SS Divizion Totencof
Александар Невски
- Член од
- 2 јуни 2013
- Мислења
- 121
- Поени од реакции
- 102
celiot dokumentarec posveten na Jevgenij hristoviot vojnik
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
celiot dokumentarec posveten na Jevgenij hristoviot vojnik
Прегледај го приврзокот 67351
SS Division, мислам дека утре треба да отвориш тема за светата великомаченица Цеца.
Мислам дека со овој пост е најубаво да заврши темава.
Има процедурални проблеми за Иван да биде проламиран за светец. Колку што ја знам, за беатрификација се потребни следниве квалификации:Јас се надевав дека ти, од личен опит, ќе посведочиш за светиот Иван Чудотворец, кој онеправдано е запоставен и од МПЦ-ОА и од вранишковски. Очекувам хагиографија или барем житие за овој непресушен извор на разни чуда, за кого цел свет зборува, а само ние молчиме.
Има процедурални проблеми за Иван да биде проламиран за светец. Колку што ја знам, за беатрификација се потребни следниве квалификации:
1. да е богоугоден (чек)
2. да вршел чуда (чек, голем чек)
3. да загине со маченичка смрт во името на бога.
Ова третото кога ќе се исполни, подочњакот на Иван ќе може да се фрескоживописа.
Таман се тоа, ама ја прстите додека не ги збрцам во раните на Иван, не верувам.Зарем има некој што се сомнева во богоугодноста на Иван Исцелител, неверен Томо?! Зарем Мачорка не се воздигна од мртвите, во склад новозаветна традиција? Тајни се патиштата и ќорсокаците на верата. Може Иван маченички загинал, за да биде воскреснат, а се` со цел да ни помогне и да не утеши во овие мрачни времиња, полни со лажни пророци кои го навестуваат конечното доаѓање на антихристот. Но нејсе, на страшниот суд сите грешници ќе бидат лустрирани.
А не мора да биде баш (велико)маченик, само светец. Башка, дури и да не умрел, сигурно ќе се најде некој што ќе му помогне и таа, последна квалификација, последното скалило до небесата, да ја премине, а се во името на верата.
Инаку, презадоволен сум што на темата научив нов збор, новомаченик.
Со текот на времето, новомаченикот ќе ја добие потребната патина за да стане старомаченик, а на крајот и светец.
Зарем не се религиите прекрасни?
Очекувам хагиографија или барем житие за овој непресушен извор на разни чуда, за кого цел свет зборува, а само ние молчиме.
А кои сте „ние„? Ве има многу? Легион?...