Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Invisible Force
  • Време на започнување Време на започнување
...па највероватно има и тука објаснување, друго е да се гледа нагоре без препреки (освен облаци), друго кога се гледа право низ рељеф, магла, а и морето и океанот си има бранови, а нивото на водата може зависи и од рељефот на дното,
...околу созведијата всушност окото ја приметува светлината т.е. одсјајот, а не површината на тие звезди, темните „неосветливи“ созвездија не се гледаат, така да може само Месечината денски да се види на небото, другото тешко со голо око дека се гледа, па ете такво објаснување нешто во тој правец :toe:

Добро би било да побараш и истражиш на интернет колку далеку може да гледа човековото око. Може, илјадници, илјадници километри во далечина дури и повеќе. И сама велиш, ја гледаме и на дење месечината така? Но не само неа, сме гледаме и гледаме авиони обично летаат над 10.000 метри (10 км), сме гледале балони (оние големите со седиште на нив) и плус викаш дека го приметуваме одсјајот (светлината) од другите небески тела, така? Па штво врска има дали е одсјај, важно го приметуваме... нели? Значи нашето око има доволно домет да го забележи тоа на далечина од светлосни години.
- Друга работа сакам да објаснам, уште одамна, одамна, кога се верувало дека земјата е рамна плоча без да се докаже дека е тркалезна луѓето верувале дека е така. Мене лично и времето на Инквизиацијата ми дава до знаење друго нешто, баш напротив на ова денешново што го тврдат рамноземјашиве .. дека во 21 век уште се верува дека е рамна. Вака сега: со извинување, мрачните страни на самата црква и инквизиција биле во тоа што сакале секому да ја пренесат онаа работа во која верувале самите инкизатори и инвизицијата, (кои биле мотивите за тоа, само црквата ги знаела во тогашно време) да го држат во заблуда целото човештво и да се пренесува од генерации на генерации дека земјата е рамна плоча а всушност не е. Веројатно и тие самите знаеле дека не е рамна. Запрашајте зошто секого го апсат или го замолчуваат доколку ја дознае вистината? Зошто е запален Џордано Бруно?? Зошто Галилео Галилеј е измачуван и ставен во затвор? Бидејќи ја обелоденил вистината??? E pour si muove (сепак се врти). Еве ви и во денешно време чисти примери: Џулијан Асанж обелодени вистини и одма го замолчија, го втераа во затвор, Сноуден исто? И вие ако обелодените некоја тајна сега против државата ке скапете во затвор, нели? Сум кажал и пак ке кажам јас сум убеден и верувам во сферична форма на нашата планета, мноогу повеќе докази има за тоа, отколку за рамна.
- Само за една работа можам да се сложам со @The Savior, всушност тоа ми го налага и мојата интуиција, и сигурен сум... а тоа е дека од нас, од човештвото кријат нешто на Антарктик 10000% но никој не знае што!!

П.С Другари, живејте си и не се измачувајте повеќе, веќе затворетеја оваа тема. Најголем аргмунет во историјата е Фернандо Магелан или Магелановото патување;)

Attachments

• Магелан-пат.png
    Магелан-пат.png
    401,4 KB · Прегледи: 7
Последно уредено:
џабе е, ќе останат рамни у главата колку и да им се објаснува. Тоа се одбива во нивните празни глави пошто немаат мозок, него само ехо.

сме гледаме и гледаме авиони обично летаат над 10.000 метри (10 км),
... не знам дали можеш да видиш авион на 10000 м, може кога ќе спушта или се подигнува таму до некои 3000 м, а потоа тешко вероватно дега го гледаш.
и плус викаш дека го приметуваме одсјајот (светлината) од другите небески тела, така? Па штво врска има дали е одсјај, важно го приметуваме... нели? Значи нашето око има доволно домет да го забележи тоа на далечина од светлосни години.
... види, овде веќе треба да пишуваме за физички закони и пренесување на светлината низ просторот, дури доаѓа одсјај „светлина“ на нешто од Универзумот што можеби веќе не постои, а светлината се уште патува низ просторот, тоа не значи дека ти го гледаш предметот или комета што ја „пушти“ таа светлина или одсјајот, тоа не иде баш така дека ти тоа го гледаш баш со голо око.
дискутабилно нели?
Запрашајте зошто секого го апсат или го замолчуваат доколку ја дознае вистината? Зошто е запален Џордано Бруно?? Зошто Галилео Галилеј е измачуван и ставен во затвор? Бидејќи ја обелоденил вистината??? E pour si muove (сепак се врти).
И вие ако обелодените некоја тајна сега против државата ке скапете во затвор, нели? Сум кажал и пак ке кажам јас сум убеден и верувам во сферична форма на нашата планета, мноогу повеќе докази има за тоа, отколку за рамна.
пишуваш за тие во минатото кои биле замолчувани поради некоја ваква или таква вистина, па не мора толку во минато да гледаме доволно да се запарашаме за „вистината“ пред три години со започнување на пандемијата со коронавирусот, дали се сеќаваш на пендреците врз луѓето скоро низ цел свет кои избираат дали да се антиковид вакцинираат, казнување и забрана на движење, па и бркање од работа? дали ти ја знаеш вистината околу пандемијата со коронавирусот, еве јас не ја знам и се имам соочено со многу непријатни ситуации на наметнување на антиковид вакцинирање!
...не држи како теза ниту тоа, едноставно што толку се држи во тајност, зашто ако биле на Месечина не се отишло уште еднаш сега со напредна технологија и софистицирани апарати милјардери колку сакаш низ светот веднаш би се сложиле на такво патување?
Другари, живејте си и не се измачувајте повеќе, веќе затворетеја оваа тема.
...зш да се затвори темава? кој НЕ сака нека не пишува, а од каде дојам дека некој „се мачи тука“ пак ќе спомнам дека само го вежбаме мозокот да речеме да не прифаќаме или прифаќаме готови работи, што ако поинаку размислуваме поради неодговорени прашања и сомнителни однесување на поединци кои ги држат конците во светот?
...не заборавај, гимнастика на умот го држи телото во добра кондиција.

@bijons Спомнав веќе, не само за мене .. верувам и за тебе , исто така и за мнооогу, мнооогу други најголем аргумент во историјата е Ф. Магелан

Attachments

• Магелан-пат.png
    Магелан-пат.png
    401,4 KB · Прегледи: 2
magellan-explainer-circumnavigation-ship.jpg main-qimg-4c5602afc7894b07810c5235ca836561-lq.jpg
@bijons Спомнав веќе, не само за мене .. верувам и за тебе , исто така и за мнооогу, мнооогу други најголем аргумент во историјата е Ф. Магелан
...искрено малку поодалечена тема не толку разгледана од мене во последно време :D, инаку сигурно ќе најдам или нема да најдам неодговорени ли, одговорени прашања, инаку не паѓам на авторитет од мала, па ни сега, така може да пишуваме, ако зурла и пророкот помогнат со провокативни прашања или одговори што може да ги разгледаме онака да размислиме поинаку од секојдневието, инаку пред толку години со такви дрвени бродови по такви океани и мориња со денови да се плови, кога сега еден крусер ќе се насука во некој залив и ќе потоне, мислам онака, а и филмот со Астерикс и Обеликс, моментот кога Цезар бегајќи од галската војска ќе му диктира на писарот кој ги пишувал неговите патешествија...„пиши, по долгите исцрпни борбии извојуваната победа....“ мислам ме разбираш што сакам да ти доловам! :P

main-qimg-33b341e95dcb2a5bca510ce31f09f0fb.gif

„...Португалскиот благородник бил роден како Фернао де Магалхаес околу 1480 година, имал чувство за авантура и учествувал во низа португалски патувања дизајнирани да откријат и да ги искористат профитабилните патеки за зачини во Африка и Индија.
Во тоа време, Португалија и Шпанија биле вклучени во интензивно ривалство за да видат кој би можел да најде и да бара нова територија каде што би можеле да ги набават зачините посакувани од европските аристократи.
Во 1505 година, Магелан се приклучил на борбата, патувајќи во Индија, Малезија и Индонезија. Но, неговите денови во служба во Португалија биле избројани, тој бил обвинет за нелегална трговија и се скараол со Мануел I, кој го одбил неговиот предлог да се лоцира нов пат за зачини.

Screenshot 04-05-2023 21.55.00.png

Магелан бил убеден дека со пловење на запад наместо на исток и поминувајќи низ теснец кој се шпекулира низ Јужна Америка, може да мапира нова рута до Индонезија и Индија. Така, тој ја напуштил својата португалска лојалност и се упатил кон Шпанија, каде што добил и државјанство и благослов од Чарлс V за патување со пет бродови на запад.

Капетанот се обидел да стекне големо богатство и статус од патувањето: Чарлс му дал децениски монопол на која било рута што би ја открил, намалување на профитот и благородна титула за подигање. Но, тој бил во непријатна позиција кога станува збор за неговата мнозинска шпанска екипа и неговата кралска мисија. „Кастилјаните негодувале да пловат под португалски командант, а Португалците го сметале за предавник“,

Откако зимските временски услови ги принудиле неговите бродови да чекаат со месеци во денешна Аргентина, екипажот на Магелан се побунил, капетанот се борел да ја врати контролата над своите луѓе, но штом го сторил тоа, реперкусиите биле брзи и груби. Тој наредил на некои од бунтовниците да им ги отсечат главите и да ги отсечат, други биле заробени или принудени на тешка работа.

Патувањето се вратило на вистинскиот пат и Магелан успеал да се движи по премин кој сега е именуван во негова чест - Протокот Магелан. Но, неговите неволји не завршиле. Како што екипажот се пробивал преку Тихиот Океан, храната се расипувала, а скорбут и глад удриле. Магелан и неговите луѓе накратко дошле на копно во веројатно Гуам, каде што убиле домородци и ги запалиле нивните домови како одговор на кражбата на мал брод.

Screenshot 04-05-2023 21.56.44.png
Screenshot 04-05-2023 21.57.11.png

Еден месец подоцна, експедицијата стигнала на Филипините. На изненадување на екипажот, Енрике, поробениот човек што Магелан го купил пред патувањето, можел да го разбере и зборува јазикот на домородните луѓе. Се испостави дека тој веројатно бил израснат таму пред неговото ропство - со што тој, а не Магелан, бил првиот човек што ја обиколил земјината топка.
Тој побарал локалниот народ Мактан да се преобрати во христијани и се вплетил во ривалство помеѓу Хумабон и Лапу-Лапу, двајца локални поглавари. На 27 април 1521 година, Магелан бил убиен со отровна стрела додека го напаѓал народот на Лапу-Лапу.

main-qimg-f31ee5c178d5b5e96e45c8b58bd8213d-lq.jpgmain-qimg-1ff25b04a57d46104c079e866c7c49db-lq.jpg

„Сите веднаш се упатиле кон него со копја од железо и бамбус“, италијански научник кој го придружувал на патувањето, „така го убиле нашето огледало, нашата светлина нашиот вистински водич“. Екипажот го оставил неговото тело - можеби показател за тоа како навистина се чувствувале за нивниот немилосрден водач.

По смртта на Магелан, неговиот екипаж продолжил со единствениот брод што остана, капетан од Хуан Себастијан Елкано, Баскиец. Тие се вратиле во Шпанија во септември 1522 година. На патот, тие наишле на нов океан, мапирале нови патишта за европската трговија и ја поставиле сцената за модерниот глобализам. Шеесет илјади милји подоцна, и по смртта на 80 отсто од вклучените, експедицијата докажале дека светот може да се заобиколи и ја отвориле вратата за европска колонизација на Новиот свет во име на трговијата.

Се родила легенда - а во 1989 година, еден од истоимениците на Магелан дури отпатувал во Венера. За време на петгодишното патување, вселенското летало Магелан на НАСА направило слики од планетата пред да изгори во нејзината атмосфера.

Дали Магелан треба да се смета за херој или како го нарекувале „првиот турист“ на Филипините? Додека Гуам, Филипините, Шпанија, па дури и Португалија го славеле, но и го доведувале во прашање јубилејот.

main-qimg-177cc3a25b8f2ae5da2460b81f4b3dfa-pjlq.jpg

Намерата на Магелан никогаш не била да го заобиколи светот.

Првото обиколување во светот била одлука и подвиг на шпанскиот истражувач и навигатор Хуан Себастијан Елкано....“

:toe:

„Авионски лет или бродска пловидба не може да се одвива од Северниот до Јужниот Пол преку него и да се врати на другата страна. Тоа е затоа што не постои Јужен Пол. Никој никогаш не го направил ова, дури ни на земјината топка“.

...како бе не постои Јужен Пол? :несвест:

Последно уредено:
...искрено малку поодалечена тема не толку разгледана од мене во последно време :D, инаку сигурно ќе најдам или нема да најдам неодговорени ли, одговорени прашања, инаку не паѓам на авторитет од мала, па ни сега, така може да пишуваме, ако зурла и пророкот помогнат со провокативни прашања или одговори што може да ги разгледаме онака да размислиме поинаку од секојдневието, инаку пред толку години со такви дрвени бродови по такви океани и мориња со денови да се плови, кога сега еден крусер ќе се насука во некој залив и ќе потоне, мислам онака, а и филмот со Астерикс и Обеликс, моментот кога Цезар бегајќи од галската војска ќе му диктира на писарот кој ги пишувал неговите патешествија...„пиши, по долгите исцрпни борбии извојуваната победа....“ мислам ме разбираш што сакам да ти доловам! :P
Те разбирам што сакаш да доловиш, се ставаш сега во групата на рамноземјашите, но не битно. Сега вака да ти кажам само, тие ако живееле пред 500 и повеќе години, биле многу паметни и искусни морепловци, впрочем најголемите умови и откритија биле од тоа време. Од време на Коперник до време на Ајнштајн. Аааа сега работи кои што не ги одговараат од историјата ги исфрлате така? А она кое што ви е во прилог тогаш тоа е Ок, така? Не викам конкретно за тебе, за овие занесените рамноземјаши зборувам. Значи нешто кое што им одговара е Ок , а нешто за кое што немаат доказ и аргумент и не им е во прилог тогаш тоа не чини. Бе разлика дали е нешто од историјата факт/доказ или од поновото време. По 100-ти пат кажувам Ф. Магелан е најголем аргумент од историјата. и повторно и повторно ке ја прикачам сликата и рутата по која што пловеле

Attachments

• Магелан-пат.png
    Магелан-пат.png
    401,4 KB · Прегледи: 0
Последно уредено:
Те разбирам што сакаш да доловиш, се ставаш сега во групата на рамноземјашите,
... ако не е црно мора да е бело? а што со цел спектар на бои?

....значи никаде не се ставам, овде сме да пишуваме различни нешта, а не да се „ставаме некаде“ во група или било што, сакав да ти објаснам дека никој не знае кој што и како се пишувало во минатото според реалната вистина, ако овде неколку членови конкретно зурла и пророкот пишуваат одговори на коментари за „рамна Земја“ на зошто? - затоа!
...не значи дека се „рамноземјаши“ како ги стигматизирате вие, погрешно перцепирате кога некои пишува околу гравитација има нема, чекај ќе возвратите пишувајќи со примери вака така, а не да се наречат глупи рамноземјаши ова она, тие никогаш не напишале на таков начин, туку едноставно си играат можеби со факти некогаш држат вода некогаш не кој како ќе го сфати тоа, ете општо имаат различно размислување, но не мора да значи и верување, значи јас ако размислувам околу „рамна Земја“ не значи дека верувам во „рамна Земја“ , едно да мислиш и да дебатираш околу нештото, друго е во што веруваш и во што реално си го имаш ставот! (y)

Добро би било да побараш и истражиш на интернет колку далеку може да гледа човековото око. Може, илјадници, илјадници километри во далечина дури и повеќе. И сама велиш, ја гледаме и на дење месечината така? Но не само неа, сме гледаме и гледаме авиони обично летаат над 10.000 метри (10 км), сме гледале балони (оние големите со седиште на нив) и плус викаш дека го приметуваме одсјајот (светлината) од другите небески тела, така? Па штво врска има дали е одсјај, важно го приметуваме... нели? Значи нашето око има доволно домет да го забележи тоа на далечина од светлосни години.
- Друга работа сакам да објаснам, уште одамна, одамна, кога се верувало дека земјата е рамна плоча без да се докаже дека е тркалезна луѓето верувале дека е така. Мене лично и времето на Инквизиацијата ми дава до знаење друго нешто, баш напротив на ова денешново што го тврдат рамноземјашиве .. дека во 21 век уште се верува дека е рамна. Вака сега: со извинување, мрачните страни на самата црква и инквизиција биле во тоа што сакале секому да ја пренесат онаа работа во која верувале самите инкизатори и инвизицијата, (кои биле мотивите за тоа, само црквата ги знаела во тогашно време) да го држат во заблуда целото човештво и да се пренесува од генерации на генерации дека земјата е рамна плоча а всушност не е. Веројатно и тие самите знаеле дека не е рамна. Запрашајте зошто секого го апсат или го замолчуваат доколку ја дознае вистината? Зошто е запален Џордано Бруно?? Зошто Галилео Галилеј е измачуван и ставен во затвор? Бидејќи ја обелоденил вистината??? E pour si muove (сепак се врти). Еве ви и во денешно време чисти примери: Џулијан Асанж обелодени вистини и одма го замолчија, го втераа во затвор, Сноуден исто? И вие ако обелодените некоја тајна сега против државата ке скапете во затвор, нели? Сум кажал и пак ке кажам јас сум убеден и верувам во сферична форма на нашата планета, мноогу повеќе докази има за тоа, отколку за рамна.
- Само за една работа можам да се сложам со @The Savior, всушност тоа ми го налага и мојата интуиција, и сигурен сум... а тоа е дека од нас, од човештвото кријат нешто на Антарктик 10000% но никој не знае што!!

П.С Другари, живејте си и не се измачувајте повеќе, веќе затворетеја оваа тема. Најголем аргмунет во историјата е Фернандо Магелан или Магелановото патување;)

Младиќу,

преповторуваш приказни за мали деца од „основно„, каде црквата (која?...) го убила Бруно ради неговото верување во топчеста Земја?...

Ај прочепкај малце и самиот ќе увидиш дека тоа е обична лага. Тоа што „светата„ инквизиција убивала нејзини неистомисленици има своја причина, дури и да е таа (причина) искажана од црква која е отпадната од вистината.

Галилео, кој не обелоденил никаква вистина, како и Коперник, своевремено изнесувале идеи кои самите не можеле да ги докажат на никаков начив, гледано од нивното време, но проблемот тука и настанува-во обидот за промена на тогашниот општоважечки светоглед, кој е заснован на учењето од црквата (римо-католичката...), а тоа учење во главно е од духовна а не од материјална природа, така да секое изнесување идеи поинакви од тогаш прифатените, би значело и промена на тогашниот светоглед, што подоцна и се случило, со замена на геоцентризмот со хелиоцентризмот.

Патем кажано, врвните уметнички дела се создадени токму во времињата кога постои општо уверување во геоцентризмот и рамната Земја, во времиња кога таквиот светоглед не доаѓал под сомнеж во генерации од луѓе и со милениуми, за разлика од денес кога Земјава е топчеста, Вселената е полна со катаљарди галаксии кои „пичат„ безглаво во сите насоки и кога секоја генерација луѓе има некоја своја вистина, а вистината ја нема никаде...

За денешната „уметност„, која е забегана во комерцијала, во апстракција и во сатанизам, да не прајме муабет.

Ај, ќе ти текне...ќе пораснеш и ти...

Младиќу,

преповторуваш приказни за мали деца од „основно„, каде црквата (која?...) го убила Бруно ради неговото верување во топчеста Земја?...

Ај прочепкај малце и самиот ќе увидиш дека тоа е обична лага. Тоа што „светата„ инквизиција убивала нејзини неистомисленици има своја причина, дури и да е таа (причина) искажана од црква која е отпадната од вистината.

Галилео, кој не обелоденил никаква вистина, како и Коперник, своевремено изнесувале идеи кои самите не можеле да ги докажат на никаков начив, гледано од нивното време, но проблемот тука и настанува-во обидот за промена на тогашниот општоважечки светоглед, кој е заснован на учењето од црквата (римо-католичката...), а тоа учење во главно е од духовна а не од материјална природа, така да секое изнесување идеи поинакви од тогаш прифатените, би значело и промена на тогашниот светоглед, што подоцна и се случило, со замена на геоцентризмот со хелиоцентризмот.

Патем кажано, врвните уметнички дела се создадени токму во времињата кога постои општо уверување во геоцентризмот и рамната Земја, во времиња кога таквиот светоглед не доаѓал под сомнеж во генерации од луѓе и со милениуми, за разлика од денес кога Земјава е топчеста, Вселената е полна со катаљарди галаксии кои „пичат„ безглаво во сите насоки и кога секоја генерација луѓе има некоја своја вистина, а вистината ја нема никаде...

За денешната „уметност„, која е забегана во комерцијала, во апстракција и во сатанизам, да не прајме муабет.

брат, зошто ги извртуваш реалните работи што се десиле у лаги? Единствен аргумент ти е, прочепкај, ќе видиш дека не е така. И ја можам да ти речам Хитлер не бил лош, прочепкај, ќе видиш дека не е така. Фул оф шит ти се муабетиве.

Младиќу,

Младиќу, значи на вас рамноземјашиве работи кои што ви одговараат од историјата тие се во ред, а другото е лага ..така? Па да тргнеме од овде: ти самиот рече и напиша дека Магелан го убиле на Филипини, што значи дека веруваш и се согласуваш со тоа, дека пловеле на пат околу светот. За тебе тоа е вистина, но гледајќи исто и други ликови од историјата како на пример Коперник, Галилеј, во поново време и Ајнштајн е тоа што тие го направиле е лага, така? Како сега пловењето на Магелан било вистина, а ова што го кажал Галилеј (сепак се врти) е лага ?? Младиќу , се косиш самиот... сега би зборнал на твој јазик: Прочепкај па ќе видиш. Другари, и вас да ви кажам најголем факт во историјата е Магелан, еве повторно ќе ја ставам сликата , гледајте и размислете.

П.С Всушност тука лежи таа ваша рамноземјашка заблуда, вие убаво прoчепкајте... пак ќе видите ;)

Attachments

• Магелан-пат.png
    Магелан-пат.png
    401,4 KB · Прегледи: 1
Последно уредено:
Младиќу, значи на вас рамноземјашиве работи кои што ви одговараат од историјата тие се во ред, а другото е лага ..така? Па да тргнеме од овде: ти самиот рече и напиша дека Магелан го убиле на Филипини, што значи дека веруваш и се согласуваш со тоа, дека пловеле на пат околу светот. За тебе тоа е вистина, но гледајќи исто и други ликови од историјата како на пример Коперник, Галилеј, во поново време и Ајнштајн е тоа што тие го направиле е лага, така? Како сега пловењето на Магелан било вистина, а ова што го кажал Галилеј (сепак се врти) е лага ?? Младиќу , се косиш самиот... сега би зборнал на твој јазик: Прочепкај па ќе видиш. Другари, и вас да ви кажам најголем факт во историјата е Магелан, еве повторно ќе ја ставам сликата , гледајте и размислете.

П.С Всушност тука лежи таа ваша рамноземјашка заблуда, ти убаво прoчепкај... пак ќе видиш ;)

Младиќу,

како што вели мојата вероисповест: „...Човечката мудрост пред Бога е лудост...„, па нека бидат на куп ставени сите „ајнштајни„ и сите нивни мудрости, чии „вистини„ не траат подолго од една човечка генерација.

Што се однесува до Магелан, не е битно дали верувам во таквиот податок, туку го земам „здраво за готово„ и тој податок ништо битно не влијае на мојот живот, оти имам во Кого да верувам, а тоа е живиот Бог и тука сум си спокоен.

Што кажал Галилеј е исто така готов „податок„, иако самиот Галилеј искажал вера, поинаква од тогаш општо прифатениот светоглед, оти и самиот освен што верувал, немал друга поткрепа за своето верување. Вперувањето на неговиот „телескоп„ кој Јупитер сигурно не е аргумент за топчестата Земја.

Туку, твоево однесување е типично атеистичко, со неумерено прифаќање на готовите податоци на ниво‘ од религиозни догми, па наместо самиот да се посомневаш во нештата на кои се повикуваш, истите тие нешта ги сметаш за „несоборлива вистина„.

А колку „вистини„ паднале до сега, тоа е друга тема. Погледни колку „теории„ се напуштени само во претходниот век и токму сега, науките ни ги доловија вечните вистини...

Патувањето од Магелан несомнено се случило, но истото тоа само од себе не покажало дека Земјава е топчеста, туку дека постои и друг пат кон деловите/копната од Земјава и дека тоа патување подоцна е искористено како аргумент за обликот од Земјава, кој (облик) не можел да биде визуелно забележан во времето од Магелан.

А што се однесува до Бруно (некако го прескокаш...), тој е суден не ради топчестата вртечка Земја, туку ради паганизмот, за чие враќање самиот се залагал, и тоа во услови каде Римо-католичката Црква веќе имала цврста власт...

Се чини дека твоите вистини се прилично т‘нки...

Вперувањето на неговиот „телескоп„ кој Јупитер сигурно не е аргумент за топчестата Земја.
Screenshot_2023-04-05-12-43-31-81_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg
Е еднакво на Universal pictures логото за лажната топчеста земја во 20-30-тите односно 40 години пред наводното "слетување на месечината" кое исто така беше лажирано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom