Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.960
Поени од реакции
6.441
@PROROKOT што мислиш за ова? Дали има простор за жени свештеници или ова е поредниот воук потег кој еманира од запад?

Некако не иде жена да биде поп, јас сум релативно либерален ама комон сенс треба да се има.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.868
Поени од реакции
4.997
@PROROKOT што мислиш за ова? Дали има простор за жени свештеници или ова е поредниот воук потег кој еманира од запад?

Некако не иде жена да биде поп, јас сум релативно либерален ама комон сенс треба да се има.
Во Црквата никад немало жени свештеници.

Не постои причина и потреба да има. Внесувањето „свештенички„ е новотарија која доаѓа од протестантските заедници, кои, како и редовно низ историјата, внесуваат „новини„ кои во Црквата не се познати.

Во Црквата важечко е т.н. машко начело, кое почнува од сам Бог (Отец, Син, Свет Дух....имиња кои немаат женски „призвук„...), па преку Синот Божји, Кој стана и Син Човечки, па преку Апостолите, кои се исклучиво мажи, а преку Апостолите кон првите епископи од Црквите кои ги основаа Апостолите Христови.

И така до денес...

Дури и старозаветните патријарси и пророци се исклучиво мажи, затоа што машкото начело е задржано и во тие времиња.

Исусовата генеаологија од Него па до Адама води исклучиво по машка/татковска линија, не по женска/мајкина.

Жените, по својата природа, имаат улога која сам Бог им ја дал, преку Ева.

Замисли ситуација во која жена-свештеник треба да сведочи на нечија исповест!...:confused:

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.868
Поени од реакции
4.997
Замислив, каде е проблемот?
Штом си замислил, веќе знаеш каде е проблемот!

Ама не знаеш...и да ти посочам кој би бил проблемот, пак нема да веруваш.

Трај си ви види колку води „Јувентус„...

Член од
23 август 2024
Мислења
397
Поени од реакции
762
Штом си замислил, веќе знаеш каде е проблемот!

Ама не знаеш...и да ти посочам кој би бил проблемот, пак нема да веруваш.

Трај си ви види колку води „Јувентус„...
Сериозно не сфаќам каде е проблемот. Жените не знаат да чуваат тајна?

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2024
Мислења
91
Поени од реакции
143
@Darling кога некому велиш „Грешиш“ тоа треба да биде проследено со твое мислење за да го побиеш грешењето на соговорникот. Јас вака можам на сите мислења да им реплицирам грешиш и да си го прчам.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.109
Поени од реакции
30.174
@Darling кога некому велиш „Грешиш“ тоа треба да биде проследено со твое мислење за да го побиеш грешењето на соговорникот. Јас вака можам на сите мислења да им реплицирам грешиш и да си го прчам.
Темата не е од религиозен карактер и сметам дека таа дискусија може да се продолжи во соодветна тема.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.933
Поени од реакции
12.325
Малку глупава му е идејата бидејќи кога ќе се смени парламентарното мнозинство во американскиот Конгрес и во американскиот Сенат - било кога во иднина - либерал-фашистите ќе му го укинат законот и ќе го вратат општеството назад културолошки и политички.

Наместо ваква глупава идеја, треба со закон да ги заштити од било какви казнувања/санкционирања/дискриминирања сите американски граѓани кои не се замараат со туѓите лични само-идентификувања.

Како што законски никој не ги казнува тие кои како фашисти, расисти, нацисти и слично ги етикетираат Доналд Трамп, неговите поддржувачи и другите луѓе слични на нив, така треба со закон да се оневозможи да бидат казнувани тие кои ги игнорираат личните само-идентификувања на малоумните поборници на либерал-фашизмот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.109
Поени од реакции
30.174
Малку глупава му е идејата бидејќи кога ќе се смени парламентарното мнозинство во американскиот Конгрес и во американскиот Сенат - било кога во иднина - либерал-фашистите ќе му го укинат законот и ќе го вратат општеството назад културолошки и политички.

Наместо ваква глупава идеја, треба со закон да ги заштити од било какви казнувања/санкционирања/дискриминирања сите американски граѓани кои не се замараат со туѓите лични само-идентификувања.

Како што законски никој не ги казнува тие кои како фашисти, расисти, нацисти и слично ги етикетираат Доналд Трамп, неговите поддржувачи и другите луѓе слични на нив, така треба со закон да се оневозможи да бидат казнувани тие кои ги игнорираат личните само-идентификувања на малоумните поборници на либерал-фашизмот.
Влијанието на прогресивизмот врз децата е веќе преголемо во САД, и можеби вакви мерки ќе вродат со плод.
Целта е да се искорени фантазијата дека можеш да се идентификуваш во нешто што е биолошки невозможно да бидеш.
Нема сличност misgendering и нарекување некој нацист или расист. На маж со фустан ако му се обратам со соодветни придавки, во суштина не правам никаква клевета, објективно, тој човек е маж, не додавам и не одземам нешто од неговата личност. Ако на некој му нафрлам дека е фашист и расист, тогаш тој може да ме носи на суд, да докажам дека е, ако не успеам да докажам, тогаш клеветам и правам обид за оцрнување на личност.

Мора цела оваа идеологија да се забрани, зошто еден дел ако остане, ќе има реприза.

Kajgana Shop

На врв Bottom