За луѓето...

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Верувате ли во тезата дека волкот не го менува влакното, те. луѓето не се менуваат или пак и да се променат во одреден период на животот , на крај се враќаат во првобитниот профил..
Или верувате дека луѓето се менуваат во текот на животот?
Колку средината влијае на нивната промена и дали ние луѓето им даваме шанса на луѓето да се променат?
Повелеле со коментари и примери:helou:

Мојот личен став кон темава е дека луѓето можат да го променат карактерот, па дури и целосниот профил, но само под одредени услови кои претпочитаат оттргнување од опшеството извесно време за да може да се преиспитаат себеси, па кога ќе се вратат во старото опшество да се трудат да ги побијат предрасудите(кои се од големо влијание) од луѓето.

Не верувам дека човек може да се промени многу драстично,да точно дека секој некој променил нешто дали во карактерот или пак однесувањето и слично но целосно да се промени некој не ми се верува сепак општеството има голема улога,имаше една поговорка во контекст на ова ама не ми текнува баш како беше мислам идеше „Вук длаку мења,но нарав не“ :wink:

Хм...може да има некоја промена, ама не целосно и не тотално.
Кога еднаш човекот ќе го изгради својот карактер, тогаш таков ќе остане во текот на целиот свој живот, со некои мали измени.
Но, тука сепак има едно но. Има луѓе кои по одредени настани или случки од нивниот живот, го променуваат својот живот, стил на живеење и размислување од КОРЕН.

дали ние луѓето им даваме шанса на луѓето да се променат?

Не, не им даваме. Обично како ќе го запамтиме човекот такво мислење ќе имаме за него и на некој начин сме отпорни на промени. Не сакаме да веруваме дека е можно некој да се смени. Го обесхрабруваме човекот од старт.
Така е во 99 посто од ситуациите.

Moze samo da se prilagodat kon novite uslovi sto mu odgovaraat, ama celosno da go smenat svojot karakter toa nema sansi:toe:

Зошто да не? Животот носи падови, те влечка, те носи до дното..сето то е за да се научи еден човек, да ги попрај својте грешки. Така и се менуваат карактерите, се менува човекот. Учи од своите грешки.
А дали ќе биди прифатен од луѓето наоколу? Дали тие ќе им пружат шанса. Не, штом веќе една личност добила етикета дека е таков, нема менување мислењето кај нив, па колку сакаш ти докажувај им..

Да, човекот се менува (не комплетно), на што влијаат повеќе фактори, но има и такви кои остануваат она што се засекогаш. Човекот во својот живот поминува низ разни ситуации кои влијаат на неговата промена или пак влијаат тој да продолжи да си живее онаков каков што е, во зависност од самите ситуации низ кои тој поминува.

Луѓето да се менуваат. А на тоа најповеќе влијаје средината во која живеат, значи луѓето во македонија и тие во друга држава (подалечна) не се исти. Зависи и од тоа со какви луѓе се дружиш, најчесто се копираат мислењата и се постапува исто како тој до тебе. А еден човек лесно се мени, има некои примери, ама глупо ќе звучатѕ и не ги кажувам сега за сега :hehe:

Верувате ли во тезата дека волкот не го менува влакното, те. луѓето не се менуваат или пак и да се променат во одреден период на животот , на крај се враќаат во првобитниот профил..
Колку средината влијае на нивната промена и дали ние луѓето им даваме шанса на луѓето да се променат?

Мислам дека зависи за каква промена се работи. Ако еден човек го промени посериозна ситуација која му значи, најверојатно неможе да се врати на првобитниот профил, а ако се работи за нешто поситно што не може многу да му влијае, може. Пример, неможе да се врати на првобитниот профил човек кој почнал да сака и цени повеќе, затоа што бил на работ да изгуби повеќе луѓе кои му значеле со неговото однесување, а може да се врати еден клептоман, кој некое време решил на сила да се тргне од крадењето.

Средината? Средината мислам дека не е многу пресудна за промената на поединците. Секој сам се менува или не, секој на крај сам одлучува за себе, без оглед дали го прави тоа со намера, при чиста совест итн.

За давање шанси ... јас лично давам шанси, најчесто повеќе од што заслужуваат некои луѓе. Имало ситуации каде што ми биле искористени, а и ситуации каде што за џабе време сум губела. За ништо од тоа не жалам, бидејќи сум давала секогаш тоа што можам, па на другите гревот нека се брои ...:toe:

Сето тоа менување зависи од самиот човек. Точно дека кога некој ќе изгуби многу драги работи во животот се менува. Некои се менуваат на подобро, некои на полошо. Во зависност од тоа колку таа личност е свесна за сето она што го направила во минатото, колку се има променето нејзиното размислување и колку на нејзе влијаела средината на нејзината промена, толку таа личност може да се врати во првобитниот профил или пак да продолжи онака како што е.

Средината влијае на секоја промена на човекот. Прво да почнеме од тоа дека се раѓаме како бел лист хартија и сето она што понатаму ќе се испише на него зависи од средината и од опкружувањето. Значи дека средината може да те направи подобра или полоша личност, во зависност од друштвото во кое ќе се најдеш.

Секој човек заслужува шанса. Иако многупати биле погрешно протолкувани и прокоцкувани шансите кои сум ги дала на некои личности, јас сепак продолжувам да верувам дека човек може да се промени. Можеби затоа им давам по уште некоја шанса на другите.:)

Ako covekot ne e menuva znaci toj ne postignuva nisto vo svojot zivot sekoj moze da ja smeni svojata navika samo ako saka. Naste roditeli ni kazuvaat sto treba i kako treba koga sme mali i nie go prifakame toa a kako povozrasni go osoznavame svetot preku toa kako nie gledame na rabotite no i sprema nekoi tugi mislenja. Sekoj covek e sposoben da se smeni ne potpolno ama sepak moze. A sekoj zasluzuva vtora sansa mada ne bi dala i treta ako licnosta uspee pak da me razocara:toe:

Vaka sie nie imame geni koi do nekade gi odreduvaat nasite karakterni osobini. Geni koi gi nasleduvame od nasite roditeli. Megutoa vrs karakterot, vrz licnosta na covekot nemaat svoe vlijanie samo genite, tuku i vospitanieto pred se kako i okruzuvanjeto okolu nas. Taka da koga ima tolku mnogu determinanti na nasata licnost. nevozmozno e da ostaneme isti, konstantni. Ziveeme , stareeme, zivotnoto iskustvo ne pravi pozreli, ne uci , ne menuva. megutoa nekoj se menuva pomalku , nekoj poveke. Taka da jas sum definitivno za toa deka kako i se ostanato i licnosta se menuva.:helou:

Vaka sie nie imame geni koi do nekade gi odreduvaat nasite karakterni osobini. Geni koi gi nasleduvame od nasite roditeli. Megutoa vrs karakterot, vrz licnosta na covekot nemaat svoe vlijanie samo genite, tuku i vospitanieto pred se kako i okruzuvanjeto okolu nas. Taka da koga ima tolku mnogu determinanti na nasata licnost. nevozmozno e da ostaneme isti, konstantni. Ziveeme , stareeme, zivotnoto iskustvo ne pravi pozreli, ne uci , ne menuva. megutoa nekoj se menuva pomalku , nekoj poveke. Taka da jas sum definitivno za toa deka kako i se ostanato i licnosta se menuva.:helou:

Ок, не ми беше поентата еволуирањето на личноста, ами промената на целосниот профил на личноста:wink:

Ок, не ми беше поентата еволуирањето на личноста, ами промената на целосниот профил на личноста:wink:

Pa da de jas celo vreme na toa aludiram. ali e mnogu slozeno da se objasni za da ja dolovam mojata poenta. SAKAM KAZAM NEZNAM RECAM :pos2:

Премногу фактори влијаат на една личност. Се може да се смени, освен оној дел од личноста кој отпаѓа на гените и некоја си предодреденост. И тука зависи дали гените ги гледаме како предиспозиции за развој на одредени особини или како гаранција дека одредена личност ќе поседува одредени особини. Сепак, генерално кажано, верувам дека може да се промени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom