Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.123
Поени од реакции
9.531
- женските ликови се совршени, паметни и никогаш не грешат
- ете ликот на Реј е класичен Мери Сју лик, паметна, никогаш не греши, совршена е... цела галаксија се врти окулу нејзе
- мушките се глупи по стереотип
- мнозинството од публиката е бела и веќе е свесна за мулти култи срањата што ги продава Холивуд, а посебно Дизни: не сакаат сите да гледаат главен лик на култна франшиза да биде женски Мери Сју лик, и која е интеррасен љубовен интерес на црњо (кој како машко, се разбира е глуп и трапав, го „искупува“ само тоа што е црн)
- “лошите“ се претежно белци
- “добрите“ се составени како од страна на комитет да бидат точен процент, бели, пипл оф колор, елиени и гејпедери.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.786
- женските ликови се совршени, паметни и никогаш не грешат
- ете ликот на Реј е класичен Мери Сју лик, паметна, никогаш не греши, совршена е... цела галаксија се врти окулу нејзе
Реј е феноменален лик.
Од почеток, па цели три филма, по ред, она си е иста.
Нема никаков карактерен свод. Она е отпочеток совршена, па до крај. Со една иста намрштена фаца, нејзиниот лик, како вруќ нож низ путер помина низ трите филма.
Никогаш, никој, немаше ни најмала дилема дали нешто може да и се случи. Дури ни кога умре. Еве, дали некој од тука, што го гледал филмот, помисли дека стварно умре, тогаш кога тоа се деси?
Филмот беше конструиран да ја поведе, од почеток, до крај, без никаков setback. Едноставно немаш чувство дека може стварно нешто лошо да и се деси.
Оние џедаине академии учат од мали нозе, Лук таму по мочвари вежбаше, па мислеше дека е доволно јак, па се заеба, рука изгуби, па пак вежбаше... Оваа бачко го имала у неа тоа све од раѓање. Цел живот живее у пустињана и одеднаш лајтсејбери врти ко да спиела со нив, одма вози вселенско летало. Тој џедај тренинг, што трае цел живот, тие академии... тоа све го скокна природно и нормално.

И тоа е проблемот со сите такви ликови и филмови. Суштински, идејата им е да ги прикажат жените како моќни и совршени. Не им треба никаква надградба, они од почеток на филмот се како што треба. Затоа немаат карактерни сводови, немаат пад и подем, и не може публиката да се поистовети со нив. Они од почеток до крај се исти.

И тука можам (како во случајот со Реј) со страшни и бројни примери да го поткрепам ова ново правило на пишување сценарио.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.315
Дури и смртта, жртвувањето, и тоа беше совршено од секој аспект. Како одлука, како волја да се изврши, резултатот што се доби... Крајот дури ќе беше добар, да не беше таква Мери Сју цело време.

И тука можам (како во случајот со Реј) со страшни и бројни примери да го поткрепам ова ново правило на пишување сценарио.
Или тоа, или канцелирање... Но некои со срце вољно го спроведуваат, како писателите кои ги бираат за сценаријата на франшизите што ги купија Дизни/Марвел и другиве холивудски перални на мозоци.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.123
Поени од реакции
9.531
Рипли од Елиен е на пример супер женски јунак со свои слабости и маани.

Сара Конор од Терминатор 1 и 2 (по тоа се го сметам за фан фикшн)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.786
Дури и смртта, жртвувањето, и тоа беше совршено од секој аспект. Како одлука, како волја да се изврши, резултатот што се доби... Крајот дури ќе беше добар, да не беше таква Мери Сју цело време.
Надвор од идеолошката контаминација, трилогијата има бројни занатски проблеми.

Рипли од Елиен е на пример супер женски јунак со свои слабости и маани.

Сара Конор од Терминатор 1 и 2 (по тоа се го сметам за фан фикшн)
Невестата од Kill Bill.

Никој нема проблем со силни женски ликови.
Но, наративот кој се обидуваат да го туркаат е тој - дека мала вокална група хејтери неќе жени како главни ликови.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Не мислите дека има надеж? Мене последниот 007 ми беше доста интелигентно скроен со диверсити, мислам дека ги задоволи и воукерите и нас фар рајт неонацистите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.786
Не мислите дека има надеж? Мене последниот 007 ми беше доста интелигентно скроен со диверсити, мислам дека ги задоволи и воукерите и нас фар рајт неонацистите.
подеднакво сте унесреќени и вие и воукерите

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
подеднакво сте унесреќени и вие и воукерите
Ај да ги чуеме и нив, ја очекував да го хејтам, знаев дека ем женска ем црнкиња е новата 007 оти Шекспир ме убеди дека сум фар рајт неонацист али на крај ми беше кул, она му ја врати титулата иако е нели џст а намбр и не посакав куршум да ја погоди типкава. Башка на крај ја имаше жртвата.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.786
Работата е што не може женските ликово да бидат јаки на свој начин, него мора да бидат јаки на машки начин. Така на пример, Мулан, во стариот цртан ги препознава своите физички лимити, во однос на мажите, кои ја опкружуваа, па преку супериорни интелектуални способности ги надминуваше потешкотиите, кријеќи се. Во новиот Мулан ја имаме Реј. Она одма е најбоља у тепање и у све, до крај на филм.

Во Тор, колку што слушнав (не сум го гледал сеуште) Натали Портман е новиот Тор, но не е со самото тоа кралица на Асгард, туку крал на Асгард.
Не е веќе доволно да се биде кралица, кралеви мора жените да бидат. И тоа кралеви-воини, а не фотељаши-кралеви.

Сега следуваат две серии со кралици (RoP & HoD). Баш ќе видам дали некој ќе се осмели во светот на Толкин или Мартин да го промовира ова присвојување титули.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.315

Како што сум рекол и другпат, и да сакаш не можеш да измислиш вакви срања... А и не мора. Специјален поздрав до Шеки и лепо друштво.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)

1659342131120.png
Автоматски споено мислење:

Како што сум рекол и другпат, и да сакаш не можеш да измислиш вакви срања... А и не мора. Специјален поздрав до Шеки и лепо друштво.
Какви глупости. Само вие бумерите сте опседнати со историјата на вашата држава. Ние младиме мислиме за иднината. Дај вакво видео кај што бумери ги прашуваат како се праќа мејл.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.786
Какви глупости. Само вие бумерите сте опседнати со историјата на вашата држава. Ние младиме мислиме за иднината. Дај вакво видео кај што бумери ги прашуваат како се праќа мејл.
Ти си прилично ограничен во своите сфаќања, за едно LGBT лице.

Kajgana Shop

На врв Bottom