Хипохондрија

• Креатор на темата Креатор на темата marga_k
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум Близнак - врска нема... :wink:

Jas sum devica i mislam deka toa nema veze so horoskopski znak.:toe:

Не бе луѓе хороскопските знаци немаат ама баш никаква врска со каракетрот на човекот.
А за хипихондрија јас па ич не сум иако секогаш кога нешто ме боли ми поминуваат сите можни болести, ма само за 5 минути потота се создава „имунитет” и во главата ми се врти „абе најверојатно ништо не ти е остај види ако продолжи да те боли уштѕе некој ден тогаш прашај за проверка, и не мисли на тоа, односно мисли дека ништо не тие е дека одма ќе ти пројде”.
Овој систем на „имунитет” кон хипохондрија го имам развиено бидејќи татко ми е стоматолог, и бидејќи сам се имам уверено експериментирајќи на себе дека со автосугестија може да се разболиш и да не си бил болен, или пак да не ја чувствуваш болеста воколку си убеден дека не си болен пришто и лечењето ид емногу побргу.

lele....imam drugar sto koga ke se iznervira pocnuva da si meri puls,nepravilno dise,se prepotue.....a be ti umira pred oci:)))))
posle 30 sekundi pak e u normala.....
prviot pat koga go vidov toa stvarno si pomisliv deka neso mu se desava na coekov,a toj pak si misli"lele kolku sum nervozen ke me strefi srce,izliv,......"

Јас така, ме боли грлото, неколку месеци, и си помислив ме фанал некој рак. Отидов во болница, на оториноларинголог, крв, урина, прегледи и хронично воспален крајник излезе.
Викам, чаре?
вели: „Треба да научиш да живееш со него или операција” и сега се научив да живеам со него.

Хипохондар сум си, шо да правам.

Мене порано ми беше страв од глупости ама читајќи ог членов над мене се имунизирав. Сеа сум супер.

Abe dobro, sekoj ponekogas se somneva deka e bolen od nesto ili pak se plasi da ne e nesto strasno i jas sum takva, no toa e normalno, ona sto ne e normalno e primerot so mojot bivsi decko. Covekov bese, ama vo bukvalnata smisla na zborot hipohondrik. Izmisluvase, se i sesto, deka go boli stomak, pa krv mu tece od vamu od tamu, koga odi vo vece isto taka krv mu tece i kakvi ti ne gluposti, sto sekako ne se vistiniti, e toa e vistinski hipohondrik, duri i sam veruvase vo toa. Sekoj mesec odese po bolnici da pravi ispituvanja, snimki, pregledi i nikogas nemase nisto, cisto kako na bebe. Eden den go odnesov kaj eden odlcen doktor za da mu dokazam deka stvarno nema nisto, zatoa sto doktorive na drzavna veke ne sakale da go primat na pregled (i normalno deka nema da sakaat, veke go naucija). Bivsiot moj pocna da se zali za se i sesto, koga doktorot ke go prasase dali go boli ova ili ona, on obavezno vikase da. Doktorov gi pogledna iljadnicite sminki sto gi imase prethotdno napraveno i fino lepo mu kaza deka se e na psihicka baza, go rasprasa kako se cuvstvuva i.t.n. i mu prepisa dijazepam.
I koga izlegovme od tamu jas cela srekna deka ovoj svatil deka ne mu e nisto, i mu vikam: ti rekov deka si zdrav, samo si zamisluvas nekoi bolesti, a ovoj mrtov ozbilen: ne doktorot rece deka site bolesti mi nastanale dake se nerviram. Lele luge e tuka puknav, ne znaete kolku e tesko da se bide vo drustvo na hipohondrik. Od tuka go odnesov kaj mene doma i mu otvoriv na internet nekolku strani za hipohondrija, no i toa bese zaludno, na cela negova lista na bolesti si ja dodade i hipohondrijata.
Toa odese taka do nedogled i na kraj morav da ja prekinam vrskata, strasno bese.:vozbud:

Од болести што доведуваат до смрт, ама онака ич не ми е страв. Од болести што може да те остават жив а со некој недостаток, ееее од тоа ми е страв. Тоа е занигде. Вака умрам, умрам, гајле ми е :D

Лелее мразам што припаѓам во оваа група, премногу паничам за ситници. Ќе ме заболи нешто и одма направам некој филм во глава. Почнува да ме мачат некои мисли дека кој знае каква болест е, па ајде на доктор. Порано повеќе се измачував со вакви мисли, сега поретко, избегнувам да мислам негативно понекогаш е проблемот во главата не во друго.

Порано не, но последниов период сум голем хипохондрик. Се надевам дека ќе успеам да го променам тоа во блиска иднина.

Порано ептен бев хипохондрик, а ме заболе стомак - слепо црево, кашлам - пнеумонија, жешко ми е - температура итн. Ама сега за среќа го надминав тоа :)

Луѓето што работат во здравството мора да поминат некој таков дел, јас кога ги изучував клиничките предмети имав вакви симптоми :)

Јас сум огромен хипохонрик, дури имаше период кога за се се влечкав по болници и правев испитувања, али добро е што само на периоди поинтензивно ми се активира :) За жал мислам дека не се лечи, или треба да научиш да живееш со тоа чувство, или да се клукаш со апчиња за смирување при секоја криза..

Имам страв невиден кога станува збор за Рак на тестиси, проблеми со Простата, проблеми со Ерекција, Импонтенција.

Појма немам зошто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom