменталнава состојба не би отворал ништо во македонија бидејќи или ќе го затвориш поради рекет или поради „легален рекет“. Ако имаш некој своја фирма и пријавена знае на што мислам.

Кажете некоја успешна приказна ако има на некој близон понзнаик кој почнал од нула, немора да направил многу пари, ама барем слоидно да заработува и да може да си ги поврати кредитите. Дурго јас што се плашам да отворам, ама инспекции има да ти го раздерат г`зот мора да имаш некој близок познаник во општина или влада, барем јас така размислувам сега.

Не знам колку сте слушнале, меѓутоа во Скопје постои бизнис-инкубатор т.е. организација што помага при формирање на мали бизниси (во Автокоманда се наоѓа). Моментално сите канцеларии се фул со фирми кои работаат, дел од нив се и повеќе од 2-3 години таму. Воедно на пр., компанијата Codewell што ја има направено апликацијата Автобуско е пример за македонски успешен стартап.
--- надополнето: 11 јули 2013 во 22:36 ---
Би се решил да отворам ланец на ресторани секако првин би почнал со 2 ресторани и тоа не било какви ресторани не ресторани за пици тостови туку ресторан за традиционална македонска храна и ресторан за медитеранска исхрана

Што те поттикна баш на ваква идеја? :)

Не знам колку сте слушнале, меѓутоа во Скопје постои бизнис-инкубатор т.е. организација што помага при формирање на мали бизниси (во Автокоманда се наоѓа). Моментално сите канцеларии се фул со фирми кои работаат, дел од нив се и повеќе од 2-3 години таму. Воедно на пр., компанијата Codewell што ја има направено апликацијата Автобуско е пример за македонски успешен стартап.
--- надополнето: 11 јули 2013 во 22:36 ---

Што те поттикна баш на ваква идеја? :)
Гледам оти свеста се повеќе и повеќе се крева кај граѓаните во врска со здравјте и исхраната.Овде има еден куп граѓани кои обожаваат медитерански начин на исхрана и ја обожаваат македонската традиционална кујна,но не им е многу достапна.Кога велам македонска традиционална кујна,не мислам само на качамак и клиси,турлитава,зелници и пастмајлии....туку секаков вид на манџи па сосови,ајварот и пинџурот да не го забораиме,лебче на фурна,малешевско сирење,ракија....такви работи.Луѓето по ова плачат !

Јас неколку години по ред, кога ќе дојдев во Македонија, доаѓав со идеи, проекти и секогаш сум се враќал доста разочаран. Сите се негативно настроени за се што ќе им кажеш ново, сите климаат со глава во стил - тоа овде нема да помине (демек сите се експерти што направиле истражување на пазарот) и одма ќе те прашаат “ти ова можеш да го заштитиш??? Одма ќе те ископираат“ и сите пљукаат по Македонија, демек, овде бизнис не се прави, само ако си многу врзан, па рекет, па ова, па она, и да не се замарам да се враќам тука да правам бизнис со тие идеи. А кога ќе ги прашаш, што тогаш седат во Македонија кога имаат шанса и они да си одат... одговорот секогаш е “еее...па ти, не ме глеј мене, јас ова, јас она, врска овде, врска онде“, се некој бизнис тераат и Ауди возат, мислиш национална кола ни е станато Аудито, секој втор го има.

Јас на крај не ги послушав и си почнав да си терам бизнис по мое и сега терам, па ќе видиме.

Мој совет - ако сте убедени дека идејата е добра - само напред. Као поговорката: “Кога ќе остареме, не треба да се каеме за работите што сме ги направиле, туку за тоа што не сме го направиле“.

Nikogas ne znaes i nikoj nema da ti kaze iskreno dali ce ti pojde biznisot ili ne, se e toa lutrija ma cel biznis e lutrija..... inspekcii ima ama ne se tolku vazni za uspehot vazno e dali ce go vodis dobro biznisot ili ne ,dali ce imas kupuvaci ,dali ce mozes toj proizvod da go prodades na pazarot toa e najvazno

Ние сега ќе бушиме бунари во родното село на дедо ми, сакаме да пробаме со одгледување на ореви, малини, аронии, лешници и сл. Па да видиме што ќе биде со господ напред, потоа ако ова успее сакаме во дворот во куќата да направиме одгледувачница за печурки.

Интересни идеи :)
А сметате ли дека ги поседувате вештините за водење бизнис?
Во ред е да имате идеја, ама сметководство, маркетинг, администрација, финансии, тоа кој ќе ви го тера, како го планирате?

Јас неколку години по ред, кога ќе дојдев во Македонија, доаѓав со идеи, проекти и секогаш сум се враќал доста разочаран. Сите се негативно настроени за се што ќе им кажеш ново, сите климаат со глава во стил - тоа овде нема да помине (демек сите се експерти што направиле истражување на пазарот) и одма ќе те прашаат “ти ова можеш да го заштитиш??? Одма ќе те ископираат“ и сите пљукаат по Македонија, демек, овде бизнис не се прави, само ако си многу врзан, па рекет, па ова, па она, и да не се замарам да се враќам тука да правам бизнис со тие идеи. А кога ќе ги прашаш, што тогаш седат во Македонија кога имаат шанса и они да си одат... одговорот секогаш е “еее...па ти, не ме глеј мене, јас ова, јас она, врска овде, врска онде“, се некој бизнис тераат и Ауди возат, мислиш национална кола ни е станато Аудито, секој втор го има.

Јас на крај не ги послушав и си почнав да си терам бизнис по мое и сега терам, па ќе видиме.

Мој совет - ако сте убедени дека идејата е добра - само напред. Као поговорката: “Кога ќе остареме, не треба да се каеме за работите што сме ги направиле, туку за тоа што не сме го направиле“.
Што бизнис тераш ако не е тајна?
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:18 ---

Каков бизнис имаш,ако не е тајна?

Браво за мотивацијата, среќата ги прати храбрите! (y)

Онтопик, претприемачката свест ни е на ужасно ниско ниво. Но, добро е што во последно време има некои никулци, надеж за подобрување и тоа е за поздрав.

Најлесно е да се оди и работи за друг. Најлесно. Си одите на работа од 8 до 16 часот, после тоа дома. Викенд, одмори, празници покриени. Можеби некојпат ќе работите прекувремено и толку. А ако сте во државна администрација, на коњ сте.

Она што најмногу ми пречи е што дури и ако некој сака да започне нешто кај нас, ќе се најдат 100 души да го обесхрабрат, во смисла те тешко било, те рекети, те ова те она. Нормално дека е тешко, да беше лесно, сите ќе тераа бизнис. А ако некој успее, е тогаш идеме со констатацијата дека или имал среќа, или јаки врски. Нема шанси тој да работел деноноќно, јок. фаќате, нели? Дури и да потфрли некој, сепак имал храброст за разлика од сите оние кои чекаат плата од газдата и секој ден тресат клинци да не бидат отпуштени.

Во суштина клучни се 3 компоненти за успех:
- Добра идеја
- Солиден бизнис план
- Напорна работа

Претприемништвото воопшто не е лесно, сјајно ни гламурозно како што некои си замислуваат. Кој не е подготвен на големи ризици и жртвувања во смисла на слободно време, постојано надоградување и учење и вредна работа, поарно нека не се нафаќа. Претприемачот легнува и си станува со бизнисот, но истиот не го доживува како напор, туку како задоволство и предизвик да биде уште подобар. А колкумина можат да го кажат тоа за својата работа...?

Заборави на капитал, мора да имаш нешто макар и минимално како би можел да почнеш.
Има многу што зборат за рекети, Мијалков итн. и кога ќе ги праш кој и колку им мавал нив рекет се повлекуваат.
Не пробале сами за себе, ама тука се да серат.

Најдобро е кога ќе решиш да направиш нешто да не се консултираш со никој. Ќути си и терај си по планот и види што ќе излезе.

Во суштина клучни се 3 компоненти за успех:
- Добра идеја
- Солиден бизнис план
- Напорна работа

За мал приватен бизнис најпрво ти е потребно место / локација, разбирам дека тоа спаѓа во бизнис планот. Но доколку започнување на мал бизнис го направиш со изнајмување на место локацијата знај дека уште од почеток си хендикепиран.

Како и да е, голем мераклија сум за започнување на мал бизнис... Сајбер Кафе да бидам по прецизен. Тоа ми е идеата, а исто така уживам во таа работа. Знам дека не е можеби нај атрактивното "нешто" во моментот, но како што ги наброја погоре 3те работи за успех, убеден сум дека:
- Добра идеја (ги имам многу за како да го живнам бизнисот/привлечам муштерии)
- Солиден бизнис план (немам солидна место локација)
- Напорна работа (жеден за шанса)

И скогаш доаѓам до заклучок дека е полесно започнување на мал бизнис со партнер и доколку немаш Кеш подобро ич не си фантазирај, а со банки подобро да си немаш работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom