Задолжителна пракса за сите студенти од оваа година!

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ајде доста шо на факс сум од 9 до 7 па и на пракса ...... 3 смена да не сака да одам ..... Според новиот ЕКТС на архитектура имаме летна пракса 2 и 3 год. 10 работни дена и дневник да водиш во текот на тие денови ...... ние не сме црнци :vozbud:

А како тогаш во западните земји стигнуваат и на факс да одат,и да учат,и да работат и плус им останува слободно време?
Пракса,добра идеја ,само лоша ќе е реализацијата на ова.
Многу студенти.:smir:

Не верувам дека ќе биде успешно спроведена.:nenene::nenene:

:vozbud::vozbud::vozbud:
Ма и лето и зима, ич не ми треба одмор, само асална пракса да ијам.
Ептен мерак ќе ми напраи ова да се спроведе.

Најверојатно мислат за оние факултети кои немаат лаборатории т.е. можност за лабораториски вежби. Еве кај мене имам по 4-5 часа лабораториски вежби по секој предмет, а по програма имаме 30 дена пракса на крај на 3 та година.

Да барам кај има најдобар бурек значи, може и ќе ме вработат после тоа. I'll be the burek guy.

Ова не верувам дека ќе успее од проста причина што има многу студенти во Македонија,а приватните фирми не се обврзани да земаат студенти на пракса туку тоа го прават ако имаат добра волја а и тие практиканти треба да се платат и повторно ќе кажам со оглед на бројот на студенти тоа не се малку пари.Инаку како идеја не е лоша ,но ако се сетиме на нашиот менталитет каде што секоја новина се гледа со скепса и моментално одбивање ова ќе биде попљукано уште во старт

А како тогаш во западните земји стигнуваат и на факс да одат,и да учат,и да работат и плус им останува слободно време?

Стигнуваат оти сите работни задачи со факултетот му завршуваат до 13 или 14 часот, а кај нас некој тек тогаш почнуваат

Многу добра идеја !
НЕшто што навистина требаше.

Досега се излегуваше од факс со дипломата врака ,и освем на познавањето на стручните поими се имаше многу малце познавање од практичната работа.

Секако мора да се поработи на некои финеси кои погоре ги споменавте Колеги ,како времето кога би се обавувала праксата и сл, - за сето ова да биде поттик за поголем квалитет на сите студенти!

ЈЕС!
Одлично!
Практична настава фор д уин!

Народот леб нема да јаде овие на пракса ќе ги праќале...

Мислам дека ова е одлична идеја али не верувам дека ќе биде успешно спроведена.
Потребно ни е да видиме како се функционира во практика, зашто теоретското знаење не ни игра баш голема улога.
Се додека не ме тераат да варам кафе/купувам појадок и 2 месеца би ишла, али тешко дека ке биде така...

Баш сега гледав за оваа година 2010/11 отворени се 27.046 слободни места на државните факултети во Македонија.
Околу 100 000 студенти годишно треба да одат на пракса.
А Македонија нема ни пола од таа цифра активни фирми.

А зар мислите дека со 1 месец ќе ви дадат да работите нешто посебно?
И зар мислите дека ќе ви плаќаат?
Постои практиканство/волонтерство во Македонија, на дипломирани студенти, кои што не се плаќаат и работат по 6 месеци, година, две бесплатно,а не па за 1 месец да се плаќаат студенти. Може само во фирмата на тета, чичо, вујче да земете некоја пара.
Бидете среќни само ако најдете фирма кај што ќе имате пракса. Ама не ни очекувајте премногу од односот во таа фирма.

Пред да се донесеше оваа пракса требаше министертвото да преговара со фирми, да најде можност кај практикантите да одат на пракса, да се запознаат фирмите со ова.
Вака или сам практикантот ќе трчкара и ќе си бара работа, или ќе се пријави некоја фирма и ќе се испотепаат кој да оди во неа и ќе седат по 3ца на едно столче. И ќе фотокопира, скенира, прави кафе, купува бурек ... Ниедна фирма на непознат студент, за 20 работни дена, нема да му даде посебни одговорности ;)

Не се донесуваат измени во правилниците за студирање само со запишување во тетратче и со потпис, а без претходна разработка на нив господине министере.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom