J
joli1
Гостин
Анон, далеку од тоа дека јас не сум размислил.Не се фаќај толку за зборот гордост. И мене малку ми пречи. Не е тоа страшно.
Страшно е што не застануваш да ја размислиш суштината. Пробај, застани, тргни сè на страна, и размисли. Запрашај се, зошто мислам вака? Кои се факторите што влијаат на моето размислување? Која е мојата прва реакција кога ќе видам некој што е поразличен од мене, поразличен од тоа што сум навикнат да гледам? Зошто ми е одбивно? Зошто мора да сум против тоа?
Кога ќе почнеш да размислуваш онака отворено без предрасуди на овие прашања, ќе ја сфатиш суштината.
Но егото нема да ти ги дозволи овие работи, или работите кои треба да ги заклучиш.
Кога спомнуваш факти како најдрогераши биле, најсамоубиства, најментални растројства... сите тие факти кои „мора“ да ги спомнеш, доаѓаат од твојата омраза кон оваа популација. А не треба да ја имаш![]()
Јас не чуствувам омраза спрема лица кои имаат поразлична сексуална ориентација од мојата, ниту пак чуствувам омраза спрема некој кој што е поразличен од мене, баш спротивно, обожавам различности и ги почитувам. На крајот од денот колку и да се форсира дека сите сме биле исти сепак сите сме различни и сме уникатни, и во тоа е заправо и убавината.
Веруј ми дека дојден сум на форумов од неколку причини, а тоа е да дискутирам, да учам нови работи, да дознавам нови работи и да дебатирам за работи кои што ме интересираат и ги имам проучувано, а не да се расфрлам со зборови и да омаловажувам некого. Позади секој мој збор стои потрошено време на информирање преку кое заедно со лично искуство доаѓам до одредени заклучоци.
Јас ги спомнав тие работи бидејќи тие работи се факти и се сериозни и загрижувачки факти.
- LGB youth seriously contemplate suicide at almost three times the rate of heterosexual youth.
- LGB youth are almost five times as likely to have attempted suicide compared to heterosexual youth.
- Of all the suicide attempts made by youth, LGB youth suicide attempts were almost five times as likely to require medical treatment than those of heterosexual youth.
- Suicide attempts by LGB youth and questioning youth are 4 to 6 times more likely to result in injury, poisoning, or overdose that requires treatment from a doctor or nurse, compared to their straight peers.
- In a national study, 40% of transgender adults reported having made a suicide attempt. 92% of these individuals reported having attempted suicide before the age of 25.
- 9.0 times as likely to have recently used inhalants (9.9% compared with 1.1%)
- 3.9 times as likely to have recently used meth/amphetamine (5.1% compared with 1.3%)
- 3.5 times as likely to have recently used hallucinogens (4.9% compared with 1.4%)
- 2.6 times as likely to have recently used ecstasy (7.4% compared with 2.9%) (Table S3.60; Figure LGBTIQ1) (AIHW 2020).
- half of LGBTIQ+ people had experienced depression and three in five had experienced anxiety
- one in eight LGBTIQ+ people aged 18-24 had attempted to end their life
- almost half of trans people had thought about taking their life.
Можам уште пет постови само со статистики да постирам тука у темава, ама моментално сум на работа и не ми се замара, само сакав да ти објаснам некои работи.
Кога веќе сме кај омраза, можам со гаранција да ти тврдам дека мнозинството форумаши кои што дебатираат у темава не се за тоа да се линчуваат лицата со поразлична сексуална ориентација, туку сите сме против пропагирање на LGBT материјал, поготово пропагирање на LGBT материјал на малолетни лица, како и негово рекламирање на онлајн и традиционални медиуми.