Хари Потер

• Креатор на темата Креатор на темата Unicor777
  • Време на започнување Време на започнување
Ги прочитав 1виот и 2риот дел на македонски,инаку сакам сите да ги прочитам. На македонски јазик сеуште ги нема 6тиот и 7миот дел. Штета.

П.С. 7миот дел е последен.

Kako шторазбрав 6 и 7 дел нема ни да излезат на мак.Па ако знаеш англиски боље земи и прочитај си ги зашто наводно култура немала пари да ги купи авторскитеправа...глупости
П.С.А и на англиски подобро звучат!!!
Фрики,не си ме прочитала,па да не го копирам истиов пост овде,иди у темата "Филмски новости" каде што напишав дека всушност 6тиот дел веќе некое време стои преведена на нечие биро,само што "култура" нема пари за да ги откупи авторските права за издавање на шестиот дел,т.е. има пари,ама не и е исплатливо со оглед на популацијата и паричната моќ на македонците. Од друга страна топер кои се позитивно настроени во врска со ситуацијата,чекаат да ги откупат авторските права како претставник на книгата хари потер во македонија,и веднаш штом ќе им биде одобрено мислат да го објават шестиот дел од книгата :)

Ic ne mi e interesen, da mi ja dadat poslednata kniga bez pari pak nema da ja citam, mos za nekoj knigata znaci mnogu ama spored mene ima premnogu fantazii, razni gluposti sto ti treba mnogu vreme da se trudis da ja svatis storijata.

Фрики,не си ме прочитала,па да не го копирам истиов пост овде,иди у темата "Филмски новости" каде што напишав дека всушност 6тиот дел веќе некое време стои преведена на нечие биро,само што "култура" нема пари за да ги откупи авторските права за издавање на шестиот дел,т.е. има пари,ама не и е исплатливо со оглед на популацијата и паричната моќ на македонците. Од друга страна топер кои се позитивно настроени во врска со ситуацијата,чекаат да ги откупат авторските права како претставник на книгата хари потер во македонија,и веднаш штом ќе им биде одобрено мислат да го објават шестиот дел од книгата :)
КОј беа топер.И за колку време би ја објават книгата :jaj:

КОј беа топер.И за колку време би ја објават книгата :jaj:
Toпер се издавачка куќа како култура,и тие ќе ја објават книгата,веднаш(или недела-две,се зависи од топер) по одобрувањето од страна на џ.к. раулинг за претставување на книгата хари потер во македонија(моментално само култура го има тоа право)...Од друга страна никој не знае дали барањето за одобрување ќе биде прифатено со оглед на тоа што македонија е премала земја и џ.к. раулинг нема да добие многу профит од нашава земја....така да останува да чекаме :toe:

Well можете да пишете писма на Раулинг или на Bloomsbury (издавачкта куќа). :)

Ве молам некој да ми даде торент или нешто слично да го спуштам 6от дел на српски ако може(ама вистинскиот да е).фала однапред

Имам прочитано 6 дела, (шестиот на српски), и сега ќе го купам седмиот на англиски, пошо кај нас прашање е дали некад ќе излезе... Btw книгата многу ми се допаѓа.

Ако е вистина ова со Топер и објавувањето на 6тиот дел на македонски јазик.... ЕДВАЈ ЧЕКАМ :vozbud::vozbud:

Јас и 6 и 7 дел ги прочитав на англиски и немав никаков проблем.Мислам дека дури и подобро е да се читаат на англиски зашто преводот на македонски е ужас а и сепак пореална слика ми дава оригиналната верзија:toeto:

Што е толку ужасно во македонскиот превод? 0_o

Што е толку ужасно во македонскиот превод? 0_o

pa kako prvo iminjata se smeneti vo nivnite najdebilski formi, a pravilo e vo rpevod iminjata da se transkribiraat vo nivnite originalni formi.
posle, mnogu opisi, mesta kade sto treba da se posveti vnimanie, se preveduvani bukvalno... mnogu nestrucen prevod, koj ostava vpecatok deka e praven od strana na nekoj polupismen internet zavisnik koj znae angliski od nekoi amerikanski filmovi...

ja citav samo 3 del .. a filmovite gi gledav site dosega.. i krajot na 6 i 7 go 4itav na angliski -.-

harry poter mi e omilena kniga i mislam nikoj u mkd gi nema procitano poise od mene.Steta so ne e izlezena 6 na makedonski zoso ne sakam da gi citam na angliski iako kaj nas prevodot e uzasen.Neli ve nervira koa ke procitate ZMIJOLIK a ne Slitheryn

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom