За луѓето...

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Во денешно време итекако се менуваат.
Ако промената се случила поради (недај боже) некоја трагедија, па се повлече, изолира, тагува - во ред. Времето лечи се, па и тие луге се враќаат на стариот пат. Секогаш треба да им даваме 2,3..10 шанси.
Ама ако некој се промени поради алчност, материјална корист (ги нарековме новопечени богаташи) и за новото време не не познава, ние сме за него нула итн - е такви најмногу мразам. Откако ке го профуца стекнатото, останува сам и се враќа на старото. Е, на таквите не им давам втора шанса па што сака неке биде.
Точно е тоа дека средината делува на промените, ама тука големината на човекот. Да издржи и да биде таков каков што си е.
Да сумирам. Не ги сакам таквите луге кои се смениле поради наведените причини. :nenene:

стварно интересна тема lady : моето мислење е дека општеството секогаш делува на човекот.сум живеел 7г во странство откако дојдов во мк.се чуствував повеќе слободен,првите години колку сакас другари,другарки.но после 2 г се се смени ги немаше другарите ги немаше другарките останаа само двајца од нив кој стварно биле другари.зошто е тоа така,дали менталитетот ни е таков?секој човек ко ќе се пресели некаде на друго место почнува од нула.така да преходното останува само сеќавање добро или лошо.а и мислам дека минатото не прави тоа што сме денес:smir:

Ne veruvam deka lugeto bi mozele da go smenat svojot temperament i karakter zosto sepak toa e nesto sto go gradis od mal...Treba cvrsta pricina za menjavanje na nekoja osobina vo karakterot no i taa pricina nema da bide dovolna,mozeme da se potrudime da smenime nesto...ama karakter si e karakter i ne se menuva!

Ne baram od lugeto da se menuvaat zosto znam deka i jas nemozam,i do sega sum nemala licnost do mene za koja sum mislela deka treba da se smeni...

Sekogas sum sakala da ja smenam tvrdoglavosta kaj sebe,no ne mi uspevalo...:pipi:

smetam deka lugeto moze da se smenat, no pred se toa e vo sklop so situaciite sto zivotot gi nosi. Nekoi luge uspevaat i mozat da se smenat, a nekoi ne, se zavisi karakterno od lugeto . se e individualno

Верувате ли во тезата дека волкот не го менува влакното, те. луѓето не се менуваат или пак и да се променат во одреден период на животот , на крај се враќаат во првобитниот профил..
Или верувате дека луѓето се менуваат во текот на животот?
Колку средината влијае на нивната промена и дали ние луѓето им даваме шанса на луѓето да се променат?
Повелеле со коментари и примери:helou:
Се зависи од тоа колку некој сам сака да се промени.Доколку има нешто што навистина му значи во животот и поради кое смета дека треба да се промени,тогаш ќе го направи тоа без разлика колку и да е тешко тоа.Значи најбитна е желбата.Доколку се има желба и невозможното ќе стане возможно.

Колку шо памтам сум сретнал податок дека до 8-ма година, детето добива најголем дел од тие базични поставувања и гледања на најбитните работи, сржта на карактерот.
Маката го учи секого. За некои работи созреваме, ги надраснуваме па тоа може да ни изгледа како промена, за некои реагираме идентично како и претходно, без нешто да промениме. Нели фацлеста е она панта реи, се течи се се менува, па така и човекот влегува горе долу во дел од тоа се. Промените обично ги насочува кон позиција во која би бил посреќен, побезгрижен, порадосен. Било да се тоа промени во однесување, било да се тоа промени во размислување, било да се тоа промени во нервирање и така натаму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom