Да одам на доктор и да ми го постави ова прашање - под итно ќе барам да ме прегледа друг доктор бидејќи неговата способност е доведена во прашање
Чекај кога ќе бараат и да направат вагинален гинеколошки преглед, да се осигураат да не те навредиле ако евентуално се чуствуваш како жена.Да одам на доктор и да ми го постави ова прашање - под итно ќе барам да ме прегледа друг доктор бидејќи неговата способност е доведена во прашање
Зошто мислиш дека Ричард Докинс глумел контра култура и нешто подривал? Напротив, отсекогаш припаѓал на научната mainstream култура. Докинс е голем противник на woke и cancel движењето.За ваквиве што цел животен и работен век го имаат поминато во подривање на установените норми преку глумење некаква контра-култура, и сега, кога одеднаш, од глава им се удираат последиците од животните дела, не што не ми е жал , туку ми е и мило.
Воопшто не забега со антихристијанство, човекот е атеист и јавно и аргументирано тоа го кажува. Инаку, голем противник е и на варварството на исламот и на woke и cancel движењето и смета дека во споредба со него дури и небулозите на христијанството звучат разумно. Затоа и се нарекува културолошки христијанин.Забега малку со антихристијанството, и тоа во ситуација кога уште тогаш беше во ек исламизација, форсирна имиграција во Британија, и ширење на лгбтп култот... Како што он самиот кажува дека практикува социјален аспект на Христијанството и разбира дека истото е дел од европската култура, така требаше да разбере дека со сите маани такво какво што е Христијанството е потребно за одбрана од присилната промена на културните вредности.
Прво, ако сакаш да дискутираш со некого, елементарна форумска култура е да го цитираш. Тоа истото христијанство еднаш, на почетокот послужило да се уништи цивилизацијата на белите луѓе и тие да се турнат во 10 векови темница. Христијанството никогаш не било религија на белиот човек, се работи за куп будалаштини кои евреите им ги подметнаа на неевреите со цел да ги направат слаби, грешни и немоќни.Тезата е дека Христијанството во моментов е преку потребно за зачувување на единството и културните вредности.
Ултраинтелегентен научник како Докинс ова би требало лесно да го разбере.
Мене не ми е потребна стара глупост за да се одбранам од новата, можеби затоа што немам инфантилен ум. Не знам за тебе, не ти се мешам.Дискусијава не е анализирање на абрахамските религии. Да повторам, тезата е дека Христијанството во моментов е преку потребно за зачувување на единството и културните вредности. Не знам како да повеќе да ти помогнам да го разбереш тоа. Некоја инфантилна метафора можеби? ОК: Нападнат си и наместо да го употребиш оружејто кое го имаш во посед, ти дефокусираш на застареноста и мааните на тоа оружје. За сето тоа време си нападат и губиш простор и време за реакција - со критики за тоа едното оружје кое го имаш.
Апсолутно не дискутирам филозофија на религија со секојдневните луѓе настрана од форумот. 99% од нив немаат капацитет за теолошка дискусија, а згора на се нивната вера најчесто се сведува на она што се нарекува обичајна религиозност. Најголемиот број на христијански верници никогаш не ја прочитале ни Библијата со внимание.Инаку посебно денес апсолутно не фалат начини за правење на луѓето „слаби, грешни и немоќни“. Нема да ги спасиш со плукање на ова едното оружје кое го имаме... Да секако дека има алтернативи, само ајде да те видам магично наеднаш да ги едуцираш и образоваш широките народни маси. Но ти и самиот имаш проблеми со учењето. Кажи како поминуваш во муабетите со секојдневните луѓе, ете и на форумов, кога промовираш атеизам? Ова атеист те прашува (или барем некој доволно блиску до тоа).
Кога тоа христијанството помагало во развојот на цивилизацијата? 10 векови си ги убивало најинтелигентните поединци во име на идиотските догми. Кој знае колку се имаат смеено евреите кога гледале моќни рационални умови како Тома Аквински или Св. Августин во нивните обиди да го рационализираат она што е невозможно да се рационализира, затоа што во својата основа е куп бесмислици.Оружјето не е совршено а можеби ете ќе приметиш и дека „смрди. Но какво е, такво е. Достапно е и функционира како оружје за намената - докажано е со векови нанзад.
Зависи што ти се приоритетите. Ако ти е приоритет преживување по секоја цена, тогаш ОК. Мене тоа никогаш не ми било приоритет. Нема да се бранам од една лага со помош на друга лага, па и по цена да престанам да постојам. Посебно не со првата лага која ми ја сервирала истите полулуѓе кое ми ја сервираат сега и втората.Не, сеуште не разбираш.
Проблемот (и решението, макар делумно), гледај го од аспект на општеството и заедницата. Не само од лична перспектива.
Овој напад е масивен, софистициран, испланиран и детален. Ниеден сам човек не може да се одбрани од ова. Ти треба заедницата, ти требаат другите... И не, во сето тоа не помогаш никако со атеизмот.
Религијата/догмата? Никој буквално не верува во неа, освен можеби монасите. Да, ни свештеницте не веруваат во изворната смисла на религијата. Они имаат „кожа во играта“ како што велат Америте. Што врска има тогаш што кажува догмата? Религијата во употребна смисла е алатка на власта за владеење на популацијата. Прогресот често е на пат на контролата на популацијата, и што е тогаш чудно што власта (религијата) во одредени случаи се против прогресот? Како ќе го објасниш ова на просечно неуката популација... Со промовирање атеизам?
Да те потесетам дека ние нормалните луѓе сме нападнати. Нашиот начин на живот, нашите културни вредности, нашиот светоглед... Сето тоа е нападнато. Ни треба решение за нападот. Сега, не утре во некоја утопистичка ситуација кога популацијата е едуцирана и ги разбира работите. Прво треба да се преживее, а тие на врвот на хиерархијата секако ќе направат сѐ што можат за широките маси да останат неуки и необразовани.
Или можеби едноставно сеуште не си соочил со реалноста (со бирање на истиов избор ама во состојба на преживување)... Во теорија работите не се исти како во пракса. Посебно кога станува збор за преживување, или држење до некој принцип како жртвување на постоење заради некаква атеистичка верба (pun intented).Зависи што ти се приоритетите. Ако ти е приоритет преживување по секоја цена, тогаш ОК. Мене тоа никогаш не ми било приоритет. Нема да се бранам од една лага со помош на друга лага, па и по цена да престанам да постојам. Посебно не со првата лага која ми ја сервирала истите полулуѓе кое ми ја сервираат сега и втората.
Ау каква промашена човеколика бештија, подобро ќе било татко и во газ да и го истурил на мајка и пичка ли и мајчина, за џабе воздух ни трошат овие ѓубриња.Уште еден *штајн со истите желби и честитки.
Автоматски споено мислење:
Или можеби едноставно сеуште не си соочил со реалноста (со бирање на истиов избор ама во состојба на преживување)... Во теорија работите не се исти како во пракса. Посебно кога станува збор за преживување, или држење до некој принцип како жртвување на постоење заради некаква атеистичка верба (pun intented).
Додатна иронија е што ако не се бориш против социјалние инжинери со сите алатки и се жртвуваш, тогаш секако си им ја завршил работата... Види што вели *штајн-от од погоре.
Расизам и говор на омраза против белците во woke култизмот не се квалификуваат како расизам и говор на омраза.