WiFi антени и совети за подобар сигнал!

• Креатор на темата Креатор на темата oxygenne
  • Време на започнување Време на започнување
PCMCIA е интерфејс застапен кај лаптоп во поново време има адаптери од PCI na PCMCIA.Ако си земал пцмциа вифи картичка не знам дали ќе ти пасува на обично пц.Во секој случај кажи моделот на картица па да најдеме чаре

kupiv, probav, vrativ. signalot mi se dvizese pomegu 55-60%. go nasociv uredot prema predavatelot, imam direkten vizuelen pogled kon nego. nemam bezzicen telefon, nemam mikro, mobilkata bese daleku, a sepak imav noice koj se dvizase pomegu 35-50%. uspeav samo ednas da se konektiram ama nisto ne otvoriv za zal. ima li resenie, i ako ima koe e pomognete za da znam dali da zemam pak i da probam bidejki mi treba internet a kablovski nemam moznost.

Сега каков интернет користиш?..... Зошто немаш можност за кабловски?..... технички нешто не е можно.... или....?

Eko1 напиша:
Сега каков интернет користиш?..... Зошто немаш можност за кабловски?..... технички нешто не е можно.... или....?

tehnicki cadis seuste nemale ni eden priklucok na mojata ulica. za dial up e malku skapo, a za dogovor za adsl ne mi se potpisuva nesto obvrzuvacki za podolgo vreme bidejki mozebi ke ima nekoi promeni vo mojot zivot ponatamu.:kajg:

Значи сега ти дома немаш никаков интернет.... тоа е друг муабет :icon_lol: .... WiFi ти е солидна опција.... чудно штом и визуелна прегледност имаш кон предавателот да имаш толкав ноијз..... најверојатно ќе е до антената....

a kade da se nabavi ubava antena, barem da se proba ili improvizira ?
ima li da se kupi ili cisto domasna izrabotka ???

Abe najbolje ti e da si napravis domasna antena za USB WiFi Adapter. Eve ti semi http://www.usbwifi.orcon.net.nz/

Ili da si napravis cantenna za PCI WiFi Adapter
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html

Ova ti e najevtino resenie. Normalno ako imas poveke pari kupi si nekoja gotova, no da znaes najslabite se okolu 2500-3000 denari, a so niv neznam dali bi zavrsil rabota. Prvo mora so Network Stumbler da vidis kolkav e sumot (bez antena) da pa vidis koja antena da ja napravis

Vo trendnet kaj sto go kupiv prvoto wifi (pci karticka) kupiv i 4db antena 2700 bez 18%ddv. So taa ne fakav i kupiv 6db antena. Taa bese okolu 3500 isto bez ddv no i so taa ne fakav dobar signal. Posle si kupiv usb wifi i so doma napravena antena imam super internet. Inace imas i pojaki anteni da si kupis no tie se od 5000-30000 pa i nagore i koga ke go dodades i ddv-to.....

Jane напиша:
Malku gi smesa rabotive ama ke te popravam!
-Link Strength (ne strenght) ako e pod 25-30% nemoze da se ostvari konekcija. Nad toa moze, i sto poveke procenti tolku konekcijata e podobra. Inaku ne e mnogu bitno ovde da imas mnogu procenti. I so 35% no dobar kvalitet ke imas odlicna konekcija.
Нема потреба да ме поправиш тука, истото го кажав и јас.

Jane напиша:
-Link Quality obicno imam 3-7% no ako vremeto e epten dobro imam i 10-20%. I vo dvata slucai interentot mi ide so prosek od 90KBps (prvite sekundi e 150-160KBps pa potoa se namauva). Koga vrne mnogu ili koga ima drugi problemi so vremeto, kvalitetot na signalot mi e 1%. Togas imam konekcija no edna strana mi ja otvara otprilika 15min no imam konekcija.
Како по ѓаволите успеваш да се конектираш со 3-7% Link Quality. Ако имаш под 50-45% веќе може да имаш проблеми. Иако, повеќето што се во зоната на покриеност имаат Link Quality од 80-100%. Си помешал некои работи...
Jane напиша:
-Noise (sum) - toa sto go kaza nema vrska. Sumot se meri so Network Stumbler (http://www.netstumbler.com/downloads/netstumblerinstaller_0_4_0.exe) obico treba da e nad -90dbm za da ima bilo kakva konekcija. Jas imam okolu -80dbm i internetov mi e super no so poveke toa podobro.
Што тоа нема врска? Велиш дека нема врска дека може да имаш проблеми доколку шумот е поголем од Signal Strength? Сакаш да ти демонтсрирам во живо дека грешиш?

Бај д веј, со што ги мериш вредностите? Гледам дека некои работи или не ти се јасни, или погрешно ги интерпретираш на форумов. Посебно ме зачуди она „link quality 3-7%“. Преиспитај се, па пиши.
Jane напиша:
a inaku sto bese rabotava, postov ne mozev dva dena da go pratam?!?!
E што било де? :-)

Samo sto go pisa postot se obidov da go pisam mojot no ne mozev. Probav da ti go pratam preku pp no i tamu ne mozese. Probav da pratam drug post i mozese a ovoj pak ne mozese. Nego nema vrska ova.
Meram so utility-to so mi go dadoa so WiFi-to. Kako da stavam slika od mojot kompjuter na forumov pa da ti pokazam? Inaku brojkite i procentite so gi pisav se tocni.

Неможе да имаш линк квалити 5%, а да се конектираш, камоли да имаш добар интернет :wink: Нешто друго гледаш ти, или пак си утнал една нула после петката.

Acid напиша:
Неможе да имаш линк квалити 5%, а да се конектираш, камоли да имаш добар интернет :wink: Нешто друго гледаш ти, или пак си утнал една нула после петката.
Vo momentov imam:
Current Signal Strength: 78%
Current Signal Quality: 3%
Download-ot mi ide 85KBps prosek (kilobajti, ne kilobita)
Nego kako da zakacam screenshot od mojot desktop pa da ti pokazam

Jane напиша:
Vo trendnet kaj sto go kupiv prvoto wifi (pci karticka) kupiv i 4db antena 2700 bez 18%ddv. So taa ne fakav i kupiv 6db antena. Taa bese okolu 3500 isto bez ddv no i so taa ne fakav dobar signal. Posle si kupiv usb wifi i so doma napravena antena imam super internet. Inace imas i pojaki anteni da si kupis no tie se od 5000-30000 pa i nagore i koga ke go dodades i ddv-to.....

де бре чоек, шо си купувал ти
донесоа екселент гридови во нетопиа(колку што знам фирма ќерка на Дасто)
Skopjewifi доби на тестирање 24 децибелен грид и да ти кажам презадоволни сме...линкот со карпош4- аеродром е со тие антени
ич не ги поштувам тоа усбињата, знам дека се најефтини ама во смисла на стабилност и флексибилност АП е закон работа
btw, за што антена си дал толку пари?

oxygenne напиша:
PCMCIA е интерфејс застапен кај лаптоп во поново време има адаптери од PCI na PCMCIA.Ако си земал пцмциа вифи картичка не знам дали ќе ти пасува на обично пц.Во секој случај кажи моделот на картица па да најдеме чаре

Благодарам за советите ама ништо ново не ми кажа. :icon_lol: Сепак благодарам :wink:

Инаку најдов решение. Имено, имам Freebox (телефонија, телевизија и интернет [cable + wifi + ethernet + USB] ) ADSL 2+. Еве како е конфигуриран :

freebox-wifi.jpg

Заокруженото е, нели, PCMCIA картичка којашто служи како предавател и нема потреба да биде инсталирана бидејќи сама си се инсталира и си го симнува FIRMWARE-OT од интернет.

Другата таква PCMCIA Картичка ми е на компјутерот и требаше само да симнам неколку драјвери коишто ми помогнаа да ја инсталирам. Еве како изгледа отприлика.

abs1.jpg

Се што ми остануваше да сторам е да се уклучам на конзолата на мојата претплатничка страна и да ги подесам сетинзите за користење на WIFI опцијата на мојата Фрибокс (транскрипција) и да си изберам тип на мрежа (WPA или другиот тип : не се сеќавам), име (одбрав Ajvar).

Резултат : имам приватна домашна Wifi|Ethernet|cable мрежа со 50 можни конекции и тестовите покажуваат вака :

ajvar1.jpg

Интересно нели :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom