За оние што сакаат да бидат подобри и најдобри...

• Креатор на темата Креатор на темата "_____________"
  • Време на започнување Време на започнување
samo ako sakas da bidis podobar mozis da stanis najdobar :)

_____________ напиша:
Gi gledash rabotite samo vo odnos na drugite. Ja, na prost primer, koga ke polozam nekoj gaden ispit, si se raduvam sam na sebe, shto sum uspeal za mene da go polozam toj ispit. K*r me boli za drugite dali go polozile ili ne, so shto ocenka go polozile ili ne. Ili drug primer, na basket, bev mnogu sreken koga uspeav da zakucam. Ne za da im vikam na drugite: "Ta na na, ja mozam, vie ne mozete", tuku zaradi mene! Za takvo podobruvanje zboram.
Ок тврдиш дека се земаш само себе во предвид и дека резултатот ти е важан исклучиво поради лична сатисфакција...А не си помислил дека тоа чувство на задоволство од самиот себе се ствара затоа што потсвесно си среќен што си си покажал на самиот а и на другите дека си подобар или најдобар во нешто,сеедно.
Човекот е социјално суштество. Освен ако не си, скраја било, аутистичен или патолошки асоцијален, онда мало теже дека твоето постоење и твоите постапки не се одредени од околината. Нашето опкружување, па и светот у глобала се нашето огледало. На секој од нас еден од главните и највисоките мотиви му е самоактуелизација(ова не го измислив јас, него го тврдат еминентни и докажани психолози и социолози), а таа подразбира одредување на нашето место во светот и е нераскинливо поврзана со другите околу нас. Неможе никој да не те почитува, прифаќа и слично, и да бидеш задоволен со себе и мотивиран. У таков случај губиш мотивација за било што и запаѓаш у апатија. Но кога правиш нешто што пред другите покажува дека вредиш, онда самодовербата ти расте и те мотивира да се трудиш да дадеш што е можно подобри резултати и да напредуваш. Така да нашиот емотивен, интелектуален и општествен раст е неодделиво поврзан и зависен од другите.

Licno mene, da bidam podobra ili najdobra vo nesto, mi e del od karakterot, nikogas ne se zadovoluvam so nesto, koga znam deka mozam, imam sili i razum istoto da go postignam. Ne veruvam vo podelbata na lugeto na inteligentni i pomalku inteligentni, ili onakvi koi se rodeni da bidat podobri od drugite, i druga grupa sto ne se takvi. Spored mene postojat mrzlivi i ambiciozni luge, na ednite ne im e gajle za nisto, osven se vo zivotot da im tece kako i voobicaeno, da ne mora da postignuvaat nisto i da se dokazuvaat vo nisto. Takvite luge se pravdat so recenicata: Jas ne sum dovolno inteligenten za da postignam nesto poveke.
Onie drugite vidovi luge, koi se ambiciozni za da postignat podobar uspeh i cel vo zivotot, veruvajte ziveat vo isti uslovi kako i mrzlivite, samo sto ne se zadovoluvaat so prosecnoto i se borat za poveke, koristejki gi maksimalno uslovite koi im se ponudeni.
Znaci, da imas ambicii da bides podobar vo nesto, znaci da sonuvas, da se boris i da ja postignes svojata cel so ogromna zrtva, i povtorno i povtorno i povtorno, sekogas i vo sekoe pole. Vakvite luge ne zapiraat na edna ili dve ostvareni iluzii, ne zapiraat nikogas, pa tokmu zatoa se smetaat za pointeligentni od onie mrzlivite. A fakt e deka ne se raboti za inteligencija, tuku za zelba.

Vie velite deka sakame da bideme podobri zaradi drugite okolu nas. NE, drugite okolu nas ni sluzat samo za komparacija, sporeduvanje na ona sto sme go postignale so nesto pomalo, i pogolemo. Koga se sporeduvaat so nesto pouspesno, kaj ambicioznite luge se ragaat novi sonista, novi mecti i novi planovi za dostignuvanje na istoto. I se taka, povtorno i povtorno.

Затоа што тоа е во природата на луѓето.
Секогаш сакаат да бидат подобри, најдобри. Секој човек сака да се надоградува себе си.

Zosto sakame da bideme podobri......poradi toa sto postojano evoluirame so tek na godinite, se nadograduvame kako licnosti pravejki retrospektiva na naseto odnesuvanje, nasite greski, doblesti, ........
A bas mi e zal za onie koi ostanuvaat vo edna mrtva tocka skoro cel zivot bez nikakva zelba za promena i vlozuvanje vo sebe....:toe:

ada напиша:
Неможе никој да не те почитува, прифаќа и слично, и да бидеш задоволен со себе и мотивиран. У таков случај губиш мотивација за било што и запаѓаш у апатија.

Sakash da mi kazesh deka toa dali ke bidam jas zadovolen od samiot sebe (kako eden od preduslovite da se bide i motiviran), zavisi od prifakanjeto i pochituvanjeto na drugite, t.e. od mislenjeto na drugite? Ako SITE okolu mene mislat deka ona shto jas go pravam ne cini, pa, sledstveno na toa, ne me pochituvaat i ne me prifakaat, jas NEIZBEZNO MORAM da prestanam da bidam zadovolen so sebe, da mi padne motivacijata i normalno, da padnam vo apatija?

_____________ напиша:
Sakash da mi kazesh deka toa dali ke bidam jas zadovolen od samiot sebe (kako eden od preduslovite da se bide i motiviran), zavisi od prifakanjeto i pochituvanjeto na drugite, t.e. od mislenjeto na drugite? Ako SITE okolu mene mislat deka ona shto jas go pravam ne cini, pa, sledstveno na toa, ne me pochituvaat i ne me prifakaat, jas NEIZBEZNO MORAM da prestanam da bidam zadovolen so sebe, da mi padne motivacijata i normalno, da padnam vo apatija?
Не, тогаш ќе леташ на крилата на инспирацијата и ќе бидеш посреќен од било кога...:uvo:
Неизбежно е "тежок" збор..Тука генерализираме...Ретко дека било кој е апсолутно имун на туѓата критика. А уште помалку критиката може да послужи како мотивација. Можеби првично, ќе не понесе за да им докажеме на другите дека сепак вредиме, но на долги стази, после константно негирање од околината, и повеќе од веројатно дека ќе почнеме да се сомневаме во самите себе и да ни се губи мотивацијата.
Како што и претходно реков човекот е социјално суштество. Неговата слика за самиот себе, и поттикот за напредок, во голем дел зависат од тоа како смета дека останатите го перцепираат него и она што го прави. Не може да се апстрахираме од опкружението и да правиме нешта исклучиво само заради себе. Нормално дека тргнуваме од сопствената личност и го доживуваме светот само преку нашите "очи", но интеракцијата и фидбекот од другите играат оргомна улога во нашите стремежи. Во секој одреден временски период, постојат одредени нешта што се сметаат за цели, доблести и што се вреднуваат, а истите се прифатени од околината. И нема некој што несака да напредува со цел да искачи повисоко на општествените скалила на вредност. Да со тоа го прави за себе затоа што се осеќа добро на тој начин, но критериумот му е поблиската и поширока околина, а не исклучиво самиот тој.

_____________ напиша:
Gi gledash rabotite samo vo odnos na drugite. Ja, na prost primer, koga ke polozam nekoj gaden ispit, si se raduvam sam na sebe, shto sum uspeal za mene da go polozam toj ispit. K*r me boli za drugite dali go polozile ili ne, so shto ocenka go polozile ili ne. Ili drug primer, na basket, bev mnogu sreken koga uspeav da zakucam. Ne za da im vikam na drugite: "Ta na na, ja mozam, vie ne mozete", tuku zaradi mene! Za takvo podobruvanje zboram.

Sepak ima drugi neli, koga bi gi nemalo tie drugite togash i ti nema da se raduvash, ke ti bide seedno!

Ili drug primer, na basket, bev mnogu sreken koga uspeav da zakucam.

Probaj izigraj sam basket, zakucaj, i pocustvuvaj isto custvo kako prethodno.

една од човечките особини е и да биде нај нај... :toe:

Nikogash covek nema da posaka da bide naj naj, ako nema nekoj drug, i ako e sam vo svetot:)

The End:)

Суштината на човековото постоење е да тежнее кон тоа да стане се подобар и подобар!

А ако мислеше општо за тоа дека секој тежнее да биде "подобар од останатите" не мора да значи, зависи од индивидуата! Мена барем никогаш не ми било важно да бидам центар пажња, подобра од вој, подобра од оној бла бла....едноставно ме замараат таквите работи, секогаш сум била задоволна со тоа шо сум! Некој е добар во цртање, некој во спорт.......колку и да се трудиш не можеш да бидеш најдобар во се!

Секогаш можеме да бидеме најдобри во тоа што ни е важно и на тоа што ќе се посветиме.
Луѓето кои што се впуштаат во таа „борба” се доволно посветени и храбри.
Освен тоа, никој, ама баш никој не сака да биде трет ако може да биде прв.:smir:

Една од одликите на човекот е да биде подобар од другите поточно прв!

Нема човек кој сака да биде последен, секој си има своја зацртана цел и цели кон неа! Еднаш ке стаса до таа, но секој ден излегуваат нови и нови, па затоа секој тера по свој пак за некогаш да биде најдобар во својата функција!

ПрИтИ_гРл напиша:
Една од одликите на човекот е да биде подобар од другите поточно прв!

Нема човек кој сака да биде последен, секој си има своја зацртана цел и цели кон неа! Еднаш ке стаса до таа, но секој ден излегуваат нови и нови, па затоа секој тера по свој пак за некогаш да биде најдобар во својата функција!
Единствената разлика е во тоа што кај некои луѓе тоа преминува во компулсивности и посесивност.

Оф топик:
Ја имаш преминато границата за лични пораки па не можам да ти пишам и да сакам :) Фала.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom