Work and travel USA

• Креатор на темата Креатор на темата *ANE*
  • Време на започнување Време на започнување
Што би одговориле на овие прашања во Амбасадата
emoticon-0138-thinking.gif

What are the reasons that will make you want come back ?
How do you see yourself after 5 years ?
What you think about the Americans ?
What are your positive negative features?

и има некој што ќе оди за WEST YARMOUTH, CAPE COD, MА, на 20ти јуни ??
Што и да те прашаат зборувај дека го сакаш животот во Македонија и дека планираш да се вратиш назад да го дозавршиш факултетот и дека те очекува светла иднина во Македонија.
Кажи дека родителите заработуваат добри пари. И дека во Америка ќе одиш затоа што ја сакаш и сакаш да се запознаеш со луѓе од таму и да ги прошеташ сите нивни атрактивни места (како демек планираш сите пари што ќе ги заработиш да ги потрошиш на шетање).
Ако се жалиш од Македонија ќе сватат дека одиш таму за да останеш и мали се шансите да ти дадат виза.

А ако не е тајна , како иде тоа self arrangement (ако добро го пишав), сфаќам за што е всушност сам/а си нашол/ла работа све тоа они само да ги средат документите и на тебе останува да отидеш и сама да се снајдеш за сместување и такви работи , али како се стига до таа работа каде бараше работа , некој линк или слично ако не ти е проблем да ми пуштиш во ПП? И да , за крај уште едно прашање колку се исплати сам да си ги завршиш сите работи освен оние за документите ?
Селф значи ти да си обезбедиш работа, на било кој начин. Јас пример оваа година одам со селф преку другар кој минатата година беше во америка и оваа година од работодавецот побара да ме вработи и мене. Процедурата е следната: го прашуваш дали ќе сака да те вработи, доколку сака, му пушташ празен договор кој ти го даваат од агенцијата заедно со упатство за тоа што и како треба да пополни, потоа го скенира и ти го праќа договорот пополнет и потпишан, ти го печатиш и се потпишуваш и го носиш во агенцијата. Тие го праќаат на спонзорот кој се јавува на работодавецот и бара да потврди дали навистина ќе те вработи и сл. и ако се е ок чекаш интервју за виза и одиш. За смештајот зависи, нас работодавецот ни нуди и тоа е пишано и во договорот, во спротивно би требало сам да најдеш. За цената, конкретно преку коузон е 250 евра поефтино доколку одиш на селф програма. Поздрав.

Селф можеш да добиеш само ако одиш втор пат на истото место, или ако некој твој другар му се допаднал предходната година на работодавецот па му дава доверба оваа година да дојде со другари.

Се пријавив за W&T и сега чекам да ми закажат интервју за во амбасада. Сакам да земам кредит (најверојатно од тутунска ќе биде) но не знам како треба да постапам. Мојот родител зема плата 15.000 што значи дека тој услов го исполнувам. Дали треба да аплицирам за кредит пред или после интервјуто во амбасада? И многу ли е потребно за да го одобрат кредитот? Ова ме интересира бидејќи мислам дека во договорот со агенцијата пишуваше дека првата рата треба да се плати три дена после интервјуто во амбасада (доколку добијам виза). Јас мислам не треба да направат проблем, пошто се работи за W&T. Пишува таму дека има некаков грејс период. Што значи тоа дека ако го вратам кредитот за определен рок, нема да имам камата или...? Ај кој знае да ме упати малце оти многу ми е битно ова. Фала однапред. :)

Ај едно прашање за постарите шетачи :)
Дали данокот што САД ти го враќа треба да го пријавиш во УЈП?
Со оглед на тоа дека не е плата, не е некаков приход, малце нема логика да ти го оданочуваат тука.

Дали некој од вас до сега пријавувал такво нешто?

Контекст студентски програми -препорачувам! Агенција од доверба! Побарајте ги на ФБ

Ај едно прашање за постарите шетачи :)
Дали данокот што САД ти го враќа треба да го пријавиш во УЈП?
Со оглед на тоа дека не е плата, не е некаков приход, малце нема логика да ти го оданочуваат тука.

Дали некој од вас до сега пријавувал такво нешто?
Ne[DOUBLEPOST=1394758869][/DOUBLEPOST]
Што и да те прашаат зборувај дека го сакаш животот во Македонија и дека планираш да се вратиш назад да го дозавршиш факултетот и дека те очекува светла иднина во Македонија.
Кажи дека родителите заработуваат добри пари. И дека во Америка ќе одиш затоа што ја сакаш и сакаш да се запознаеш со луѓе од таму и да ги прошеташ сите нивни атрактивни места (како демек планираш сите пари што ќе ги заработиш да ги потрошиш на шетање).
Ако се жалиш од Македонија ќе сватат дека одиш таму за да останеш и мали се шансите да ти дадат виза.
Sto i da kazes e seisto, oni unapred odlucuvat,jas lani bev na intervju 18 may, a koga mi vratija pasosot bas vidov vizata mi bese izdadena na 17 may.[DOUBLEPOST=1394759435][/DOUBLEPOST]
1. I want to finished my college and be succesful .....
2. As a succesfull .. (lawyer) e.t.c
3. That they are hard-working, culture , friendly e.t.c izmisli nesto
Inaci odgovori obavezno kratki i jasni
poz i so sreka, ako si so fax ok nemas problem

Последно уредено:
Pocnaa intervjuata? Dali bese nekoj dosega da spodeli iskustvo?!

На мене и уште 2јца другари ни закажаа за 11 Април интервју.

Posle odobruvanjeto na DS kolku vreme se ceka za termin vo ambasada ako imame uplateno?!

Има ли некој кој е прва година на факлутет, да ми каже дали ке има отценки од втор семестар до интервјуто. Јас од прв семестар ги положив сите со 10ки а за втор семстар нема да имам положено ниту еден прдмет бидејки завршните испити ми се некаде во Јуни а интервјуата во Амбасада се секако порано. Што мислите ке имам ли проблем со тоа во смисла дека нема да ми биде исчистена годината па поради тоа да не ми дадат виза?

Здраво . Сакам да ве прашам колку ми се шансите за добивање на виза 3 година сум имам еден неположен испит , англиски не баш најдобро ....? И друго колку пари пропаѓаат ако не се добие виза и кои се најчесто поставувани прашања .. поздрав . :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom