Wiki Macedonian alphabet на бугарски напишана како Северномакедонска азбука

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.517
Поени од реакции
633
Член од
12 март 2009
Мислења
19.968
Поени од реакции
15.986
Бугарите цело време jа изопачуваат историjата, па се активни дури и во официjалните википедиjа страници.

Евe jа страницата на англиски jазик:


А еве jа преведената страница на бугарски jазик:


Овде можете да видите колку пати се правени промени и редакции, но племето татарско цело време jа враќа информациjата назад како нив им одговара.


На следниот линк може да се види како племето е ставило филтер да не може да се редактира насловот на страницата.


Ова е меjлот на коjшто може да се приjави таа изопачена информациjа:

info-en-v@wikimedia.org
  1. For vandalism, it is best just to fix it directly yourself; however, if you cannot fix it, you can email info-en-v@wikimedia.org and include the address or title of the article and a description of the vandalism.

Верувам дека ако се направат многу приjави, ќе има некаков резултат.
Лекот е контарнапад, наши луѓе да пишуваат на Википедија за нив, ете имаше долкумент дека Блгарскиот парламент Одобрил пред околу 140 години 5500.000 француски франци за поткуп на видни македонци да се изјаснуваат Бугари, тогаш уште немало поим за изјаснување Македонец. Треба и да се оипува за познатиот Блгарскиот интелектуалец што напишал:
Аз се срамувам да се кажвам Блгарина !!!
да се пишува и за блгарските фашисти кој во регионот Кавал мислам беше убиле околу 5000 грчкиграѓани, па грците го ОДБЕЛЕЖУВААТ ТОА, ова го имаше од блгарски интелектуалци кои пишаа за Селективноста
Зошто наши правни експерти не чачкаат и не галамат за Бледски договор, може да се ангажира и од Србија експерт, во тие две ех Ју држави Блгарија направила штети во ВВ2, не платила 25 мил ус долари одштета 1947, туку се обврзала за возврат да ги признае правата на македонското малцинство во Блгарија !!!
Патем, имаше пред 2 дена пост дека наводно и Блгарија кандидат за напуштање на ЕУ, заедно со доста други држави??
Трето, ДОСТА со тоа НЕМА Алтернатива на ЕУ; едно што овакви како што сме во ЕУ ќе влеземе кога ќе родат грозје Врбите во Вардар што растат, или кога Амди Бајрам( наследниците) ќе го платат огромниот долг за вода
Значи ИМА Алтернатива на Формалното Членство, тоа е да работиме на ЕУ вредности, владеење на Правото, да се расчисти корупцијата, веднаш ќе дојдат резултати, самата ЕУ ќе се заинтересира за да влеземе таму, сто лкако што е заинтересирана за Норге, Исланд ...
 
Член од
31 мај 2019
Мислења
297
Поени од реакции
967
Лично сум пробал да jа редактирам, но бугарскиот бот за неколку минути jа враќа информациjата.

Верувам ако многу приjави има за таа страница, ќе има некаков резултат.
Незнам ти што си се фатил да се замараш самиот и нас да не замараш кога цела бугарска википедија има мал милион вакви термини и текстови?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.052
Поени од реакции
8.629
Колку што можам јас да диктирам што треба да се пишува на македонската википедија, толку можеш и ти на бугарската. Сосема реципрочно.
На која бугарска? Изјасни се попрецизно.

На овие Бугари мислиш?

1716481782506.png

Содржина

По распадот на Великобугарската Држава (средината на VII век), еден дел од луѓето што зборуваат бугарски мигрирале на Дунав (Дунавски Бугари), друг дел се преселиле на бреговите на Дон и Западен Кавказ, а трет дел се пресели на бреговите на Средна Волга и Нижнекамск (види: Бугари).

1716481964343.png

Огурско-бугарските племиња првпат се споменуваат во делата на историчарот Приск Паниски од 463 година (во правописот Огур, Сарагур и Оногур).

Се верува дека неговото потекло е поврзано со племињата Огури (Турко-Телески) кои живееле во Централна Азија и Јужен Сибир. Тие мигрирале од својата татковина во Источна Европа по притисок на Жужаните (турските Авари).

Во V-VI век, овие племиња се обединиле со племињата Утигури и Кутригури и асимилирале остатоци од хунски племиња кои ја зазеле областа од устието на Дунав до Западен Кавказ.

1716482272693.png
1716482410181.png

Етничка историја

Во втората половина на VI век, по меѓусебните војни и судирите со византиската држава, бугарската заедница ослабна, а племињата Утигури и Кутригури беа подредени на Аварскиот Хаганат, воспоставен меѓу Дунав и Карпатите, од Аварите , кои ја нападнаа Источна Европа.

Околу 576 година Бугарите кои живееле на Северен Кавказ биле покорени од Турскиот Хаганат.

Угурско-бугарските племиња кои живееле на границите на турските држави набргу се обединиле околу кланот Дуло од племето Уногундур. Во 635 година, овие мешани племиња под водство на ханот Орган (Ураган) и неговиот внук Кубрат Кан успеале да ги поразат Аварите и да ја основаат Великобугарската Држава.

Од тој период се забележува етнополитичкиот и духовен подем на Бугарите, се појавуваат традициите на државноста (види: „Именик на бугарските ханови“).

По смртта на Кубрат Кан (меѓу 640 и 660 г.), Великобугарската Држава почнала да се распаѓа. Кон крајот на VII век бугарските племиња биле покорени од Хазарите.

Еден дел од Бугарите мигрирале на реката Дунав (види: Прво Бугарско Царство), вториот дел се населил во Панонија и Северна Италија, а подоцна третиот дел се населил во регионот на Средна Волга. Оние кои останале меѓу Северен Кавказ и Дон се подложени на Хазарскиот Хаганат (во руските и византиските хроники тие се запишани како „Црни Бугари“).
На тие ли Бугари мислиш?
Или пак на овие:

1716483124471.png

Вистинска историја на Татарстан, оживување на Бугарите, напуштањето на прекарот „Татари“

На преминот од Првиот и Вториот милениум, Словените заземале само мал југозападен дел од територијата на современите Украина и Русија. Историјата на односите меѓу Словените и туркојазичните народи датира од тие времиња. Главните претставници на Турците кои мигрирале од југоисток до бреговите на Волга се Бугарите.

Татарите, Башкирите, Чувашите, како и Кримските Татари, Бугарите/Болгарите и Балкарите - тоа се истите Бугари/Булгари.

Бугарите се народ кој ја основал својата држава „Голема Бугарија“ во втората половина на V век. Тие изградиле многу антички градови кои се живи и ден-денес: Казан, Киев (Башту), Елабуга итн. Говореле бугарски јазик, кој припаѓал на најраната група турски јазици. Територијата на оваа земја се протегала од Дунав до Урал.

Фонетиката и правописот на името на народот „Булгар“ или „Болгар“ е предмет на дебата, бидејќи во бугарскиот јазик првата самогласка во еден збор не звучи ниту „о“ ниту „у“ на руски. Фонетски најблискиот правопис е „Б'лгар“ (патем, така го пишуваат европските Бугари). Кај нас по правило пишуваат „Булгар“ на руски, а „Болгар“ на бугарски.

Современата држава на Дунав „Болгарија“ била основана од дел од Бугарите, кои под водство на хан Аспарух се преселиле од териториите на Велика Бугарија поради нивната неподготвеност да се борат со Хазарите. Предците на современите Бугари ги бранеле заземените територии пред слабеењето на Византиската Империја и останале на нив. Според легендата, таткото на Аспарух, првиот бугарски хан Кубрат, им оставил аманет на своите синови да останат заедно и да не го делат народот. Меѓутоа, Аспарух не го послушал и сега на многумина од современите Татари, Башкири, Чуваши повеќе не им паѓа на памет дека европските Бугари имаат заеднички корени со нив. Во меѓувреме, нашите браќа од Бугарија не заборавија на нашето сродство, и иако времето и пропагандата им го сменија јазикот и менталитетот во источноевропски и словенски правец, сепак имаме многу заедничко. Бугарите покажуваат желба и иницијатива да воспостават врски што се изгубени со нас. За среќа, современите информатички технологии целосно придонесуваат за ова.
Ти @штипјанец', се чувствуваш дека си ист како Татарите, Чувашите, Башкирите, Кримските Татари и останатите монголоидни Турци? Вака интимно, ги сметаш ли за свои? Се чувствуваш ли дека припаѓаш меѓу нив?
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.500
Поени од реакции
40.440
Елон Маск кажа една убава мисла за бугариве

 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.517
Поени од реакции
633
Елон Маск кажа една убава мисла за бугариве

Википедија е една од ретките работи што Елон Маск не може да ги купи. Претпоставувам дека ја знаете приказната за лисицата и грозјето. :)
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.500
Поени од реакции
40.440
Википедија е една од ретките работи што Елон Маск не може да ги купи. Претпоставувам дека ја знаете приказната за лисицата и грозјето. :)
Муабетот не му е на место? Само психички напатени се занимаваат со википедија.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.517
Поени од реакции
633
Муабетот не му е на место? Само психички напатени се занимаваат со википедија.
Во моментов нема повлијателна енциклопедија и информативен сајт воопшто. Практично секој директно или индиректно ја користи Википедија. Дали луѓето што уредуваат таму се ментално болни или не, не можам да кажам, но гледајќи го резултатот, не верувам.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.500
Поени од реакции
40.440
Во моментов нема повлијателна енциклопедија и информативен сајт воопшто. Практично секој директно или индиректно ја користи Википедија. Дали луѓето што уредуваат таму се ментално болни или не, не можам да кажам, но гледајќи го резултатот, не верувам.
Последниве 10 години Википедија стана дувло на фејк њуз. Секој што има малце мозок ќе ги земе тие податоци со резерва. Затоа Маск ги дупи и ги вика Дикипедиа.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.052
Поени од реакции
8.629
Во моментов нема повлијателна енциклопедија и информативен сајт воопшто. Практично секој директно или индиректно ја користи Википедија. Дали луѓето што уредуваат таму се ментално болни или не, не можам да кажам, но гледајќи го резултатот, не верувам.
И да знаеш. Само заборави да додадеш и дека нема пообјективен и поточен извор на информации.:facepalm:
Еве ти пример:

1716546187304.png


Моментално:

1716546287259.png


Која верзија според тебе е точна, о ти голем љубителу на Википедија?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom