Wiki Macedonian alphabet на бугарски напишана како Северномакедонска азбука

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
И да знаеш. Само заборави да додадеш и дека нема пообјективен и поточен извор на информации.:facepalm:
Еве ти пример:

Прегледај го приврзокот 418011


Моментално:

Прегледај го приврзокот 418012


Која верзија според тебе е точна, о ти голем љубителу на Википедија?
Еве таа верзија (последната): https://bg.wikipedia.org/wiki/Иво_Андровски

Која енциклопедија мислиш дека е поголема и подобра од Википедија?
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.624
Еве таа верзија (последната): https://bg.wikipedia.org/wiki/Иво_Андровски

Која енциклопедија мислиш дека е поголема и подобра од Википедија?
Дали тоа значи дека во бугарскиот свет вистината има повеќе верзии, во зависност од тоа откаде дува ветрот?

Поразителен е фактот што тебе ДЕНЕСКА Википедија ти се чини како најдобра енциклопедија.
 
Член од
20 април 2023
Мислења
985
Поени од реакции
2.419
Во моментов нема повлијателна енциклопедија и информативен сајт воопшто. Практично секој директно или индиректно ја користи Википедија. Дали луѓето што уредуваат таму се ментално болни или не, не можам да кажам, но гледајќи го резултатот, не верувам.
ama bar nie mozeme da kazeme za tebe deka si mentalno bolno bugarche so izguben identitet.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Дали тоа значи дека во бугарскиот свет вистината има повеќе верзии, во зависност од тоа откаде дува ветрот?

Поразителен е фактот што тебе ДЕНЕСКА Википедија ти се чини како најдобра енциклопедија.
Колку што знам, Википедија е отворена за секој да ја уредува, но секој што ги злоупотребува нивните текстови се отстранети. Како што можеш да видиш за само неколку минути овие навредливи зборови се отстранети.

Никогаш не сум слушнал за поголема енциклопедија. Ако си слушнал, посочи ми ја.
Колку што можам да видам, сите ја користат Википедија на овој или оној начин, затоа има влијание врз многу луѓе т.е. е влијателна.

Инаку во секоја енциклопедија има грешки и застарени информации (Да не зборуваме за националните енциклопедии.). Википедија веројатно има повеќе грешки од Британика, но е поажурирана.
Автоматски споено мислење:

ama bar nie mozeme da kazeme za tebe deka si mentalno bolno bugarche so izguben identitet.
Засега сум психички добро. Немам проблем со идентитетот и никогаш сум немал. Други имаа проблем со тоа и кога доаѓаа на одмор во Бугарија за време на комунизмот се идентификуваа како Југословени...
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
835
Поени од реакции
203
Бугарите цело време jа изопачуваат историjата, па се активни дури и во официjалните википедиjа страници.

Евe jа страницата на англиски jазик:


А еве jа преведената страница на бугарски jазик:


Овде можете да видите колку пати се правени промени и редакции, но племето татарско цело време jа враќа информациjата назад како нив им одговара.


На следниот линк може да се види како племето е ставило филтер да не може да се редактира насловот на страницата.


Ова е меjлот на коjшто може да се приjави таа изопачена информациjа:

info-en-v@wikimedia.org
  1. For vandalism, it is best just to fix it directly yourself; however, if you cannot fix it, you can email info-en-v@wikimedia.org and include the address or title of the article and a description of the vandalism.

Верувам дека ако се направат многу приjави, ќе има некаков резултат.
Нормално, този алфабет е кодифициран през 1945 и се користи само во Народна Република Македонија, потоа Социјалистичка Република Македонија, ПЈРМ а сега е Република Северна Македониjа. Не се користи надвор од Северна Македониjа.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.402
Поени од реакции
12.133
Јас незнам како се толерираат бугариве на форумов со своите тези. До сега да беше бугарски форум со македонски ботови, сите ќе беа пермаметно банирани.

Не дека се работи за проблем со нивната арогантност, туку едноставно алтернативна реланост и игнорирање на општи историски факти.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.624
Колку што знам, Википедија е отворена за секој да ја уредува, но секој што ги злоупотребува нивните текстови се отстранети. Како што можеш да видиш за само неколку минути овие навредливи зборови се отстранети.

Никогаш не сум слушнал за поголема енциклопедија. Ако си слушнал, посочи ми ја.
Колку што можам да видам, сите ја користат Википедија на овој или оној начин, затоа има влијание врз многу луѓе т.е. е влијателна.

Инаку во секоја енциклопедија има грешки и застарени информации (Да не зборуваме за националните енциклопедии.). Википедија веројатно има повеќе грешки од Британика, но е поажурирана.
Автоматски споено мислење:


Засега сум психички добро. Немам проблем со идентитетот и никогаш сум немал. Други имаа проблем со тоа и кога доаѓаа на одмор во Бугарија за време на комунизмот се идентификуваа како Југословени...
Самиот факт што си воодушевен од Википедија, наведува дека никогаш немаш прочитано барем неколку страници од 1000 зошто-1000 затоа, дека никогаш немаш прочитано барем еден број од Teхнички Новини, дека воопшто го немаш видено албумот на Животинско Царство и дека никогаш немаш погледано ниту една епизода на Oткритија без граници - сето тоа во ерата ПРЕД Интернет. Така ли е?
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
835
Поени од реакции
203
Јас незнам како се толерираат бугариве на форумов со своите тези. До сега да беше бугарски форум со македонски ботови, сите ќе беа пермаметно банирани.

Не дека се работи за проблем со нивната арогантност, туку едноставно алтернативна реланост и игнорирање на општи историски факти.
Кое не е вистина?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Самиот факт што си воодушевен од Википедија, наведува дека никогаш немаш прочитано барем неколку страници од 1000 зошто-1000 затоа, дека никогаш немаш прочитано барем еден број од Teхнички Новини, дека воопшто го немаш видено албумот на Животинско Царство и дека никогаш немаш погледано ниту една епизода на Oткритија без граници - сето тоа во ерата ПРЕД Интернет. Така ли е?
Не реков дека сум воодушевен. Реков дека е најголемата енциклопедија и веројатно највлијателната. Не знам ни за што зборуваш за какви Технички новини, Животинско Царство и Oткритија без граници зборуваш - тие веројатно се поврзани со твојата професија или хобита. Мене овие теми не ме интересираат. Ме интересираат теми поврзани со мојата професионална работа и моите хобита.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Северномакедонска азбука ке да е, почитуваме Преспа
Јас лично не се согласувам со тоа. Азбуката е дел од јазикот не од државата, а јазикот се вика македонски.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
835
Поени од реакции
203
Во Франциjа, Италиjа, Обединеното Кралство и Германиjа се сбори на посебни jазици, но алфабетот е ист и не се поврзува со државата.
Во денешна Северна Македониjа сте кодифицирали посебен од бугарскиот и српскиот алфабет, дело на Крум (!!!) Тошев, Крум (!!!) Кепев и Блаже Конески. Не се користи надвор од Република Северна Македониjа, соодветно се поврзува со државата.
 
Член од
20 април 2023
Мислења
985
Поени од реакции
2.419
Во Франциjа, Италиjа, Обединеното Кралство и Германиjа се сбори на посебни jазици, но алфабетот е ист и не се поврзува со државата.
Во денешна Северна Македониjа сте кодифицирали посебен од бугарскиот и српскиот алфабет, дело на Крум (!!!) Тошев, Крум (!!!) Кепев и Блаже Конески. Не се користи надвор од Република Северна Македониjа, соодветно се поврзува со државата.
da te ebe cela republika severna makedonija
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.318
Поени од реакции
3.300
Во Франциjа, Италиjа, Обединеното Кралство и Германиjа се сбори на посебни jазици, но алфабетот е ист и не се поврзува со државата.
Во денешна Северна Македониjа сте кодифицирали посебен од бугарскиот и српскиот алфабет, дело на Крум (!!!) Тошев, Крум (!!!) Кепев и Блаже Конески. Не се користи надвор од Република Северна Македониjа, соодветно се поврзува со државата.
Азбуката е официјализирана за јазикот, пред државата да биде самостојна. На форумов можеме да согледаме дека и вие во Бугарија ја користите кога пишувате македонски, што значи азбуката е за јазикот.

Иначе Англија и Германија не користат иста азбука, двете се латиница, но различни. Во Германската има плус неколку букви, така што ни овој аргумент не ти е издржан.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
835
Поени од реакции
203
Азбуката е официјализирана за јазикот, пред државата да биде самостојна. На форумов можеме да согледаме дека и вие во Бугарија ја користите кога пишувате македонски, што значи азбуката е за јазикот.
Е веке писах кога е официализирана.
Во форумот не пишем на вашиот алфабет, користим бугарскиот вариант на кирилицата плус латински букви.

Иначе Англија и Германија не користат иста азбука, двете се латиница, но различни. Во Германската има плус неколку букви, така што ни овој аргумент не ти е издржан.
Добро, Германиjа има 3 посебни букви.
А што правим со други држави, кои користат иста латиница?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom