Wireless на далечина од 700 метри

• Креатор на темата Креатор на темата ZERO COOL
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 јануари 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
sakam da se povrzam so drugarcinja na dalecina negde 700 metri koja e moznosta ako imam opticka vidlivost a koja e opcijata ako nemam opticka vidlivost imam lynksys wrt54gl ruter i imam napraveno 3d korner go probav ruterot na dalecina od 300 metri mi dade 3 bara signal se razbira imase opticka vidlivost megu ruterot i laptopot. na ruterot imam staveno ddwrt i go pojacav naponot na antenite na 200 mw.

daj te mi predlog kakvi nadvoresni anteni da koristam

Пробај со тие опции насочи ги антените и види дали ќе добиеш сигнал. Ако не успееш, стави јачина на TX power на 251 mW. Но мора да внимаваш дали грее. Оптимална е 70 mW се над 100 можно е да грее, ќе треба додатно ладење (поготово на лето). Има различни антени кои можиш да ги употребиш, пробај прво со стандардните, ако не успееш побарај по форумиве има луѓе што продаваат.

405px-WRT54G_Linksys_Router_with_7_dBi_Antennas_Digon3.jpg

imas li nekoj predlog dokolku nemam opticka vidlivost sto togas?

Многу зависи од конфигурацијата на теренот. Колкави се препреките, висината на ресиверот и трансмитерот... Ќе мораш самиот да тестираш и испробуваш сетинзи, кабли и антени.

Оптимално решение за рутерот (да не го оптоваруваш и скратуваш животниот век) би било 100 mW. Се над ова (а поготово на 250 mW) не дава квалитетна врска како на помалите режими на зрачење. Со 100 mW, најдобро антенско решение би било 16 децибелска дирекционална антена. Уствари, најдобро би било 36 децибелска, ама кај да ја најдеш овде? :)

Ако одбериш друг режим на зрачење и друга антена, мора да земиш во предвид соодносот на јачина спореден со 1 миливат, па по тоа ќе се одлучиш за каква антена ќе прикачиш.

Најдобро бо било, доколку трансмитерот ти е на повисоко место (пример на зграда) и таму ја закачиш антената (но и рутерот мора да биде до нејзе, зошто ако има голем кабел измеѓу нема да успее) или евентуално на тераса. Сепак, со таква антена јас би ја ставил што подалеку.

Има многу наука во ова и не е така едноставно. Мој предлог би бил да пробаш со сегашниве сетинзи да видиш што и како ќе извадиш, но не верувам дека на максимално зрачење без оптичка видливост ќе извадиш повеќе од 150 метри (иако и ова е под знак прашалник). Со употребата на готова дирекционална антена за овие рутери (претходно испробана) со насочување на правец на зрачење можеби ако има добри теренски предиспозииции да ти успее експериментот. Најдобро за антена да се консултираш со радио аматери или други фини момци кои имаат искуство со слични работи и кои веќе имаат готови антени (сум видел доста огласи низ форуми за вакви преправки на истиве рутери, со додатно ладење и екстра антени).

Оваа страна има многу интересни работи за овие рутери. Го имаш најдобриот домашен рутер со најдобриот софтвер за него па експериментирај колку што мислиш дека можиш, ама внимавај да не го испржиш или да не го направиш цигла од 4000 денари. :kesa:

http://www.linksysinfo.org

ima na youtube sto pravat vakvi raboti za zgolemuvanje na signalot
ima mnogu videa prveri si tamu.
i na it.com.mk pisi ali koga ke go sredat forumot

Ова што ти сакаш да го направиш во урбани услови т.е во град МНОГУ ТЕШКО поготово ако немаш оптичка видливост ...

Јас сеуште имам линк кој работи на 300 метра воздушно со оптичка видливост, во прашање на време е кога ќе го пензионирам бидејки се потешко е неговото функционирање ...

ke ja obezbedam taa opticka vidlivost so toa sto ke go kacam ruterot na kuka gore i ke ima opticka vidlivost so 3d kornerot koj ke go stavam kaj drugar mi

Аххх, по тоа како непрецизно се изразуваш .. тешко дека ќе бидне конекција

Поврзување на 2 точки на 700 метр ие прецизна наука! Имаш најмалце 5-6 параметри кои мора да ги земеш во предвид иначе целата работа ќе остане само сон ... и немој да импровизираш поготово кога кажуваш нешто на кров каде што има потенцијал да биде удрено од гром (понатака што како ќе мора сам да анализираш пто ќе се случи)...

sakam da se povrzam so drugarcinja na dalecina negde 700 metri koja e moznosta ako imam opticka vidlivost a koja e opcijata ako nemam opticka vidlivost imam lynksys wrt54gl ruter i imam napraveno 3d korner go probav ruterot na dalecina od 300 metri mi dade 3 bara signal se razbira imase opticka vidlivost megu ruterot i laptopot. na ruterot imam staveno ddwrt i go pojacav naponot na antenite na 200 mw.

daj te mi predlog kakvi nadvoresni anteni da koristam

А зошто сакаш ти да се поврзаш со другарчиња, зошто мора да бидете поврзени на овој начин, сакате да експериментирате нешто или чисто онака за споделување фајлови и играње игри во мрежа? Не ви е доволно да искористите некој програм за таа намена?

Ако ти е за на голема далечина имаш WIMAX :smir:

А да си поиграте вие со Hamachi наместо да измислувате топла вода во коцки на 700 метри?

sasemkd imam cela sema antena da se napravi nadvoresna za ruterce za da go dignes ruterot na krof i da go nasocis nakaj antena ako imas omni directional

А да си поиграте вие со Hamachi наместо да измислувате топла вода во коцки на 700 метри?

И јас го предлагам истото, само чекав да каже зошто сака да се поврзи со другарите. Ако им е само за играње игри во мрежа Hamachi ќе им биде како светиот грал. Нема потреба од рутери, антени и не ти знам што.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom