Yevgeny Rodionov

• Креатор на темата Креатор на темата SS Divizion Totencof
  • Време на започнување Време на започнување
celiot dokumentarec posveten na Jevgenij hristoviot vojnik

Прегледај го приврзокот 67351

SS Division, мислам дека утре треба да отвориш тема за светата великомаченица Цеца.

Јас се надевав дека ти, од личен опит, ќе посведочиш за светиот Иван Чудотворец, кој онеправдано е запоставен и од МПЦ-ОА и од вранишковски. Очекувам хагиографија или барем житие за овој непресушен извор на разни чуда, за кого цел свет зборува, а само ние молчиме.

Мислам дека со овој пост е најубаво да заврши темава.

Јас се надевав дека ти, од личен опит, ќе посведочиш за светиот Иван Чудотворец, кој онеправдано е запоставен и од МПЦ-ОА и од вранишковски. Очекувам хагиографија или барем житие за овој непресушен извор на разни чуда, за кого цел свет зборува, а само ние молчиме.
Има процедурални проблеми за Иван да биде проламиран за светец. Колку што ја знам, за беатрификација се потребни следниве квалификации:
1. да е богоугоден (чек)
2. да вршел чуда (чек, голем чек)
3. да загине со маченичка смрт во името на бога.
Ова третото кога ќе се исполни, подочњакот на Иван ќе може да се фрескоживописа.

Има процедурални проблеми за Иван да биде проламиран за светец. Колку што ја знам, за беатрификација се потребни следниве квалификации:
1. да е богоугоден (чек)
2. да вршел чуда (чек, голем чек)
3. да загине со маченичка смрт во името на бога.
Ова третото кога ќе се исполни, подочњакот на Иван ќе може да се фрескоживописа.

Зарем има некој што се сомнева во богоугодноста на Иван Исцелител, неверен Томо?! Зарем Мачорка не се воздигна од мртвите, во склад новозаветна традиција? Тајни се патиштата и ќорсокаците на верата. Може Иван маченички загинал, за да биде воскреснат, а се` со цел да ни помогне и да не утеши во овие мрачни времиња, полни со лажни пророци кои го навестуваат конечното доаѓање на антихристот. Но нејсе, на страшниот суд сите грешници ќе бидат лустрирани.
А не мора да биде баш (велико)маченик, само светец. Башка, дури и да не умрел, сигурно ќе се најде некој што ќе му помогне и таа, последна квалификација, последното скалило до небесата, да ја премине, а се во името на верата.

Зарем има некој што се сомнева во богоугодноста на Иван Исцелител, неверен Томо?! Зарем Мачорка не се воздигна од мртвите, во склад новозаветна традиција? Тајни се патиштата и ќорсокаците на верата. Може Иван маченички загинал, за да биде воскреснат, а се` со цел да ни помогне и да не утеши во овие мрачни времиња, полни со лажни пророци кои го навестуваат конечното доаѓање на антихристот. Но нејсе, на страшниот суд сите грешници ќе бидат лустрирани.
А не мора да биде баш (велико)маченик, само светец. Башка, дури и да не умрел, сигурно ќе се најде некој што ќе му помогне и таа, последна квалификација, последното скалило до небесата, да ја премине, а се во името на верата.
Таман се тоа, ама ја прстите додека не ги збрцам во раните на Иван, не верувам.

Инаку, презадоволен сум што на темата научив нов збор, новомаченик.

:)

Со текот на времето, новомаченикот ќе ја добие потребната патина за да стане старомаченик, а на крајот и светец.

Зарем не се религиите прекрасни?

Инаку, презадоволен сум што на темата научив нов збор, новомаченик.

:)

Со текот на времето, новомаченикот ќе ја добие потребната патина за да стане старомаченик, а на крајот и светец.

Зарем не се религиите прекрасни?

Секако дека се. Зошто толку верници и маченици, ако не се прекрасни. Сигурен сум дека светиот синод едвај чека да се помачи.

Очекувам хагиографија или барем житие за овој непресушен извор на разни чуда, за кого цел свет зборува, а само ние молчиме.

А кои сте „ние„? Ве има многу? Легион?...

А кои сте „ние„? Ве има многу? Легион?...

Не бој се MIKI1! Не сум дел од римска легија, од легија на странци, ниту скраја да е, од некоја демонска. Жалам ако нешто напишано од мене, а поврзано со Иван Исцелител, те вознемири и не ти се допадна.
Ќе разбереш, сепак, дека светци, бајачи и разно-разни интересни типови, некои од нив насликани и со ореоли, со калашников и со други орудија за ширење на верата, во денешно време и не се баш најсреќниот пример за посочување на вредностите на православното христијанство. Станува збор за крајно приземна верска пропаганда.

Човекот бил мачен и го дал својот живот за идеал,не гледам како е можно тоа да биде предмет на мајтапење.Али кој курац,еве почнаа и муџоси на плоштад кај Ацета да се клањаат,ќе не биде бе:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom