Yevgeny Rodionov

• Креатор на темата Креатор на темата SS Divizion Totencof
  • Време на започнување Време на започнување
Не бој се MIKI1! Не сум дел од римска легија, од легија на странци, ниту скраја да е, од некоја демонска. Жалам ако нешто напишано од мене, а поврзано со Иван Исцелител, те вознемири и не ти се допадна.
Ќе разбереш, сепак, дека светци, бајачи и разно-разни интересни типови, некои од нив насликани и со ореоли, со калашников и со други орудија за ширење на верата, во денешно време и не се баш најсреќниот пример за посочување на вредностите на православното христијанство. Станува збор за крајно приземна верска пропаганда.

Сабазиј,

воопшто не мислев на Иван т.н. исцелителот, туку на Твојот коментар за наводната незаинтересираност од Црквата кон дотичниот Иван. Црквата нема потреба да се занимава со него, оти црковниот став за таквите исцелители е познат одамна.

Бајачите немаат што да бараат меѓу Светиите, а штом Црквата одредила икона за некој лик, тоа значи дела ликот е достоен за прикажување на таков начин, а не за верска пропаганда. Изработувањето икони и фрески во Црквата не е појава „од вчера„ ниту е пропаганда, туку начин на изразување на верското учење.

Изработувањето икони и фрески во Црквата не е појава „од вчера„ ниту е пропаганда, туку начин на изразување на верското учење.

Со калашников на грбот на новомаченикот?

Кое верско учење се изразува преку сликата на калашот? Многу ме интересира?

Иконава со калаш насликана е во некоја црква во Мадр Раша или е fan made дело?

more ama dibek si bil :D
pogore ti e objasnato, evgenij ne bil prviot vojnik proglasen za svetec pred nego imalo mnogu takvi, Sv Dimitrija e prestaven so kopje vo toa vreme od denesen aspekt i vo denesno vreme so kopje li ce go prestavat se znae toa sto e uniforma so toa.
Procesot na beatifikacija se znae kakov e i kaj katolicite i kaj posebno pravoslavnite vojnikot imal macenicka smrt, ne se otkazal od hristos i pokraj macenjeto nitu toj a nitu ostanatite.
mislam komentarive ti se kako na kokoska kvacka za dzabe kvacis celo vreme. :pos: (y)

more ama dibek si bil :D
pogore ti e objasnato, evgenij ne bil prviot vojnik proglasen za svetec pred nego imalo mnogu takvi, Sv Dimitrija e prestaven so kopje vo toa vreme od denesen aspekt i vo denesno vreme so kopje li ce go prestavat se znae toa sto e uniforma so toa.
Procesot na beatifikacija se znae kakov e i kaj katolicite i kaj posebno pravoslavnite vojnikot imal macenicka smrt, ne se otkazal od hristos i pokraj macenjeto nitu toj a nitu ostanatite.
mislam komentarive ti se kako na kokoska kvacka za dzabe kvacis celo vreme.

Ретард, ти реков да се обратиш кај психијатар. Тебе ти треба стручна помош. Висиш на линкови со екстремно насилство, се палиш на концентрациони логори, и зборуваш за светци. Кај и да е ќе заколеш некого по дома...

Ретард, ти реков да се обратиш кај психијатар. Тебе ти треба стручна помош. Висиш на линкови со екстремно насилство, се палиш на концентрациони логори, и зборуваш за светци. Кај и да е ќе заколиш некого по дома...

pak pocna so kukanjeto abe kokos eden :D , ne davame pcenica za kokosi :pos:
znaes na kokosite sto im pravata :D , kokosi kolam kako ne (y), odi snesi jajce i ne kvaci povejke :D

pak pocna so kukanjeto abe kokos eden :D , ne davame pcenica za kokosi :pos:
znaes na kokosite sto im pravata :D , kokosi kolam kako ne (y), odi snesi jajce i ne kvaci povejke :D

Колку си ти заминат, мајко мила. Дај ми број да контактирам со твоите родители, да сторат нешто. :cautious:

Ставрогин,

живееме во 21-от век, а не во времињата од Св. Димитрија и Св. Ѓорѓи...

Ставрогин,

живееме во 21-от век, а не во времињата од Св. Димитрија и Св. Ѓорѓи...

Тоа не е одговор. Кажи ми каква религиска порака се пренесува со калашот (или копје, сеедно) на грбот на маченикот?

Тоа не е одговор. Кажи ми каква религиска порака се пренесува со калашот (или копје, сеедно) на грбот на маченикот?

Ставро,
не „тапи„ без потреба...

Иконата се гледа во целина, што се фаќаш за оружјето од иконата? Бидејќи ликот од иконата бил војник во својот овосветовен живот и како војник Го исповедал својот Бог и својата вера и како војник загинал, што очекуваш да биде исцртано на иконата? Монашка мантија? Катана? Бластер?

Пораката од иконата е јасна, оти објаснувањето веќе е дадено и претходно. Тоа значи дека Царството Христово е отворено и достапно за сите кои Го исповедаат Христа Бога за свој спасител, небитно дали во Светов живееле како монаси или како световни луѓе, небитно дали живееле подвижнички или мирјански живот.

Ставро,
не „тапи„ без потреба...

Иконата се гледа во целина, што се фаќаш за оружјето од иконата? Бидејќи ликот од иконата бил војник во својот овосветовен живот и како војник Го исповедал својот Бог и својата вера и како војник загинал, што очекуваш да биде исцртано на иконата? Монашка мантија? Катана? Бластер?

Пораката од иконата е јасна, оти објаснувањето веќе е дадено и претходно. Тоа значи дека Царството Христово е отворено и достапно за сите кои Го исповедаат Христа Бога за свој спасител, небитно дали во Светов живееле како монаси или како световни луѓе, небитно дали живееле подвижнички или мирјански живот.

Абе Микица, знам дека не ти одговара муабетот, и веднаш почнуваш со селскиот хумор. Дали можеш да ми објасниш што бара еден рисјанин во војна, и дали е оправдано да носи оружје? Нешто образите, вртењето на другата страна?

И дали правењето на икона со калаш на грбот на маченикот, не е во спротивност со духот на рисјанството, и зарем во случајот не е обид за најефтина пропаганда?

Абе Микица, знам дека не ти одговара муабетот, и веднаш почнуваш со селскиот хумор. Дали можеш да ми објасниш што бара еден рисјанин во војна, и дали е оправдано да носи оружје? Нешто образите, вртењето на другата страна?

И дали правењето на икона со калаш на грбот на маченикот, не е во спротивност со духот на рисјанството, и зарем во случајот не е обид за најефтина пропаганда?

Ставро,

азбуката се учи од мали нозе, не на големи, а така е и со верското учење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom